Deal News Online

Μέρκελ: "Συνολική αντιμετώπιση των μεταναστών"

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα τη σημασία να επικρατήσει η τάξη στην Τυνησία, ώστε να αποτραπεί η μετανάστευση προς την Ευρώπη. "Φυσικά δεν μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη όλοι όσοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Τυνησία", δήλωσε η Μέρκελ. "Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, να προσφέρουμε προοπτικές στους ανθρώπους εκεί και την ευκαιρία να ζήσουν στη χώρα τους", υπογράμμισε.

 

Την ίδια ώρα ο στρατός της Τυνησίας περιπολεί τους δρόμους της πόλης Ζαρζί, απ' όπου έχουν φύγει παράνομα για την Ιταλία εκατοντάδες νεαροί Τυνήσιοι, σε μία προσπάθεια να ανασταλεί το κύμα μετανάστευσης. Ο στρατός περιπολεί με ελαφρά άρματα μάχης τους δρόμους της πόλης, ενώ η πρόσβαση στο λιμάνι εμποδίζεται με ένα τεθωρακισμένο όχημα. Ένα κέντρο ελέγχου έχει δημιουργηθεί και στο λιμάνι Γκαμπ από τον στρατό, με την υποστήριξη του λιμενικού.

 

Περίπου 5.000 Τυνήσιοι μετανάστες έφτασαν λαθραία τις τελευταίες πέντε ημέρες με σκάφη στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Η Ιταλία που ανησυχεί ότι θα έρθει αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση στο έδαφός της έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια, ενώ πρότεινε να στείλει Ιταλούς αστυνομικούς στην Τυνησία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Τύνιδα.

 

Εξάλλου η Γαλλία τίθεται υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Παρίσι εξέφρασε "την απόλυτη αλληλεγγύη του στην Ιταλία για την αντιμετώπιση των μαζικών αφίξεων παράνομων μεταναστών από την Τυνησία", όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

 

Πάντως, πρόσθεσε, ότι το πρόβλημα χρήζει "συνολικής αντιμετώπισης" σε ευρωπαϊκό επίπεδο και "υπό αυτή την έννοια καλούμε κυρίως την επιχειρησιακή ενίσχυση της Frontex και την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης".

 

Επιπλέον η Γαλλία αποδέσμευσε 350.000 ευρώ για κοινωνική βοήθεια προς την Τυνησία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιέρ Μενά, Γάλλος πρέσβης στην Τύνιδα. "Αυτό το ποσό προορίζεται για την παροχή βοήθειας στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως στα παιδιά και τους ηλικιωμένους καθώς στα θύματα των διαδηλώσεων και των ασθενών", διευκρίνισε ο πρεσβευτής στον ιστότοπό του. Ο Μενά "υπογράμμισε επίσης την επιθυμία της Γαλλίας να υποστηρίξει την οικογένεια του Μοχάμεντ Μπουαζίζι", του 26χρονου μικροπωλητή που αυτοπυρπολήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου δίνοντας το έναυσμα για τις ταραχές στην Τυνησία που οδήγησαν στην απομάκρυνση του πρώην προέδρου Μπεν Άλι από την εξουσία.


Media

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Έρχεται το 20ο Athens Technopolis Jazz Festival

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την 20η διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival και τη...

Τεχνολογία

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

ΕΑΠ: Διαδικτυακό συνέδριο για την εκπαιδευτική μέθοδοSTE(A)M

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο(ΕΑΠ)συνδιοργανώνει από σήμερα, μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με χιλιάδες συμμετοχές και επιστήμονες από διαφορετικά...

Τουρισμός

Viking: Νέα ελληνική κρουαζιέρα στο θερινό πρόγραμμα

Viking: Νέα ελληνική κρουαζιέρα στο θερινό πρόγραμμα

Την επανεκκίνηση των κρουαζιέρων της στην Μεσόγειο αποκλειστικά για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.