Επιστρέφει ο πρώην δικτάτορας τη Αϊτής;

Ο Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, πρώην δικτάτορας τη Αϊτής, που επέστρεψε την Κυριακή στη χώρα του, μετά από 25 χρόνια εξορίας στη Γαλλία, έχει στην κατοχή του εισιτήριο επιστροφής στο Παρίσι στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Πορτ- ο-Πρενς.

 

"Έχει μια επιφύλαξη για να επιστρέψει στο Παρίσι στις 20 Ιανουαρίου, ελπίζω ότι θα το χρησιμοποιήσει (το εισιτήριο)", δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιντιέ Λε Μπρετ.

 

Ο Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, γνωστός με το παρατσούκλι "Baby Doc", ήταν πρόεδρος της Αϊτής από το 1971 έως το 1986 και επέστρεψε την Κυριακή στο Πορτ-ο-Πρενς προς γενική έκπληξη.

 

Ο Γάλλος πρεσβευτής αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε την Κυριακή για την άφιξη του Ντιβαλιέ στην Αϊτή, ενώ ο τελευταίος είχε κάνει έναν σταθμό στην Γουαδελούπη. "Ενημέρωσα αμέσως τις αρχές της Αϊτής που δεν το γνώριζαν", είπε ο Μπρέτ.

 

Εξάλλου, ο πρεσβευτής της Γαλλίας, δήλωσε ότι ο κ. Ντιβαλιέ δεν υπόκειται σε ειδικά μέτρα στη Γαλλία, όπου διέμενε κατά τη διάρκεια της εξορίας του.

 

"Ήταν ελεύθερος στις κινήσεις του, είχε άδεια παραμονής που ανανεωνόταν κάθε χρόνο και του επέτρεπε να ταξιδεύει στη Γαλλία ή στο εξωτερικό, οπότε δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση όταν έφυγε από το Παρίσι για τη Γουαδελούπη", είπε.

 

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει ο Ντιβαλιέ να δικαστεί για εγκλήματα που διέπραξε, όπως υποστηρίζουν, όταν ήταν πρόεδρος.

 

Ο Ντιβαλιέ είχε λάβει διπλωματικό διαβατήριο που εκδόθηκε από τις αρχές της Αϊτής το 2OO5 μετά την πτώση και την αποχώρηση του πρώην προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, το οποίο χρησιμοποίησε για να επιστρέψει στην Αϊτή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

 

"Ακόμα και με ένα ληγμένο διαβατήριο, ένας Αϊτινός έχει το δικαίωμα να επιστρέψει σπίτι του", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του αϊτινού ΥΠΕΞ ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.


protoselida

World Business

Θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. δολάρια το “The Splash”;

Θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. δολάρια το “The…

Το εμβληματικό έργο του David Hockney βγαίνει σε δημοπρασία και ήδη, άρχισαν οι προσφορές

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Αθλητικά

Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ

Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ

Σοκ στον χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ρόμπερτ Αρτσιμπαλντ....

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.