Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας Προτεινόμενο

Αύριο θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την έγκριση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Σερβίας, που αναβλήθηκε σήμερα για τεχνικούς λόγους. Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ευρωβουλή και να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.

 

Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία ορίζει την εγκαθίδρυση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ-Σερβίας υπεγράφη το 2008. Μέχρι σήμερα, 11 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τη συμφωνία και τα υπόλοιπα 16 κράτη αναμένεται σύντομα να πράξουν το ίδιο.

 

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Μπόζινταρ Τζέλιτς δήλωσε νωρίτερα ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία.

 

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί η πλήρης συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε δήλωσε στη συζήτηση στην Ευρωβουλή ότι είναι ικανοποιημένος από την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και πρέπει να προχωρήσει αυτή η πορεία γιατί η χώρα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της δίνονται.

 

Η Ένικο Γκιόρι, υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις της Ουγγαρίας (η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο) δήλωσε ότι η Σερβία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ένταξη στην ΕΕ αλλά η χώρα χρειάζεται ενθάρρυνση.

 

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν είπε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει προβλήματα στο δρόμο για την ΕΕ όπως οι αλλαγές στη δικαιοσύνη και κάλεσε τις Βρυξέλλες να υποστηρίξουν τη χώρα στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.