Deal News Online

undefined

Σε υψηλό πενταετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος Προτεινόμενο

Νέα βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

 

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 93,8 μονάδες (από 89,2 τον προηγούμενο μήνα), τιμή που είναι η υψηλότερη που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2008.

 

Η ανάκαμψη εκπορεύεται από την άνοδο των επιμέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η εντυπωσιακή πράγματι αυτή εξέλιξη υποδηλώνει περισσότερο την άμβλυνση της μεγάλης απαισιοδοξίας που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια και λιγότερο την επικράτηση κλίματος αισιοδοξίας.

 

Στην πρώτη έχουν συμβάλει η ηπιότερη πορεία της ύφεσης, οι αυξημένες τουριστικές κρατήσεις, η ενεργοποίηση κάποιων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η προοπτική των αποκρατικοποιήσεων, η επιστροφή καταθέσεων, η αναμενόμενη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και η αλλαγή της ρητορικής στο διεθνές περιβάλλον.

 

Από την άλλη πλευρά, παραμένει γεγονός ότι κινούμαστε ακόμα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, με σωρευτικά δυσμενή αποτελέσματα στα εισοδήματα, στην ανεργία και στην εγχώρια ζήτηση. Γι' αυτό άλλωστε η πλειονότητα πολιτών και επιχειρήσεων συνεχίζει να διατυπώνει αρνητικές προσδοκίες για τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι φανερό ότι στο ελληνικό περιβάλλον διαμορφώνονται σταδιακά ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν άμεση επιρροή στο επιχειρηματικό κλίμα και στους καταναλωτές και ότι όσο αυτές συνεχίζονται και εμπεδώνονται, μπορούμε να ευελπιστούμε ότι οι προσδοκίες θα αποτυπωθούν τελικά σε όρους πραγματικής οικονομίας και κυρίως στη μείωση της ανεργίας. Αναλυτικότερα: - στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να αμβλύνονται.

 

- στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους κερδίζουν έδαφος, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενώ και οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνονται.

 

- στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων μεταβάλλονται θετικά, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνονται.

 

- στις κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται σημαντικά, παρόλο που αυτό δεν αντανακλάται στην απασχόληση όπου οι αρνητικές προσδοκίες εντείνονται.

 

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όλες οι μεταβλητές του δείκτη καταγράφουν θετική μεταβολή: οι έντονα αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται αισθητά, ενώ και οι υποτονικές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο ανακάμπτουν. Τέλος, οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται επίσης, παραμένοντας όμως σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

Μικρή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη Το οικονομικό κλίμα, το οποίο βελτιωνόταν σταθερά από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι την απότομη διακοπή της ανόδου των σχετικών δεικτών στην περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, ανακάμπτει ελαφρά τον Μάιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 0,8 και 1,1 μονάδες αντίστοιχα, κινούμενος στις 89,4 και 90,8 μονάδες. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υπολείπεται ωστόσο ακόμη σημαντικά του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο ζώνες.

 

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από την ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός Κατασκευών, αλλά και από τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο (+1,8 και +1,6 μονάδες αντίστοιχα), ενώ στη βιομηχανία η άνοδος των προσδοκιών ήταν ασθενέστερη (+0,8 μονάδες). Στις κατασκευές ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 2 μονάδες, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε οριακά (+0,4 μονάδες). Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Μάιο σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, ήτοι στην Ιταλία (+1,5), την Ολλανδία (+1,2), την Γαλλία (+0,9) και λιγότερο στην Γερμανία (+0,6), ενώ στην Ισπανία παρέμεινε σταθερό (+0,1).

 

Στην ΕΕ, οι σχετικές εξελίξεις λίγο διαφέρουν από εκείνες στην ΕΕ: η ελαφρώς εντονότερη άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος σε σχέση με την Ευρωζώνη εκπορεύεται από τη μεγαλύτερη ανάκαμψη των προσδοκιών στις Υπηρεσίες (+2,6), αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος στις Κατασκευές (+1,1). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης, η υψηλότερη άνοδος οφείλεται στις καλύτερες προσδοκίες σε Ην. Βασίλειο (+1,8) και Πολωνία (+1,6).


Media

Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου σε ηλικία 84 ετών. ...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Αθλητικά

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

«Έφυγε» στα 60 του ο θρύλος, Ντιέγκο Μαραντόνα

O Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.