Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας Προτεινόμενο

Αύριο θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την έγκριση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Σερβίας, που αναβλήθηκε σήμερα για τεχνικούς λόγους. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωβουλή και να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.

 

Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία ορίζει την εγκαθίδρυση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ-Σερβίας υπεγράφη το 2008. Μέχρι σήμερα, 11 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τη συμφωνία και τα υπόλοιπα 16 κράτη αναμένεται σύντομα να πράξουν το ίδιο.

 

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Μπόζινταρ Τζέλιτς δήλωσε νωρίτερα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία.

 

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί η πλήρης συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε δήλωσε στη συζήτηση στην Ευρωβουλή ότι είναι ικανοποιημένος από την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και πρέπει να προχωρήσει αυτή η πορεία γιατί η χώρα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνονται.

 

Η Ένικο Γκιόρι, υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις της Ουγγαρίας (η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο) δήλωσε ότι η Σερβία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ένταξη στην ΕΕ αλλά η χώρα χρειάζεται ενθάρρυνση.

 

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν είπε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει προβλήματα στο δρόμο για την ΕΕ όπως οι αλλαγές στη δικαιοσύνη και κάλεσε τις Βρυξέλλες να υποστηρίξουν τη χώρα στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Amazon επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η Amazon επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην αυτοκινητοβιομηχανία

Κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που παρέχει υπηρεσίες, πρωτόγνωρες υπηρεσίες στον οδηγό και θα...

Media

Times: Οι εκλογές έφεραν ελπίδα στην Ελλάδα

Times: Οι εκλογές έφεραν ελπίδα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το mainstream επέστρεψε στην εξουσία και οι λαϊκιστές βρίσκονται σε αποδρομή. Ο πρωθυπουργός...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.