Ψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος

Ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια της βουλής, επί της αρχής και κατ' άρθρο, ο νέος επενδυτικός νόμος. Ανάμεσα στις αλλαγές που έγιναν στο τελικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνονται:

 

1. Η αύξηση του χρόνου διάρκειας των φοροαπαλλαγών από 6 χρόνια για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και 8 χρόνια για τις νέες, σε 8 και 10 χρόνια αντίστοιχα.

 

2. Η μείωση στο 50% του κατώτατου ύψους επενδυτικών σχεδίων γενικής επιχειρηματικότητας κατά κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετέχουν.

 

3. Συγκεκριμένες τροποποιήσεις που καθιστούν σαφέστερη τη στόχευση των ειδικών επενδυτικών καθεστώτων και πιο λειτουργικό το χαρακτήρα τους.

 

4. Στα ειδικά επενδυτικά σχέδια, και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία Ενέργειας και Δικτύωσης, δύνανται να συμμετάσχουν και επιχειρήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργιας και δικτύωσης. Τα σχήματα αυτά απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής και στο νομό Θεσσαλονίκης και από 5 τουλάχιστον επιχειρήσεις (από 10 που προβλεπόταν) στους λοιπούς νομούς της επικράτειας και λειτουργούν υπό τη μορφή κοινοπραξίας.

 

5. Υιοθετήθηκαν συγκεκριμένες βελτιώσεις σχετικά με τις επιλέξιμες δαπάνες, χωρίς όμως να θίγεται ο γενικότερος σχεδιασμός για την ποιότητα των επενδυτικών σχεδίων.

 

6. Ενσωματώθηκαν χρήσιμες προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών.

 

7. Με τροπολογία που κατατέθηκε για την προστασία των καταναλωτών από την καταδολίευση αντλιών καυσίμων, το ύψος των προστίμων για τη συμμετοχή στη διάπραξη του αδικήματος της καταδολίευσης ανήλθε στο ποσό των 50.000 (ελάχιστο) έως 500.000. Στόχος της τροπολογίας είναι τα πρόστιμα να είναι τόσο αυστηρά ώστε να είναι πλήρως αποτρεπτικά για αυτούς που επιχειρούν να ξεγελάσουν και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

 

8. Η δυνατότητα υπαγωγής επενδύσεων που αφορούν στην ίδρυση, επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων, αντί 4 που προβλεπόταν αρχικά.

 

9. Αναβαθμίζεται η κατηγορία υπαγωγής του νομού Αχαΐας από τη ζώνη Β στη ζώνη Γ, με αποτέλεσμα τα ποσά ενίσχυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις να αυξηθούν από 30% σε 40%, για τις μεσαίες από 35% σε 45% και για τις μικρές και για τις πολύ μικρές από 40% σε 50%.

 

10. Μειώνεται σε 6 από 8 χρόνια το χρονικό διάστημα πέραν του οποίου μπορεί μια ξενοδοχειακή μονάδα να ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο, ώστε να διευκολύνεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης.

 

11. Στα επενδυτικά σχέδια που εγκαθίστανται σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕ.ΠΕ.) παρέχεται κατ' εξαίρεση του ανώτατου ποσοστού (του 50 % δηλαδή) ενίσχυσης, 5 % επιπλέον των ποσοστών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

 

12. Διαγράφεται η πρόβλεψη που αφορούσε τη διαπίστωση της φερεγγυότητας του επενδυτικού φορέα από την ύπαρξη εγγράφων στην «Τειρεσίας ΑΕ».

 

13. Απαγορεύεται η διανομή ή κεφαλαιοποίηση των ποσών των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και η απαλλαγή από καταβολή φόρου σε περίπτωση διάλυσης ή και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης. Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις και όχι τα άτομα.

 

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, υπογράμμισε τη διάθεση για διακομματική συναίνεση που υπήρχε καθ' όλη τη διάρκεια της κατάρτισης, διαβούλευσης και συζήτησης του νομοσχεδίου, κάτι που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές προτάσεις και παρατηρήσεις υιοθετήθηκαν στο τελικό σχέδιο.

 

Διαβάστε επίσης: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο επενδυτικός νόμος


protoselida

World Business

Q&R: Στο 15,2529% το ποσοστό του κ. John Arthur Bray Croker

Q&R: Στο 15,2529% το ποσοστό του κ. John…

Το 15,2529% άγγιξε στις 22 Αυγούστου το ποσοστό που κατέχει άμεσα και έμμεσα στο μετοχικό...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Φερνάντο Τόρες, βάζοντας τέλος σε μια μακρά και επιτυχημένη...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.