Deal News Online

undefined

ΙΟΒΕ: Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος της χώρας μας κατά τον Μάρτιο διαπιστώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 88,1 από 86,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο δηλαδή σημείο από τον Οκτώβριο του 2009.

 

Παράλληλα, βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται τον Μάρτιο στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα, το κλίμα επιδεινώνεται στις Υπηρεσίες και περισσότερο στις Κατασκευές.

 

Η ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος από τις αρχές του έτους φαίνεται να παγιώνεται, παρά τη μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρήσεις, αναφέρει το ΙΟΒΕ. Οι πολύ μεγάλες αβεβαιότητες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη χρονιά έχουν σίγουρα αμβλυνθεί, ενώ η συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σε φάση προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Οι αποπληρωμές μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η κινητικότητα στον τομέα των επενδύσεων, η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα επιδρούν θετικά. Όμως ταυτόχρονα η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, ειδικά η μακροχρόνια ανεργία, εξέλιξη που επηρεάζει δυσμενώς μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, από τη φοροδοτική ικανότητα και τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων ως την κοινωνική συνοχή.

 

Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει πραγματοποιηθεί πριν τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων (ιδιαίτερα στην Κύπρο), επομένως αβεβαιότητες που προέκυψαν έκτοτε ενδεχομένως να μην αποτυπώνονται στην έρευνα.

Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται σημαντικά, αντίθετα με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, αλλά και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα που επιδεινώνονται.

 

- Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν δυσμενείς, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να επιδεινώνονται περαιτέρω.

 

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύονται. Ωστόσο είναι οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων που κερδίζουν αισθητά έδαφος.

 

- Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται σημαντικά, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα καταγράφουν οριακή άνοδο.

 

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού εντείνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται. Η ανάκαμψη στις υποτονικές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αντισταθμίζεται από τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

 

Εξασθένιση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και ΕΥΡΩΖΩΝΗ Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται ελαφρά τον Μάρτιο, μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς ανόδου, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, με τον σχετικό δείκτη να χάνει από 1,1 και 0,6 μονάδες αντίστοιχα, φθάνοντας στις 90,0 και 91,4 μονάδες.

 

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος και στις δύο ζώνες υστερεί ακόμη αρκετά από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του.

 

Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος οφείλεται σε εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να παραμένει αμετάβλητη (+0,1). Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,2 μονάδες, εξέλιξη παρόμοια με εκείνη των Υπηρεσιών (-1,4) και του Λιανικού Εμπορίου (-1,5), με τη χαμηλότερη πτώση να προέρχεται από τις Κατασκευές (-0,6). Από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Μάρτιο σε τρεις από αυτές, δηλαδή στη Γαλλία (-1,7), τη Γερμανία (-1,6) και την Ισπανία (-0,9), ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερό στην Ολλανδία (-0,3), ενώ βελτιώθηκε μόνο στην Ιταλία (+1,4).

 

Στην ΕΕ, οι σχετικές μεταβολές ανά τομέα είναι ανάλογες με εκείνες της Ευρωζώνης στη Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Έτσι, η μικρότερη πτώση του σχετικού δείκτη στην ΕΕ σε σχέση με την Ευρωζώνη προέρχεται από τη βελτίωση του κλίματος στις Υπηρεσίες (+1,1) και τη σχετική σταθερότητα στις Κατασκευές (+0,3). Σε επίπεδο χωρών, η βασική αιτία για τη διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών είναι η ανάκαμψη του κλίματος στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωζώνης, το Ην. Βασίλειο (+1,1) και την Πολωνία (+1,7).


World Business

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον…

Κατά 7,2 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Media

ΠΣΑΤ: Έκδοση νέων ταυτοτήτων για 2021

ΠΣΑΤ: Έκδοση νέων ταυτοτήτων για 2021

Τις νέες ταυτότητες για να χρησιμοποιήσουν τα μέλη του την επόμενη χρονιά εξέδωσε ο Πανελλήνιος...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.