Γαλλική "αυτοκάθαρση" για πρότερη στήριξη Μπεν Αλί

Μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου αφιερώνει σήμερα κύρια άρθρα στην εξέλιξη της κατάστασης στην Τυνησία, καταδικάζοντας κυρίως την επί μακρόν υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στο καθεστώς Μπεν Άλι.

 

Για την Humanite, οι Τυνήσιοι δεν είναι έτοιμοι να ξεχάσουν την κυνική στάση της γαλλικής ηγεσίας, την οποία "καμία συγγνώμη δεν θα μπορέσει ποτέ να συγχωρήσει στα μάτια της ιστορίας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η μακρά συνενοχή με τον Μπεν Άλι σιωπή, αλλά και καλή επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ φίλων θα αφήσουν τα ίχνη τους". "Πόσες προσωπικότητες του πολιτικού, οικονομικού , πανεπιστημιακού και δημοσιογραφικού κόσμου προσκαλούντο συστηματικά (για να το πούμε κομψά) από το τυνησιακό καθεστώς στα προεδρικά μέγαρα της Τζέρμπα και της Τύνιδας για να πουν καλά λόγια για τον Μπεν Άλι", συνεχίζει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

 

"Οι αμφιλεγόμενες σχέσεις με διεφθαρμένες και/ή αυταρχικές εξουσίες δεν αποτελούν αποκλειστικότητα καμίας πολιτικής παράταξης" στη Γαλλία, υπενθυμίζει η εφημερίδα La Croix. "Αλλά διήρκεσαν πολύ. Σήμερα, οι χώρες αυτές και οι λαοί τους, που μοιράζονται με τη Γαλλία μία μακρά ταραχώδη ιστορία, έχουν τη βούληση να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, χωρίς κάποιον να τους υπαγορεύσει την οδό της δημοκρατίας που πρέπει να ακολουθήσουν".

 

Σύμφωνα με την τοπική La Montagne, η διαχείριση της κρίσης της Τυνησίας από τη Γαλλία αποτελεί απόδειξη της χρεωκοπίας της πολιτικής του Παρισιού για την Αφρική. "Η τυνησιακή εξέγερση είναι μία πραγματική επανάσταση, βίαιη και αντιδυτική επίσης".

 

"Αναρωτηθήκαμε, την περασμένη εβδομάδα, τι μπορεί να πέρασε από το κεφάλι της ΜΑΜ (Μισέλ Αλιό-Μαρί)", γράφει η Dernieres Nouvelles d' Alsace, αναφερόμενη στις αντιφατικές δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών. Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε στην Τύνιδα την γαλλική τεχνογνωσία για την διατήρηση της τάξης και τη διαχείριση των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είχαν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

 

"Με την υπαναχώρηση, αντιλαμβανόμαστε μέχρι ποιου σημείου η περίεργη πρότασή της αποτελούσε σύμπτωμα της διαφορά φάσης της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στην κατάσταση στην Τυνησία. Συνόψισε την εγγύτητα ανάμεσα στη Γαλλία και το καθεστώς του Μπεν Άλι. Την επομένη του θριάμβου της Επανάστασης, η πρόταση της υπουργού φαίνεται ακόμη περισσότερο απαράδεκτη".

 

Μετά τις έντονες επικρίσεις για την καθυστερημένη και νωθρή αντίδρασή της στην Επανάσταση του Γιασεμιού, η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες μία διαδικασία "mea culpa" παραδεχόμενη ότι είχε υποτιμήσει την οργή των Τυνήσιων απέναντι στο "δικτατορικό" καθεστώς του Μπεν Άλι.

 

"Χωρίς αμφιβολία, όλοι υποτιμήσαμε τον βαθμό αγανάκτησης της κοινής γνώμης απέναντι στο αστυνομικό και δικτατορικό καθεστώς", παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ.

