Περιοδεία Άστον στα δυτικά Βαλκάνια

Το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την πΓΔΜ θα επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, αφήνοντας ανοικτό το πρόγραμμά της και για άλλες επισκέψεις -κυρίως τη Σερβία, μετά τις άκαρπες συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσόβου.

 

Σε σχετική της ανακοίνωση, η Άστον εξηγεί ότι μεταβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια για να «ενισχύσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ» ενόψει μελλοντικών ενταξιακών διαδικασιών.

 

«Θα ενθαρρύνω τις ηγεσίες της περιοχής να ακολουθήσουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» τονίζει. Η ανακοίνωση δεν αποκλείει να ανακοινωθούν «και άλλοι σταθμοί αργότερα».

 

Η Αστον είχε εκφράσει τη λύπη της για την ανακοίνωση στις 8 Απριλίου της Σερβίας ότι δεν υπογράφει μια συμφωνία με την Πρίστινα που προτείνει η ΕΕ, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με το Κόσοβο και είχε καλέσει το Βελιγράδι να «κάνει μια τελευταία προσπάθεια».

 

Οι αρχές της Σερβίας δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά την τελευταία συνεδρίαση υπό την αιγίδα της ΕΕ, στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η οποία κατέληξε σε αποτυχία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 16 Απριλίου έκθεση αξιολόγησης, η οποία θα δοθεί στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

 

Η επίτευξη συμφωνίας με το Κόσοβο είναι η βασική προϋπόθεση που θέτουν οι Βρυξέλλες για να δώσουν στη Σερβία μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Το πρόσφατο ναυάγιο θεωρείται ότι θα επιβραδύνει τη διαδικασία.


protoselida

World Business

H Walmart μηνύει την Tesla

H Walmart μηνύει την Tesla

Η Walmart μηνύει την Τesla, καθώς όπως υποστηρίζει τα ηλιακά πάνελ της δεύτερης προκάλεσαν πυρκαγιές...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.