Deal News Online

undefined

Kουβέιτ: Άνοιγμα στην Eλλάδα

Νέες προοπτικές από την ίδρυση Ελληνο-κουβειτιανου Επιμελητηρίου


 

Άνοιγμα στην Ελλάδα κάνει το Κουβέιτ, εκφράζοντας τη βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα αναζητά συμμάχους και επενδύσεις για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στο οποίο έχει βυθιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Η νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Κουβέιτ σηματοδοτείται από την ίδρυση μέσα στις επόμενες μέρες του Ελληνο-κουβειτιανού Επιμελητηρίου, που εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση και θα ανοίξει νέους δρόμους σε επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών παίζουν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Kουβέιτ Θ. Θεοδώρου και ο πρέσβης του Kουβέιτ στην Aθήνα Raid Al Rifai. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο πλευρών βρίσκονται οι εμπορικές, επενδυτικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενώ σημαντική ώθηση σε όλες τις σχεδιαζόμενες δράσεις θα φέρει η απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Προτεραιότητα στα σχέδια του επιμελητηρίου θα είναι η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα. Η αγορά του Κουβέιτ είναι αναπτυσσόμενη και αποτελεί ευκαιρία για τη σύναψη τουριστικών και επαγγελματικών συνεργασιών για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει πολύ μικρό ποσοστό της συγκεκριμένης ελπιδοφόρας αγοράς, καθώς πρόκειται για μία χώρα τριών εκατ. κατοίκων με πλούσια οικονομία, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. και πραγματοποιούν τρία έως τέσσερα ταξίδια τον χρόνο, τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές διακοπές.

 

Βασικοί τους προορισμοί είναι οι αραβικές και ασιατικές χώρες, με έμφαση στην Τουρκία, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία). Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από ένα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου target group. Μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται και στο επίπεδο των εμπορικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στα αγροτικά, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά και στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.

 

ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

 

Τα σημερινό Κουβέιτ σε τίποτα δεν θυμίζει την κατεστραμμένη χώρα που άφησε πίσω της ο πόλεμος του Κόλπου. Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια από την εισβολή των σανταμικών δυνάμεων για να κατορθώσει το Κουβέιτ να επουλώσει τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές του. Ήταν μια περίοδος μεγάλης προσπάθειας και μεθοδικής εργασίας τόσο της ηγεσίας υπό τον Σείχη Σαμπάχ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ όσο και του πληθυσμού, ώστε να αναγεννηθεί το κράτος από τις στάχτες του πολέμου και όχι μόνο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, αλλά να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή των χωρών του Κόλπου άλλα και της ευρύτερης περιοχής που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και οικονομική ευρωστία. Το επίτευγμα δεν ήταν αυτονόητο και απαίτησε πολύ προσεκτικούς χειρισμούς ώστε να διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική ισορροπία μετά τη σκληρή εμπειρία της κατοχής, που μπορούν «από πρώτο χέρι» να καταλάβουν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος. Είναι και αυτό άλλωστε ένα στοιχείο που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

 

