Για τους κινδύνους που κρύβει το φθηνό χρήμα προειδοποιεί η BIS

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση κρούει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Η BIS προειδοποιεί ότι οι αγορές βρίσκονται σε «έκσταση» από το φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο και ωθούν τις τιμές των μετοχών σε ύψη - ρεκόρ, παρά την έλλειψη καλών οικονομικών νέων, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

 

Στην έκθεσή της, η BIS αναφέρει ότι η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ορισμένων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου «συνέβαλαν, ώστε οι συμμετέχοντες στην αγορά να μη λάβουν υπόψη τις ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης».

 

Η BIS, που έχει την έδρα της στη Βασιλεία, σημειώνει ότι η «φιλόδοξη» δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Απρίλιο να διπλασιάσει τη νομισματική βάση έως το τέλος του 2014 «κυριάρχησε» στις κινήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτή η «νέα φάση» της νομισματικής χαλάρωσης - στο πλαίσιο της οποίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο χαμηλό επίπεδο 0,5% - σε συνδυασμό με κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές Μαΐου «ώθησαν το κλίμα στις αγορές και οδήγησαν σε νέα ύψη του βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες».

 

Πολλοί υψηλόβαθμοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εκφράσει δυσπιστία για την αισιοδοξία που δείχνουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές από την αρχή του 2013. Τόσο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κ. Μπεν Μπερνάνκι όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κίνγκ έχουν προειδοποιήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτική δημιουργεί τον κίνδυνο δημιουργίας φουσκών στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.


protoselida

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.