Οικονομία

Στουρνάρας: Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα

Ηπιότερη στάση ζητά από την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστές όσον αφορά στις απαιτήσεις τους, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στους Financial Times και εξηγεί ότι η αποδυναμωμένη κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την έγκριση από το κοινοβούλιο σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 

Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, αν και η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις όπως τη βελτίωση στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι φιλοδοξίες για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν.

 

«Η πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη. Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Στουρνάρας γίνεται ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με το διαπραγματευτικό στιλ της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών υιοθετούν μια «μαξιμαλιστική προσέγγιση» όταν βρίσκονται στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

 

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες», δηλώσει ο υπουργός. «Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και από τα κέρδη που κατέγραφαν τα καταστήματα. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

 

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο «βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός», αλλά επέμεινε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εκκρεμότητα μπορούν να ολοκληρωθούν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή