Deal News Online

Τυνησία: παραιτήσεις πολιτικών του προηγούμενου καθεστώτος

Ένας τυνήσιος υπουργός του καθεστώτος του ανατραπέντος προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο Ζουχέιρ Μ'ντάφερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίσθηκε τη Δευτέρα.

 

Ο Μ'ντάφερ ανακοίνωσε πως παραιτήθηκε για να "διαφυλάξει το ύψιστο συμφέρον του έθνους και να ευνοήσει τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα", σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TAP.

 

Ο Μ'ντάφερ είχε διοριστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τη διοικητική ανάπτυξη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίσθηκε τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι.

 

Η παρουσία πολλών υπουργών της απερχόμενης ομάδας του προέδρου Μπεν Άλι, ιδιαίτερα στα σημαντικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών και Εξωτερικών, σ' αυτή την μεταβατική κυβέρνηση προκαλεί την οργή πολλών Τυνήσιων, που διαδηλώνουν καθημερινά απαιτώντας την αποχώρησή τους.

 

Διαλύθηκε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος του Μπεν Άλι

 

Οι οκτώ υπουργοί της νέας κυβέρνησης που είχαν σχέσεις με τον παντοδύναμο Συνταγματικό Δημοκρατικό Συναγερμό (RCD) του ανατραπέντος προέδρου Μπεν Άλι, παραιτήθηκαν από το κόμμα αυτό σήμερα το πρωί, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Οι παραιτήσεις αυτές οδήγησαν, σήμερα, στη διάλυση του Πολιτικού Γραφείου του RCD.

 

"Λόγω της παραίτησης ορισμένων μελών του Πολιτικού Γραφείου, το όργανο αυτό διαλύεται εκ των πραγμάτων και ο Γενικός Γραμματέας Μοχάμεντ Γαριάνι αναλαμβάνει προς το παρόν τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων του κόμματος", ανακοίνωσε ο RCD.

 

Ο πρόεδρος Φουέντ Μεμπαζάα και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες την παραίτησή τους απ' αυτό το κόμμα που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Τυνησίας κατά τα 23 χρόνια της εξουσίας του προέδρου Ζιν Ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι.

 

Σήμερα, όλοι οι υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης που ήταν μέλη του RCD παραιτήθηκαν από το σχηματισμό αυτό.

 

Αναγνώριση όλων των πολιτικών κομμάτων

 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Τυνησίας αποφάσισε να αναγνωρίσει όλα τα εκτός νόμου πολιτικά κόμματα και να προσφέρει αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, τόνισαν υπουργικές πηγές μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

 

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε ένα νομοσχέδιο γενικής αμνηστίας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αποφασίσθηκε να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άχμεντ Νετζίμπ Σέμπι.

 

«Σήμερα αποφασίσθηκε η γενική αμνηστία», τόνισε ο υπουργός Ανώτατης Παιδείας Άχμεντ Ιμπραχίμ, ηγέτης ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας.

 

«Η συνάντηση υπήρξε ιστορική. Συμφωνήσαμε πλήρως σε όλα», τόνισε ο ίδιος και στην ερώτηση εάν η αμνηστία θα συμπεριλάβει πρόσωπα που είχαν φυλακισθεί για τη συμμετοχή τους σε ισλαμικά κόμματα δήλωσε: «ναι, φυσικά, όλοι θα συμπεριληφθούν στην αμνηστία».

 

Ερωτηθείς επίσης εάν η άρση της απαγόρευσης θα περιλαμβάνει πολιτικά κινήματα όπως η Εν'νάχντα, ο υπουργός Νεολαίας Μοχάμεντ Αλούλου δήλωσε: «ναι, όλοι συμφωνήσαμε πλήρως. Δεν υπαναχωρούμε. Θα αναγνωρίσουμε όλα τα πολιτικά κινήματα».

 

Προειδοποιητικά πυρά σε αντικυβερνητική διαδήλωση

 

Προειδοποιητικά πυρά έριξε σήμερα η αστυνομία για να διαλύσει περίπου χίλια άτομα που πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από την έδρα του πρώην κυβερνώντος κόμματος, στο κέντρο της Τύνιδας.

 

"Ο λαός θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης", φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πανό, τα οποία έγραφαν: "Δε σας φοβόμαστε πια, προδότες" και "έξω το RDC" (Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας). Οι διαδηλωτές προχώρησαν προς τα γραφεία του RDC, παραμερίζοντας τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

 

Τα άρματα μάχης που είχαν αναπτυχθεί εδώ και πολλές ημέρες μπροστά από την έδρα του κόμματος δε βρίσκονταν εκεί σήμερα το πρωί.

 

"Είμαι μαζί σας. Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον σας. Το σημαντικό είναι η διαδήλωση να είναι ειρηνική", είπε στο πλήθος ένας συνταγματάρχης που προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα των διαδηλωτών και τον χειροκρότησαν.

 


Η ΕΕ σκέφτεται να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Αλί

 


Στο μεταξύ, η ΕΕ επανέλαβε σήμερα ότι εξετάζει τη δυνατότητα να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Άλι και της οικογένειάς του και ανακοίνωσε πως μια απόφαση για το θέμα αυτό μπορεί να ληφθεί το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες.

 

"Είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι", δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία τη Δευτέρα δεν είχε αποκλείσει μια απόφαση της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση.

 

"Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, σε επαφή με τις τυνησιακές αρχές, σε κάθε περίπτωση η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να παγώσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μπεν Άλι", δήλωσε η εκπρόσωπος.

 


Αρνήθηκε να πουλήσει τον πάγκο του "μάρτυρα" αδελφού του

 

"Μου προσέφεραν από την Σαουδική Αραβία και την Υεμένη 10.000 ευρώ για τον πάγκο των φρούτων και των λαχανικών του αδελφού μου, αλλά δε θα τόν πουλήσω ποτέ" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σάλεμ, ο αδελφός του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του "μάρτυρα" που μετά από την αυτοπυρπόλησή του ξεκίνησε η λεγόμενη επανάσταση των γιασεμιών στην Τυνησία.

 

"Προτιμώ να τον κρατήσω στην μνήμη του αδελφού μου. Μία μέρα, μπορεί να θεωρείται μνημείο", πρόσθεσε.

 

Ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση του πάγκου του από αστυνομικούς επειδή λειτουργούσε χωρίς άδεια.

 

Η πράξη του αυτή έγινε η αρχή της επανάστασης κατά του Τυνήσιου πρώην προέδρου Μπεν Άλι.

 

Ένα τμήμα του πάγκου είχε καεί μετά από την αυτοπυρπόληση του 26χρονου, ενώ τα φρούτα που επίσης είχαν καεί τοποθετήθηκαν σε ένα γκαράζ κοντά στο σπίτι της οικογένειας.

 

Διαβάστε επίσης: "Κάθαρση" του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τυνησία


World Business

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Orsted: «Στροφή» στην αγορά χερσαίων αιολικών πάρκων

Η κορυφαία στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε...

Αθλητικά

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Τόκιο 2020: Αναβολή του test event BMX ποδηλασίας

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ανακοίνωσαν σήμερα την αναβολή της δοκιμαστικής διοργάνωσης (test...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Θεσσαλονίκη: Drones κατά φυλλοφάγου εντόμου σε φτελιές

Κανονικό... πόλεμο με επιστράτευση drones αποφάσισε να κηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι στο φυλλοφάγο έντομο που έχει προσβάλει δέντρα φτελιάς...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.