Deal News Online

undefined

Επιστρέφουν τα περί GREXIT

Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη επαναφέρουν οι Financial Times.

 

Η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος των FT Βόλφγκανγκ Μίνχαου, στο άρθρο υπό τον τίτλο «Το Grexit αρχίζει και φαίνεται όλο και πιο εφικτό για την Αθήνα».

 

Σύμφωνα με τον Μίνχαου όλα είναι θέμα πολιτικής, καθώς όπως υποστηρίζει μπορεί να ισχύει το ακόλουθο σενάριο: «Η ελληνική κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει ανεπίσημες εγγυήσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε όσα ξέρουμε». Ο αρθρογράφος σημειώνει μάλιστα πως σε συνομιλία που είχε με άτομα που συμμετέχουν στη χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, υποστηρίχθηκε ότι «η Αθήνα θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την οικονομία της χωρίς ανεργία, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσε να εξυπηρετεί πλήρως το χρέος της. Ίσως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει κρυφή πληροφόρηση πως η Ευρωζώνη θα συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, σε περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων και μειώσεις των επιτοκίων».

 

Επίσης, κάνει αναφορά σε μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι η χώρα θα αποκλειόταν από την εξωτερική χρηματοδότηση και δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

«Θα υπήρχε σίγουρα ύφεση για κάποιο διάστημα, αλλά μια αληθινή απόσβεση θα έφερνε πίσω την ανάπτυξη στο μέλλον» αναφέρουν οι FT, οι οποίοι θεωρούν ότι μια έκρηξη στον τουρισμό θα ήταν το πιο απλό πλεονέκτημα της χώρας.

 

Τέλος, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον μόνο δύο επιλογές: Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε άλλο σημείο έρευνας, όταν η έξοδος από το ευρώ γίνεται οικονομικά βιώσιμη.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.