Deal News Online

undefined

Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε από ναυτεργάτες ο Μουσουρούλης

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο χώρο της ναυτεργασίας, μετά και τη δέσμευση συγκεκριμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών για εξόφληση δεδουλευμένων μηνών στα πληρώματα, με σαφές χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΜΕΝ) Μιχάλη Σακέλη.

 

Και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν απέναντι στον υπουργό ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για εργασιακή ειρήνη, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της ακτοπλοΐας και τη διασφάλιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών.

 

Από την πλευρά του, ο Κωστής Μουσουρούλης εξέφρασε προς τους κοινωνικούς εταίρους την ικανοποίησή του για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τους συνεχάρη για το αποτέλεσμα τού εποικοδομητικού διαλόγου.

 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την Πέμπτη την αναστολή των συνδικαλιστών παρεμβάσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος τόνισε ότι όταν θα υπάρχουν καταγγελίες για μη εξόφληση δεδουλευμένων από εταιρείες που έχουν δώσει γραπτή διαβεβαίωση, τότε θα γίνονται και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις.

 

Το πρωί επικράτησε ένταση στο λιμάνι της Ραφήνας, όταν συνελήφθησαν δύο μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού, που είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη του επιβατηγού πλοίου «Πηνελόπη», στο οποίο τα 11 μέλη του πληρώματος είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων. Το πλοίο δεν αναχώρησε και οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλο πλοίο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και τραγικό» το γεγονός ότι «με κυβερνητικές εντολές και υποδείξεις συλλαμβάνονται ναυτεργάτες που διεκδικούν το ιερότερο δικαίωμα, της καταβολής των δεδουλευμένων τους, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και να είχαν συλληφθεί οι εφοπλιστές, που δεν καταβάλλουν μισθούς, παραβιάζοντας κάθε ίχνος εργασιακής νομοθεσίας».

 

Για παράνομη και καταχρηστική κράτηση των συνδικαλιστών κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος και σημειώνει ότι τυχόν επίκληση της πολιτικής επιστράτευσης, για να παραπεμφθούν στην αυτόφωρη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων δεν νομιμοποιείται.

 

Εξάλλου, το μεσημέρι συνελήφθη από άνδρες του λιμεναρχείου Ραφήνας και ο εκπρόσωπος της εταιρείας του πλοίου «Πηνελόπη» για μη καταβολή δεδουλευμένων και θα προσαχθεί και αυτός κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

 

Οι δύο συνδικαλιστές, αλλά και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια Πειραιά.

 

Το πρωί εκπρόσωποι από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατέθεσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, ζητώντας εφαρμογή του νόμου και της νομοθεσίας απέναντι στις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών σε πληρώματα.


World Business

Microsoft: Εξαγοράζει την ZeniMax Media έναντι 7,5 δισ.

Microsoft: Εξαγοράζει την ZeniMax Media έναντι 7,5 δισ.…

Ενισχύει την παρουσία της στο πεδίο των video games για Xbox με τίτλους όπως το Fallout και...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.