 

Μετά την προσφορά της γαλλικής τεχνογνωσίας στην καταστολή των διαδηλώσεων, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών αναγκάσθηκε χθες να παραδεχθεί ότι "αναμφίβολα" το Παρίσι υποτίμησε την απελπισία των τυνησιακού πληθυσμού.

 

"Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μπορούσε να υπάρξει τέτοια μεταβολή, τόσο βαθειά και τόσο ταχεία", παραδέχθηκε η Μισέλ Αλιό-Μαρί.

 

Η πρώην προεδρική υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, χαρακτήρισε "σκανδαλώδη" τη δήλωση αυτή και ως "υποστήριξη προς τη δικτατορία". Για "σοβαρό σφάλμα" έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς.

 

Η γραμματέας του κινήματος Ευρώπη Οικολογία - Πράσινοι Σεσίλ Ντιφλό δήλωσε ότι η Μισέλ Αλιό-Μαρί "θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Τυνήσιους".

 

Ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο κεντρώος Ερβέ Μορέν πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών.

 

Ορισμένοι αναλυτές και πολιτικοί προσπαθούν να αμβλύνουν το σφάλμα της γαλλικής διπλωματίας, δεδομένου ότι από τον Φρανσουά Μιτεράν μέχρι και τον Νικολά Σαρκοζί, η Γαλλία υποστήριξε πάντοτε τον Μπεν Άλι θεωρώντας τον φραγμό στον ισλαμισμό.

 

Ο Φιλίπ Μορό-Ντεφάρζ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων θεωρεί "υπερβολική" την κριτική, ακόμη και αν η πρόταση της υπουργού Εξωτερικών μπορεί να φάνηκε "αδέξια". "Όταν μία, παρά ταύτα, φίλη κυβέρνηση βρίσκεται λιγότερο ή περισσότερο σε δύσκολη θέση, δεν πυροβολούμε το ασθενοφόρο", λέει.

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνησή του επικρίνονται για τη συνολική διαχείριση της κρίσης στην Τυνησία. Αρχικά, η γαλλική ηγεσία καθυστέρησε να καταδικάσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Στη συνέχεια, μόνο μετά την πτώση του Μπεν Άλι ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας στην τυνησιακή εξέγερση.

 

Το Παρίσι αρνήθηκε να δεχθεί τον Μπεν Άλι και δεσμεύθηκε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και της οικογενείας του στη Γαλλία.

 

"Μπορεί να υπήρξαν αδεξιότητες και παρεξηγήσεις, αλλά αυτό γίνεται". "Φανταστείτε όμως η Γαλλία να επενέβαινε στις εσωτερικές υποθέσεις μίας χώρας που υπήρξε γαλλικό προτεκτοράτο, τι θα έλεγαν;", δήλωσε χθες ο Ανρί Γκενό, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη γαλλική στάση και πρόσθεσε: "Η Μισέλ Αλιό-Μαρί μίλησε χωρίς καθόλου κακή πρόθεση, με βάση μία δική της ανάλυση"...

 

Μαρτίν Ομπρί: γαλλική κυβέρνηση διέπραξε ένα "σοβαρό σφάλμα"

 

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί καταδίκασε σήμερα "την εκκωφαντική σιωπή της γαλλικής κυβέρνησης" κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Τυνησία και της αιματηρής καταστολής της, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρό σφάλμα".

 

"Υπήρξε μία απόλυτα εκκωφαντική σιωπή της γαλλικής κυβέρνησης", δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 εκφράζοντας τη λύπη της για το ότι η Γαλλία"δεν καταδίκασε την καταστολή που όλος ο κόσμος καταδίκασε".

 

"Ωστόσο υπήρξαν 78 νεκροί, τραυματίες, πυροβόλησαν κατευθείαν εναντίον του πλήθος με πραγματικά πυρά", είπε καταδικάζοντας την "απίστευτη δήλωση" της υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί " που είπε ότι θα σάς βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας".