Σήμερα στο Κουβέιτ όλες οι δράσεις, όπως είναι ευνόητο, στρέφονται γύρω από τα θέματα του πετρελαίου και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όμως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η υγεία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του. Η στέγαση των πολιτών και τα έργα υποδομής οδήγησαν στην διαμόρφωση σημαντικού αναπτυξιακού προγράμματος που αποσκοπεί μέχρι το 2030 να φέρει τη χώρα μεταξύ των πιο σύγχρονων κρατών του κόσμου. Όσον αφορά το πετρέλαιο, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας του, το αραβικό κράτος για 14η συνεχή χρονιά είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του, λόγω της αυξημένης παραγωγής και των ανοδικών τιμών του «μαύρου χρυσού», ενώ η κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 δις δολαρίων για την επόμενη πενταετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής από 3 εκ. βαρέλια που είναι σήμερα, σε 4 εκ. βαρέλια, την ημέρα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατασκευή διυλιστηρίου χωρητικότητας 615.000 βαρελιών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των τριών υφιστάμενων διυλιστηρίων, έργα προϋπολογισμού 30 δισ. δολ. Η χώρα του Κόλπου ήταν ίσως η πρώτη που από τη δεκαετία του '60 ανέδειξε την εξωστρέφεια ως τρόπο εξασφάλισης εσόδων για τις επόμενες γενιές από τα έσοδα του πετρελαίου. Μακροχρόνια επενδυτικά προγράμματα εξασφαλίζουν την ευμάρεια των επερχόμενων γενεών διότι η ηγεσία του Κουβέιτ πολύ γρήγορα κατανόησε ότι οι ενεργειακοί πόροι έχουν όριο, όσο και αν φαίνονται απεριόριστοι. Επίσης η αγορά και οι αιθέρες του Κουβέιτ είναι ανοιχτοί σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με τον όρο ότι ο ξένος επενδυτής σέβεται και αποδέχεται το νομικό πλαίσιο, που εφαρμόζει η χώρα έναντι των ξένων επενδυτών και εργαζομένων.

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΥΓΕΙΑ

 

Το Εμιράτο ανοιχτό για ελληνικές επιχειρήσεις

 

Στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, όπου η ύφεση έχει γονατίσει την αγορά και έχει οδηγήσει σε περιδίνηση όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, η περίπτωση του Κουβέιτ αναδεικνύεται σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που δίνει διέξοδο σε αυτό που αναζητούν τώρα περισσότερο από ποτέ οι ελληνικές επιχειρήσεις: να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, μέσω της ανάπτυξης των εξαγωγών και της υλοποίησης επενδυτικών projects σε χώρες που δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες οικονομικής καθίζησης.

 

Το Κουβέιτ προσφέρει ευκαιρίες για επιχειρηματικές δράσεις σε σχεδιασμό μικρής και μεγάλης κλίμακας. Προοπτική και επιδίωξη από την πλευρά της ηγεσίας της αραβικής χώρας είναι να προωθηθούν πολλά έργα υποδομών, κατασκευών, νοσοκομειακής περίθαλψης άλλα και η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις που καλύπτουν μεγάλο μέρος της απαιτούμενης επένδυσης. Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές για μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα ή για αυτές που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Παράλληλα, όμως, με την κατάλληλη προετοιμασία, στην οποία βασικό ρολό θα διαδραματίσει και το Ελληνο-κουβειτιανό επιμελητήριο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ενίσχυση της χειμαζόμενης σήμερα ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για να είναι βέβαια η Ελλάδα παρούσα σε αυτές τις ευκαιρίες χρειάζεται και ενεργοποίηση της κυβέρνησης. Παράγοντες που γνωρίζουν τονίζουν ότι απαιτούνται αξιόπιστες προτάσεις και θεμελίωση σταθερών και αξιόπιστων σχέσεων με συγκροτημένα βήματα σε ταχύτατους ρυθμούς επειδή «οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, διότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός εξ αιτίας των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων». Η ελληνική εξωστρέφεια και η επιχειρηματικότητα αξίζει να επικεντρωθεί σε αυτή την περιοχή που αποτελεί το «μάτι» στην αραβική χερσόνησο, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο προς τα βόρεια κράτη της περιοχής ιδιαίτερα μετά τις βελτιούμενες σχέσεις με το Ιράκ, διαθέτοντας σημαντικές πύλες εισόδου, με 5 σημαντικά λιμάνια και 7 αεροδρόμια.


Media

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, η ΕΡΤ2 θα...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Τεχνολογία

Nintendo: «Τιτλοι τέλους» για την κονσόλα 3DS

Nintendo: «Τιτλοι τέλους» για την κονσόλα 3DS

Η Nintendo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει σταματήσει να κατασκευάζει την οικογένεια συστημάτων 3DS και...

Περιβάλλον

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις βιολόγων στο Νέο Μεξικό, καθώς χιλιάδες ωδικών αποδημητικών πουλιών βρέθηκαν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.