FT: Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για μεγαλύτερη διαφάνεια στις τράπεζες

Τη δημοσιοποίηση των κερδών και των φόρων που πληρώνουν οι τράπεζες σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ.

 

Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες - μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

 

Με βάση την πρόταση, η αγγλική τράπεζα Barclays, για παράδειγμα, θα έπρεπε να δημοσιεύει τα κέρδη και τους φόρους της σε κάθε εθνική επικράτεια, από τη Βρετανία έως τη Ζιμπάμπουε. Η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά από έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία αποκάλυψε ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα, προκειμένου να πληρώνουν το ελάχιστο δυνατό ποσό για φόρους.

 

Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς προέκυψε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις - όπως η Starbucks, η Apple και η Amazon - είχαν διαμορφώσει πολύπλοκους μηχανισμούς συναλλαγών για να μηδενίσουν ουσιαστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.

 

Οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Κοινοβουλίου μπορεί να περάσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχετικό νόμο.

 

Οι χώρες - μέλη και το Κοινοβούλιο είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το νόμο την Τρίτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για τα θέματα τα σχετικά με τα μπόνους των τραπεζιτών και το καθεστώς διαφάνειας, ενώ νέες διαβουλεύσεις έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.

 

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις διαφάνειας για τις τράπεζες είναι πλήρως εναρμονισμένες με το αίτημα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας στη σύνοδο της G 20 στη Μόσχα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών ομίλων. Οι χώρες - μέλη ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν θα είναι λειτουργικές και υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο να συζητηθούν σε μία ξεχωριστή οδηγία για τα λογιστικά, η οποία εφαρμόζει αντίστοιχους κανόνες διαφάνειας σε ενεργειακούς και μεταλλευτικούς ομίλους.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Οι leaders της παγκόσμιας οικονομίας φοβούνται το Libra;

Οι leaders της παγκόσμιας οικονομίας φοβούνται το Libra;

Τί τους προβληματίζει και τους ανησυχεί έντονα; – Πώς θα ανατραπούν οι ισορροπίες στην παγκόσμια...

Media

 ΕΕ: 4,2 εκατ. ευρώ για υποστήριξη ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

ΕΕ: 4,2 εκατ. ευρώ για υποστήριξη ανεξάρτητης…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πρόταση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκατ. ευρώ για...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε και ανακοινώθηκε ο Κολοβός

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε και ανακοινώθηκε ο Κολοβός

Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού με κάθε επισημότητα είναι ο Δημήτρης Κολοβός. Ο 26χρονος διεθνής άσος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.