Κόσμος

Επίσημη επίσκεψη Άστον στην Αίγυπτο

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον θα επισκεφθεί την προσεχή Τρίτη την Αίγυπτο, η πρώτη ξένη αξιωματούχος που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα μετά την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

 

"Η κ. Άστον έχει προσκληθεί στην Αίγυπτο από τις αρχές της χώρας και θα βρίσκεται εκεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας", ανακοίνωσε ο κ. Φούλε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

 

Η κ. Άστον που θα ξεκινήσει συνομιλίες την Τρίτη με τους εκπροσώπους των αρχών της Αιγύπτου, είχε εκφράσει την πρόθεσή της να επισκεφθεί την Αίγυπτο και είχε εξουσιοδοτεί γι αυτό από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των 27 της ΕΕ.

 

Ο κ. Φουλ παράλληλα αναφέρθηκε και στη βοήθεια που χορηγεί η ΕΕ στην Αίγυπτο με βάση ένα πρόγραμμα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

 

Η ΕΕ έχει προσφέρει επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ για σχέδια που αφορούν τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα χρόνια 2007-2010 και πρόκειται να προσφέρει άλλα 50 εκατομμύρια για τον ίδιο λόγο για τα χρόνια 2011-2013.

 

"Η νέα κατάσταση στην Αίγυπτο θα δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση των ποσών αυτών" εκτίμησε ο κ. Φουλ.

 

Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο στη διάρκεια γεύματος εργασίας.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή