Deal News Online

undefined

Εργασιακά, ΔΕΚΟ, φορολογικά στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο

Μείζονος σημασίας σχέδια νόμου θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο θα περάσει το σχέδιο νόμου του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».

 

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», το οποίο θα εισηγηθούν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη.

 

Σε αυτό το «ενιαίο» νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και οι φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ.

 

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππα.

 

Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Ειδικότερα:

Τα νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, καθώς και τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, θα συζητηθούν αύριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν και στην συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή.

 

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι την επόμενη Τρίτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, πρόκειται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τελικά αυτό θα γίνει αύριο, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να προωθηθούν άμεσα ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άλλη εβδομάδα.

 

Ετσι, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, θα θέσει κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων έχει επιτευχθεί σε βασικές ρυθμίσεις, όπως είναι η επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η τήρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα, με την οποία οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την εισαγωγή του σχετικού σχεδίου νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Όσον αφορά τα εργασιακά, από την πλευρά της η τρόικα επιμένει στη δυνατότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων να αποκλίνουν από τις κλαδικές, ενώ το Υπουργείο Εργασίας προωθεί τη θέση, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης.

 

Επίσης, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και το φορολογικό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σύντομα στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.

 

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις. Επίσης, αύριο αναμένεται να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τμ και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

 

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς και τέλος στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.

 

Πηγή: ΑΠΕ


World Business

3,1 εκατ. ευρώ για ένα...  ξεχασμένο σχέδιο

3,1 εκατ. ευρώ για ένα... ξεχασμένο σχέδιο…

«Xρυσάφι» πλήρωσε συλλέκτης ένα σκίτσο του TinTin από τον Herge που έμενε διπλωμένο για...

Media

Κορωνοϊός: Σε ποιους θα συνταγογραφείται η κολχικίνη

Κορωνοϊός: Σε ποιους θα συνταγογραφείται η κολχικίνη

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αφού αξιολόγησε λεπτομερώς και επισταμένα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα...

Αθλητικά

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Διαψεύδει δημοσίευμα περί ακύρωσης Ολυμπιακών η Ιαπωνία

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά η ιαπωνική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει σημερινό δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο οι διοργανωτές των...

Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Τουρισμός

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Crystal Cruises: Επέκταση ακυρώσεων κρουαζιέρων μέχρι Μάιο

Η Crystal Cruises επέκτεινε την αναστολή των κρουαζιέρων της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετά ελληνικά δρομολόγια να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.