 

"Δεν κάνω πολεμική, χωρίς αμφιβολία δεν εννοούσε ότι θα στείλει δυνάμεις, αλλά, επιτέλους, όταν αγωνίζεται κανείς με εξαιρετική αξιοπρέπεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και η Γαλλία, γη των ελευθεριών, η Γαλλική Δημοκρατία είναι εκεί παρούσα κάνοντας βήματα προς τα πίσω, είναι ακατανόητο για τον κόσμο και είναι ακατανόητο για τον λαό της Τυνησίας, είναι ένα σοβαρό σφάλμα εναντίον του", δήλωσε η δήμαρχος της Λιλ.

 

Χωρίς να ζητήσει την παραίτησή της, η Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών "θα έπρεπε μόνη της να αναλάβει τις ευθύνες ενός τόσο σοβαρού σφάλματος που μάς κάνει να χάνουμε την αξιοπιστία μας, και όχι μόνο απέναντι στην Τυνησία".

 

Κριτική και στην πολιτική της ΕΕ


Από τον κεντροδεξιό Κάρλ Μπίλντ, αλλά και από τον Πράσινο Κον Μπεντίτ βάλλεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι ατύχησε στην πολιτική της έναντι της Τυνησίας. «Η πολιτική της σταδιακής φιλελευθεροποίησης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος είναι προφανές ότι στην Τυνησία απέτυχε», σημείωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπίλντ στο μπλόγκ του, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΕ έκανε τα στραβά μάτια στην κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο αρχηγός των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επίσης, χθες, στην Ευρωβουλή, κατήγγειλε την ΕΕ ότι «φοβήθηκε» να αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρο Μπεν Άλι, που διέφυγε στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από μια 23ετή θητεία στα ηνία της χώρας.

 

Οι ταραχές στην Τυνησία υπενθυμίζεται ξεκίνησαν, όταν ένας άνεργος πτυχιούχος αυτοπυρπολήθηκε, σε επεισόδιο με αστυνομικούς που τον συνέλαβαν γιατί πουλούσε χωρίς άδεια στον δρόμο λαχανικά. Από τα μέσα Δεκεμβρίου ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους, αντιδρώντας στην υψηλή ανεργία, τον πληθωρισμό και τη διαφθορά.

 

Το θέμα της Τυνησίας συζητήθηκε χθες στην Ευρωβουλή, η Ολομέλεια της οποίας, όμως, απέρριψε αίτημα των Πρασίνων να υιοθετηθεί σχετικό ψήφισμα. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρτσι Μπούζεκ, αναφέρθηκε στην «αποφασιστικότητα και το θάρρος» του λαού της Τυνησίας και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί, την προπαρασκευή για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, υπό διεθνή εποπτεία, και τέλος τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας σε απάντηση των καταγγελιών για τα κρούσματα διαφθοράς και την άσκηση βίας.

 

Χθες επίσης, η βαρώνη Άστον και ο αρμόδιος επίτροπος Στέφαν Φύλε σε κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» της ΕΕ στη λαϊκή εξέγερση και τον «σεβασμό» της, στο θάρρος των ανθρώπων του δημοκρατικού κινήματος. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η ΕΕ έχει μια συνολική πρόταση διεξόδου, που προβλέπει τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών αλλά και την παροχή οικονομικής βοήθειας.

 

Διαβάστε επίσης: Γαλλία:

 

Αποικιακές αναμνήσεις «ξυπνάει» η τυνησιακή εξέγερση

 

Η Γαλλία υποστηρίζει τη δημοκρατία στην Τυνησία


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 135 χρόνων από την γέννηση, στις 13 Δεκεμβρίου 1884, στον Πειραιά...

Αθλητικά

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Super League: Απόφαση-βόμβα για αποχή από διαιτητές

Αντιδρώντας για τα... παρατράγουδα των τελευταίων αγωνιστικών και τις επιθέσεις που δέχονται από παράγοντες των...

Τουρισμός

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Αλόννησος: Ξεχώρισε στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama

Ο Δήμος Αλοννήσου συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στην πολωνική έκθεση Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.