Έτοιμη η Κύπρος για υποδοχή ξένων υπηκόοων από Αίγυπτο

Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως διακομιστικός σταθμός για να συμβάλει στην αποχώρηση ξένων υπηκόων από την Αίγυπτο.

 

Η υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι ήδη έχουν υποβάλει σχετικά αιτήματα στις κυπριακές αρχές οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ δεν απέκλεισε εντός της ημέρας να υποβληθούν αιτήματα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Σήμερα αναμένονται τουλάχιστον 19 ναυλωμένες πτήσεις από το Κάιρο στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου. Εξάλλου, σήμερα θα γίνει σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιών για τον χειρισμό της κατάστασης.

 

Ο πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο, Κώστας Λεοντίου επιβεβαίωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν γίνει απόπειρες λεηλασίας τόσο στο κτίριο της κυπριακής πρεσβείας όσο και της πρεσβευτικής κατοικίας.

 

Μιλώντας στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ, ο κύριος Λεοντίου ανέφερε ότι χθες βράδυ είχαν γίνει στην πρεσβευτική κατοικία τουλάχιστον τέσσερις απόπειρες από εγκληματικά στοιχεία, για να εισέλθουν σε αυτή.

 

Τα στοιχεία αυτά αποκρούστηκαν από τα μέλη ιδιωτικής ασφάλειας και αστυνομικούς, πρόσθεσε.

 

Όπως ανέφερε ο κύριος Λεοντίου, στην Πρεσβεία έγιναν τρεις απόπειρες λεηλασίας, οι οποίες αποκρούστηκαν χάρις στην ανθρώπινη αλυσίδα, που σχημάτισαν κάτοικοι της περιοχής.

 

Ο πρέσβης της Κύπρου επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη σε ό, τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, αφού έχουν αποδράσει από τις φυλακές, εκτός από τους πολιτικούς κρατούμενους, και εγκληματικά στοιχεία, τα οποία κυκλοφορούν ένοπλα και προβαίνουν σε κάθε είδους παρανομίες.

 

Χθες, είπε ο κύριος Λεοντίου, έγινε σύσκεψη με τον αρχηγό αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελετάται επειγόντως το ενδεχόμενο να σχηματιστεί αυτοκινητοπομπή, με την οποία να ταξιδεύουν όσοι θέλουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο.

 

Υπέδειξε ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό, παρά μόνον αν υπάρξει η συνδρομή των Αιγυπτιακών αρχών.

 

Ο Κύπριος πρέσβης δήλωσε, εξάλλου, ότι Κύπριοι πολίτες έθεσαν στην πρεσβεία θέμα προστασίας τους για να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Αλλά, τόνισε, ούτε τα ίδια τα μέλη της κυπριακής πρεσβείας δεν διαθέτουν προστασία.

 

Πώς μπορούμε, διερωτήθηκε, να προστατεύσουμε Κυπρίους οι οποίοι θέλουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο, όταν δεν διαθέτουμε τη συνδρομή της αιγυπτιακής κυβέρνησης και εμείς δεν διαθέτουμε κανένα μηχανισμό προστασίας.

 

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για αποφυγή ταξιδιών στην Αίγυπτο.

 

Ο διευθυντής Σέγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Ζήνωνος δήλωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο όσο και με άλλες διπλωματικές αποστολές και προχωρεί στην καταγραφή των Κυπρίων που επιθυμούν να επαναπατριστούν.

 

Μεταξύ αυτών που θα επαναπατριστούν, πρόσθεσε, είναι τα μέλη των οικογενειών των λειτουργών της Κυπριακής πρεσβείας και άλλοι περίπου 15 Κύπριοι.

 

Ο κύριος Ζήνωνος κάλεσε τους Κυπρίους που βρίσκονται στην Αίγυπτο να παραμένουν σε ασφαλείς χώρους, να μην διακινούνται σε περιοχές όπου γίνονται μαζικές διαδηλώσεις και επικρατεί η βία, και να βρίσκονται επίσης σε συνεχή επαφή με την κυπριακή πρεσβεία, η οποία λειτουργεί κανονικά.


protoselida

Media

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Με σκοπό την διεκδίκηση εκ μέρους του δημοσιογραφικού κλάδου δίκαιου μεριδίου από τα υπερκέρδη που...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

Στην 60ή θέση της FIFA κατρακύλησε η Ελλάδα

Στην 60ή θέση της FIFA κατρακύλησε η Ελλάδα

Ο "κατήφορος" της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παγκόσμια...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.