Deal News Online

ΙΟΒΕ: Ισχυρή η δυναμική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

Την κομβική σημασία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων όσον αφορά τη συμβολή της στην ελληνική οικονομία σε όρους ΑΕΠ, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας ανέδειξε σχετική μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας».

 

Απέναντι σε εκτιμήσεις που τοποθετούν την ύφεση περίπου στο 4,5% για το 2013 και φέρνουν τη χώρα να έχει χάσει πάνω από το 23% του προϊόντος της από το 2008, η μελέτη αναδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια με βασικά χαρακτηριστικά την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

 

Η μελέτη κατέγραψε την ηγετική θέση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στον κλάδο της μεταποίησης, δεδομένου ότι αυτή παρουσίασε την υψηλότερη μέση ετήσια αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας την περίοδο 2000-2010 σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της εγχώριας Μεταποίησης. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στις χώρες-μέλη της ΕΕ (στον αντίστοιχο κλάδο) τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελευταία δεκαετία η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική πορεία φτάνοντας το 10% (της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής) το 2010. Η αναλογία αυτή είναι η 3η υψηλότερη στην ΕΕ έπειτα από εκείνη της Σλοβενίας και της Δανίας. Ειδικότερα για την ίδια χρονική περίοδο (2000-2011), ο κλάδος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στην εγχώρια μεταποίηση. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ για την εν λόγω περίοδο όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκου. Επίσης, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές Φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν το 4ο μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής Μεταποίησης.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε επίσης μια εκτίμηση της πολλαπλασιαστικής επίδρασης του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Με βάση τα αποτελέσματα: Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ. Η άμεση απασχόληση στον κλάδο εκτιμάται σε 10.800 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Ωστόσο, εμμέσως σε συναφείς κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων υποστηρίζονται περίπου 13.400 θέσεις, ενώ περίπου άλλες 29.000 θέσεις είναι αποτέλεσμα της καταναλωτικής δαπάνης από τους καταβαλλόμενους μισθούς (προκαλούμενη επίδραση). Έτσι, η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα του κλάδου εκτιμάται σε 53.000 θέσεις εργασίας.

 

Εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δημήτρης Δέμος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ για την αναπτυξιακή διάσταση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας έδειξε το πλέον προφανές: ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες θύλακες ανάπτυξης και ελπίδας για τη χώρα, και πιθανώς ο σημαντικότερος. Όταν εκτιμήσεις θέλουν την ανεργία να αγγίζει σύντομα το 30% και την ύφεση να βαθαίνει όλο και περισσότερο, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιμένει να επενδύει και να παράγει σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης αποβιομηχάνισης και εξουθενωτικών πολιτικών, οι οποίες υπονομεύουν πλέον ανεπανόρθωτα την ίδια της την ύπαρξη.

 

Έτσι, τα αποτελέσματα της μελέτης μάς δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα: αφενός επιβεβαιώνουν τις πάγιες θέσεις μας και τα πορίσματα άλλων διεθνών μελετών που έχουν ανάγει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε αναδυόμενο αστέρα της οικονομικής ζωής της χώρας. Αφετέρου μας δημιουργούν μια ολοένα και πιο δυσάρεστη έκπληξη όταν αντιλαμβανόμαστε την απόσταση που χωρίζει τη δυναμική λειτουργία των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών από το μέλλον που σχεδιάζουν για αυτές οι εκτός λογικής πολιτικές στο χώρο του φαρμάκου, επισήμανε.


World Business

Global Payments: Καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα

Global Payments: Καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα

Η global Payments ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ αναβάθμισε τις...

Secret Money

 INTRAKAT: Tι θα «ψάξει»  στην πίτα των 43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αθλητικά

Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Τεντόγλου

Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς αναδείχθηκε...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.