Τα βρήκαν Google - Γαλλία

Σε συμφωνία για την αποζημίωση των εκδοτών και την υποστήριξη του ψηφιακού Τύπου κατέληξαν οι Γάλλοι εκδότες και η Google.

 

Η συμφωνία υπεγράφη χθες στο Παρίσι μεταξύ του προέδρου της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης Google Έρικ Σμιτ και εκπροσώπων των Γάλλων εκδοτών, υπό την αιγίδα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

 

Βάσει αυτής, η εταιρεία-γίγαντας του Διαδικτύου θα δημιουργήσει στη Γαλλία ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για "τη διευκόλυνση της μετάβασης του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο".

 

"Σήμερα έλαβε χώρα ένα παγκόσμιας απήχησης γεγονός", ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας: "Τόσο στη μέθοδο -την αναζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ ενός μεγάλου παγκόσμιου ομίλου και του γαλλικού Τύπου- όσο και στο αποτέλεσμα, ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις στο μέλλον, είναι μια πηγή υπερηφάνειας για τη Γαλλία που μπόρεσε να επιτύχει τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο".

 

Η συμφωνία αυτή προβλέπει, επίσης, μια "εμπορική συνεργασία" που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του Τύπου στο διαδίκτυο για να "αυξήσει τα έσοδα του από το διαδίκτυο", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

 

Στο Βέλγιο, μια παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από μια εξαετή αντιπαράθεση μεταξύ της Google και του Copiepresse, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των βελγικών εφημερίδων.

 

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης είχαν συναντήσεις αρκετές φορές την εβδομάδα με ένα μεσολαβητή που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση, τον Μαρκ Σβαρτς.

 

Οι Γάλλοι εκδότες εφημερίδων ζητούσαν από την Google να πληρώνει συγγενικά δικαιώματα, ένα είδος επέκτασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε περίπτωση έμμεσης χρήσης των έργων τους. Οι εφημερίδες, αλλά επίσης ο κόσμος της μουσικής ή του κινηματογράφου, επικρίνουν τις μηχανές αναζήτησης διότι αποκομίζουν κέρδη από διαφημίσεις απλώς με το να κάνουν αναφορά ή με το να παραπέμπουν στο δικό τους περιεχόμενο.

Ο Πρόεδρος Ολάντ, που είχε δεχτεί στα τέλη Οκτωβρίου τον Έρικ Σμιτ, είχε ανακοινώσει τότε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να "παρέμβει αν ήταν αναγκαίο" για να πληρώσει φόρο η Google, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Αθλητικά

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα αυτόγραφα και τις selfies

Οι γιατροί της Μπάγερν απαγορεύoυν στους παίκτες τα…

Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου συνήθως υπογράφουν αυτόγραφα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και...

Αυτοκίνητο

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Αυτοκινητοβιομηχανία: «Πληγή» η ακύρωση της έκθεσης της Γενεύης

Το βήμα που τους έδινε η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης έχασαν οι εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας...

Περιβάλλον

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ελληνική πρωτιά στην ανακύκλωση λιπαντικών

Ευρωπαϊκό "χρυσό" παίρνει η χώρα μας στο τομέα της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης λιπαντικών, καθώς το 50% των...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.