Deal News Online

undefined

Σκληρή ανακοίνωση ΔΣΑ για Κ. Χατζηδάκη

Αντιδρά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να μην συνυπογράψει την πρόταση για παρουσία δικηγόρου στη διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, η επιβάρυνση για τον οφειλέτη είναι μόλις στα 50 ευρώ.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αδαμόπουλος: "Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, να συνυπογράψει την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη, σχετικά με την παρουσία Δικηγόρου κατά τη διεξαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, στην οποία θα υπάγονται, κατόπιν σχετικής τροποποίησης του Ν. 3869/2010, οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των υποχρεωμένων φυσικών προσώπων.

 

Συγκεκριμένα, η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, όπως καταγράφεται από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι «δεν υπογράφει ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει περισσότερο τον οφειλέτη που ήδη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και καταφεύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»:

 

α) στην καλύτερη περίπτωση καταδεικνύει μία πρωτοφανή άγνοια του Υπουργού Ανάπτυξης για τη φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να οδηγήσει με επιτυχία σε συμβιβαστικό αποτέλεσμα χωρίς την εκατέρωθεν συμμετοχή Δικηγόρων• εξού και, ως γνωστόν, ήδη, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3898/2010, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης εν γένει, τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο Δικηγόρο.

 

β) στη χειρότερη περίπτωση πρόκειται για μία δόλια αντίδραση, προερχόμενη από διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία επιζητούν να ακυρωθεί η νομοθετική προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πράξη και να αφεθούν οι πολίτες βορά στις τράπεζες. Διότι, πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την άποψη του Υπουργού Ανάπτυξης ότι θα μπορεί ο απλός πολίτης, χωρίς πληρεξούσιο Δικηγόρο, να υπερασπιστεί επιτυχώς τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στους νομικούς παραστάτες δύο ή τριών τραπεζών; Άραγε, «ξεχνάει» ο κύριος Υπουργός ότι η σκανδαλώδης υπερχρέωση των καταναλωτών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων, που όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες κατήρτιζαν μόνες τους, χωρίς την παρουσία Δικηγόρου από την πλευρά του δανειολήπτη;

 

Όσο για το επιχείρημα του Υπουργού Ανάπτυξης περί δήθεν περαιτέρω επιβάρυνσης των οφειλετών, αυτό δεν αντέχει σε κανενός είδους λογικό έλεγχο, τη στιγμή, που, κατά τη σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η «επιβάρυνση» για τους οφειλέτες ορίζεται στο «αστρονομικό» ποσό των 50 ευρώ (συν μόλις 0,3% επί του ποσού για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ).

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να δηλώνει ότι δεν συνυπογράφει την «επιβάρυνση» του οφειλέτη με 50 ευρώ, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν δίστασε να συνυπογράψει και να υπερψηφίσει όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την οριζόντια υπερφορολόγηση, που δεν επιβάρυναν απλώς αλλά εξαθλίωσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%, – το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – το οποίο, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.300.000 ανέργους.


World Business

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον…

Κατά 7,2 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Media

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…

Το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.