Deal News Online

undefined

Εταιρίες αιολικής ενέργειας: Aπειλή φυγής από την Eλλάδα

Iσπανικοί, γαλλικοί, ιταλικοί και άλλοι όμιλοι καταγγέλλουν

 

Με αποχώρηση από την Ελλάδα απειλούν ξένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της ασταθούς ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

 

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολυεθνικών των αιολικών πάρκων ζητούν παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας που τους αναγκάζει να επανεξετάσουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Οι επικεφαλής των θυγατρικών ισπανικών, γαλλικών, ιταλικών, δανικών και άλλων ξένων ομίλων όπως είναι Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas που κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των αιολικών έργων της χώρας μιλούν για νόμους που είναι αντίθετοι σε κάθε επιχειρηματική τακτική ενώ οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τις ΑΠΕ εισάγουν επιπλέον διοικητικά εμπόδια.

 

Eιδικότερα το κόστος στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των έργων αυξάνεται σημαντικά με την υποχρέωση παροχής τραπεζικών εγγυήσεων από τους επενδυτές, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ των αδειών τους, προσθέτοντας ένα «βάρος» στηριγμένο σε αμφίβολη νομική βάση.

 

Η αιολική ενέργεια ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και παρουσίαζαν σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι το εξαιρετικά υψηλό αιολικό δυναμικό της χώρας κατατάσσεται μεταξύ των πλέον ελκυστικών στην Ευρώπη, με απόδοση πάνω από 8 μέτρα/δευτερόλεπτο ή/και 2,500 ώρες παραγωγής αιολικής ενέργειας, σε πολλά σημεία της χώρας.

 

Εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 1400 MW από αιολικά πάρκα, και στόχος είναι να εγκατασταθούν 7.500 MW μέχρι το 2020, από τα οποία τα 300MW αφορούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

 

Μεταξύ των παγκόσμιων κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι οι ισπανικές εταιρείες Endesa, σε συνεργασία με τον Όμιλο Μυτιληναίου, Iberdrola σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρόκα, Acciona και Gamesa. Επίσης, στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και οι γαλλικές EDF και Veolia, η ιταλική Enel και οι γερμανικές WPD και WRE, οι οποίες προσβλέπουν στη συνέχιση της ανάπτυξης και επιτυχίας τους στο χώρο.

 

Stop στο «πράσινο»

 

Μέχρι πρόσφατα η αιολική ενέργεια αποτελούσε προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό διότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα σε ανταγωνιστικές τιμές και στόχος ήταν η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει το 40%, μέχρι το 2020.Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν. Τα πρόσφατα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τις «πράσινες» επενδύσεις ενέργειας αλλά και η προετοιμασία για μείωση του εθνικού στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ το 2020, κάνουν την αγορά να μιλάει για εγκατάλειψη της πράσινης ανάπτυξης που αποτέλεσε αιχμή της πολιτικής Παπανδρέου. Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να «παγώσει» κατά το δυνατόν την «πράσινη» αγορά. Όπως υποστηρίζουν οι εταιρίες δεν έχει υπάρξει ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα που να βασίζεται σε συγκεκριμένες μελέτες και μετρήσιμα μεγέθη και βάσει αυτού να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις.

 

Αντίθετα «όλα γίνονται στο πόδι, χωρίς μελέτη και με τρόπο ισοπεδωτικό κι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν προσελκύουν νέες επενδύσεις, αλλά νομοθετούν σαν να θέλουν να εκδιώξουν κι όσους επενδυτές είναι ήδη εδώ. Θέση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει πήρε και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ με τον πρόεδρό του Γ. Περιστέρη να τονίζει ότι «τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και κάνει και σειρά συναντήσεων π.χ. με πολυεθνικές εταιρείες για το θέμα των επενδύσεων, οι αποφάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φέρνουν νέους επενδυτές, αλλά ακυρώνουν στην πράξη ήδη δρομολογημένες επενδύσεις και διώχνουν εγχώριους και ξένους επενδυτές».Οι εταιρίες ζητούν να εφαρμοστούν οι ψηφισμένες, πλην ανενεργές διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τις ανακλήσεις των αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , με τις εταιρείες μάλιστα να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στο έργο της ανεξάρτητης αρχής. Μόνο φέτος οι εταιρίες προχώρησαν σε εθελοντικές ανακλήσεις αδειών για έργα ισχύος 260 MW.

 

Αυτή τη στιγμή λιμνάζουν στη ΡΑΕ άδειες παραγωγής για 28.000MW και 65.000MW αιτήσεις. Με την εφαρμογή του κανονισμού που προβλέπει ότι ο επενδυτής οφείλει να υποβάλει εκθέσεις προόδου και επικαιροποίησης της επένδυσης, εκτιμάται ότι τα 2/3 των αδειών και των αιτήσεων θα ανακληθούν και θα παραμείνουν μόνο τα ώριμα και σοβαρά επενδυτικά σχέδια.

 

Μετά την προσφυγή Αναστάτωση στην αγορά φωτοβολταϊκών Παραμένει η αναστάτωση στην αγορά φωτοβολταικών μετά και την προσφυγή του Σύνδεσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά για την εισφορά επί του κύκλου εργασιών των επαγγελματικών Φ/Β μονάδων από 25% - 30%.

 

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ η εισφορά επιβλήθηκε «χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη διαβούλευση ή συναίνεση ή αναλογιστική μελέτη επιπτώσεων ή παροχή οιονδήποτε έστω αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους θιγόμενους παραγωγούς. Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι εισφορά επιπλέον δεν πρόκειται να θεραπεύσει διόλου τα οικονομικά του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του Λειτουργού, αφού η Πολιτεία επιτρέπει και προστατεύει «σθεναρά» τις στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά με προεξέχουσα αυτήν του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους κατά του οποίου ήδη από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο ΣΠΕΦ έχει προσφύγει με καταγγελία επίσης στην Ε.Ε..

 

Αλλά και οι αγρότες επενδυτές φωτοβολταικών υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς αντίκρισμα η δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης που πρόκειται να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (με σχετικό άρθρο σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή). Παραγωγοί αλλά και κύκλοι της αγοράς, τονίζουν ότι παράλληλα με την παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης θα έπρεπε να προβλεφθεί και δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης, ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να έχει κατοχυρωμένη την τιμή που έχει υπογράψει με το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ .


protoselida

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Γιουρούσι ανήμερα της Αλωσης "   ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 10 αλλαγές στις άδειες Δημοσίων υπαλλήλων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.