Deal News Online

undefined

FT: Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για μεγαλύτερη διαφάνεια στις τράπεζες

Τη δημοσιοποίηση των κερδών και των φόρων που πληρώνουν οι τράπεζες σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ.

 

Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες - μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

 

Με βάση την πρόταση, η αγγλική τράπεζα Barclays, για παράδειγμα, θα έπρεπε να δημοσιεύει τα κέρδη και τους φόρους της σε κάθε εθνική επικράτεια, από τη Βρετανία έως τη Ζιμπάμπουε. Η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά από έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία αποκάλυψε ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα, προκειμένου να πληρώνουν το ελάχιστο δυνατό ποσό για φόρους.

 

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς προέκυψε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις - όπως η Starbucks, η Apple και η Amazon - είχαν διαμορφώσει πολύπλοκους μηχανισμούς συναλλαγών για να μηδενίσουν ουσιαστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.

 

Οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Κοινοβουλίου μπορεί να περάσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχετικό νόμο.

 

Οι χώρες - μέλη και το Κοινοβούλιο είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το νόμο την Τρίτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για τα θέματα τα σχετικά με τα μπόνους των τραπεζιτών και το καθεστώς διαφάνειας, ενώ νέες διαβουλεύσεις έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.

 

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις διαφάνειας για τις τράπεζες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το αίτημα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας στη σύνοδο της G 20 στη Μόσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών ομίλων. Οι χώρες - μέλη ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν θα είναι λειτουργικές και υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο να συζητηθούν σε μία ξεχωριστή οδηγία για τα λογιστικά, η οποία εφαρμόζει αντίστοιχους κανόνες διαφάνειας σε ενεργειακούς και μεταλλευτικούς ομίλους.


Media

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στις αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων

Την αντίθεσή του εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που...

Αθλητικά

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Προβληματισμός για εμβολιασμούς σε Ολυμπιάδα και Euro

Με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αρνούνται τα δημοσιεύματα ότι οι Αγώνες που πρόκειται να λάβουν χώρα στο Τόκιο τοφετινό καλοκαίρι υπάρχει περίπτωση...

Περιβάλλον

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής…

H χώρα αποκτά Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.