Deal News Online

undefined

Βενιζέλος: Η κρίση δεν θα κάμψει τις προτεραιότητές μας

 

Την πορεία του Κυπριακού, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και την οικονομική κρίση, συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τους συνδέει μια μακρά και ειλικρινής φιλία. Η οικονομική κρίση, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, εκ των πραγμάτων επηρεάζει και την εξωτερική πολιτική και υπογράμισε:

 

«Οφείλουμε να δηλώσουμε -και η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία- ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να κάμψει σε τίποτα τα αντανακλαστικά μας και τις προτεραιότητές μας σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, την προστασία της εθνικής ακεραιότητας και τα εθνικά μας θέματα».

 

Θα πρέπει επίσης, ανέφερε, να διασφαλίσουμε και να αξιοποιήσουμε τους εθνικούς, φυσικούς μας πόρους και «να κρατάμε, ενεργά τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

 

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «θα πρέπει να έχουμε αντίληψη των συσχετισμών, που αλλάζουν διαρκώς στην περιοχή και δημιουργούν νέα προβλήματα, αλλά και νέες ευκαιρίες».

 

Εξάλλου, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι, μετά και την απόφαση για τον ΤΑP, αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

 

Για την οικονομική κρίση ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η Κύπρος περνά δύσκολη περίοδο και προσέθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι απολύτως ταυτισμένες και αλληλέγγυες.

 

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται ούτε εναντίον της Τουρκίας ούτε οποιασδήποτε άλλης χώρας.

 

Και οι δύο υπουργοί επισήμαναν την ανάγκη προώθησης των συμφερόντων των λαών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία -όπως τόνισαν- «πρέπει να μετατραπεί σε λεκάνη συνύπαρξης και όχι εντάσεων».

 

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η εθνική στρατηγική είναι ενεργός συμπαράσταση, εναρμόνιση, αυτοματισμός στη συνεννόηση, ώστε να έχουμε ένα στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούμεθα και το οποίο θέλουμε να θέσουμε σε λειτουργία για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

 

Ο διάλογος μεταξύ των δύο υπουργών θα συνεχιστεί στις 15 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κασουλίδη στην Αθήνα.

 

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έγινε δεκτός και από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.

 

Συνάντηση Βενιζέλου - Χρυσόστομου

 

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι καθοριστικός για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τον κυπριακό λαό, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

 

Αναφερόμενος στην συνάντηση την χαρακτήρισε χρήσιμη, γιατί -όπως είπε- «ο λόγος του είναι καθαρός, σαφής και αυτά που λέει δημόσια, τα λέει και στις κατ' ιδίαν συνομιλίες».

 

Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τις θέσεις της Εκκλησίας στο κυπριακό και στην οικονομική κατάσταση. «Η εκκλησία είναι στη διάθεση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για οποιαδήποτε βοήθεια» δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

 

 


protoselida

World Business

Wizz Air: Ξεκινά πτήσεις Άμπου Ντάμι-Αθήνα

Wizz Air: Ξεκινά πτήσεις Άμπου Ντάμι-Αθήνα

Δρομολόγιο από το Άμπου Ντάμπι προς την Αθήνα, με ημερομηνία έναρξης τις 2 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε...

Media

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της…

Για διθυραμβικό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Αθλητικά

Μνημόνιο συνεργασίας της Γ.Γ.Α. με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας της Γ.Γ.Α. με την Περιφέρεια Κρήτης

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ.Α. και της Περιφέρειας Κρήτης υπέγραψαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Μέχρι στιγμής ο τουρισμός πάει καλά

Θεοχάρης: Μέχρι στιγμής ο τουρισμός πάει καλά

Δύσκολη χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική σεζόν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ωστόσο ελπίζει, διότι η...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.