Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για το λιανικό εμπόριο

Σειρά μέτρων για το λιανικό εμπόριο περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ο κλάδος των υπηρεσιών χονδρικού και λιανικού εμπορίου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας της ΕΕ και προβλέπεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «Ευρώπη 2020».

 

Ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 29% των ευρωπαϊκών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και απασχολεί σχεδόν 33 εκατ. πρόσωπα, προσφέροντας ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας, ιδίως για τους νέους, τις γυναίκες και τα πρόσωπα με χαμηλότερο επίπεδο εξειδίκευσης ή προσόντα. Ωστόσο, εξακολουθούν να παρεμβάλλονται ορισμένα εμπόδια που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του διασυνοριακού ανεφοδιασμού με προϊόντα, την πρόσβαση των καταναλωτών σε διασυνοριακές υπηρεσίες λιανικού εμπορίου και την διείσδυση στην αγορά για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

 

Τα μέτρα του σχεδίου δράσης για το ευρωπαϊκό λιανικό εμπόριο επικεντρώνονται σε πέντε βασικές προτεραιότητες:

 

-Την ενίσχυση της δύναμης που έχουν οι καταναλωτές μέσω της καλύτερης πληροφόρησης.

 

-Τη βελτίωση των δυνατοτήτων πρόσβασης σε υπηρεσίες λιανικής, με την προώθηση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών κατά τον σχεδιασμό θεμάτων εμπορίου και χωροταξίας.

 

-Την επικράτηση δικαιότερων και πιο βιώσιμων σχέσεων στις εμπορικές συναλλαγές σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού με τρόφιμα και άλλα προϊόντα.

 

-Την εξασφάλιση της καλύτερης διασύνδεσης λιανικού εμπορίου και καινοτομιών. -Τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στους χώρους εργασίας, για παράδειγμα με την καλύτερη αντιστοίχιση των αναγκών των εργοδοτών με τα εξειδικευμένα προσόντα του προσωπικού.

 

Η Επιτροπή θα συγκροτήσει μόνιμη ομάδα για τα θέματα της ανταγωνιστικότητας στο χώρο του λιανικού εμπορίου η οποία θα συμβάλει στην χάραξη των περαιτέρω ειδικών στόχων στις προσδιοριζόμενες περιοχές, θα παρακολουθεί την επιτευχθείσα πρόοδο, θα διατυπώνει συστάσεις για να εξασφαλίζεται η απόλυτη υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο και, κατά περίπτωση, θα συμβουλεύει την Επιτροπή αναφορικά με τις πρόσθετες νέες δράσεις που θα μπορούσαν να προταθούν.

 

Παράλληλα, ένα από τα βασικά μέτρα είναι η Πράσινη Βίβλος, με την οποία εγκαινιάζονται οι διαβουλεύσεις για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ των επιχειρήσεων με τρόφιμα και άλλα είδη εκτός της αλυσίδας διατροφής, η οποία εγκρίθηκε ταυτόχρονα με το σχέδιο δράσης. Οι τρίμηνες διαβουλεύσεις θα βοηθήσουν την Επιτροπή να αξιολογήσει το μέγεθος των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και να συγκεντρώσει στοιχεία για τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και τις διασυνοριακές δραστηριότητες.

 

Η Επιτροπή θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αυτορρύθμισης και των νομοθετικών πλαισίων που έχουν θεσπισθεί για την αντιμετώπιση των εν λόγω πρακτικών σε εθνικό επίπεδο και θα εξετάσει το θέμα του κατά πόσον οι προαναφερόμενες αποκλίνουσες προσεγγίσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους απαντώντας στα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Πράσινη Βίβλο έως τις 30 Απριλίου του 2013.


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.