Βέτο ΗΠΑ υπέρ Ισραηλινών εποικισμών - Αντιδράσεις Ε.Ε.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ άσκησε -με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους- το "βέτο" κατά του παλαιστινιακής επίνευσης σχέδιου απόφασης, περί άμεσου τερματισμού κάθε εποικισμού στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη από το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που εγκρίνουν σχεδόν 130, επιπλέον, κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

 

Το "βέτο" των ΗΠΑ ασκήθηκε γύρω στις 23.15 ώρα Ελλάδας, εχθές. Οι υπόλοιπες 14 χώρες-μέλη ψήφισαν υπέρ της απόφασης. Ως εκ τούτου, διεκόπησαν οι συναφείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου κι "αναιρέθηκε" το παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης, που τέθηκε υπόψη του Συμβουλίου.

 

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, να μην υποβάλει προς συζήτηση στο Σ.Ασφάλειας το σχέδιο αυτό. Εκείνος, όμως, μετά από την ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της 'Οργάνωσης γιά την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης' και της Κεντρικής Επιτροπής της πιστής σε αυτόν 'Φάταχ', δεν εισάκουσε το επίσημο αμερικανικό αίτημα κι έθεσε προς διαβούλευση ενώπιον του 15μελούς Σ.Ασφάλειας το παλαιστινιακό, ως άνω, σχέδιο απόφασης.

 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα Σάββατο τη λύπη της διότι δεν κατέστη δυνατόν να "υπάρξει συναίνεση" όσον αφορά την αραβική πρόταση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Χωρίς να αναφερθεί στις ΗΠΑ -που άσκησαν το βέτο στην ψηφοφορία για την απόφαση-, η κα Άστον "σημείωσε με λύπη το ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συναίνεση για την απόφαση όσον αφορά τους εποικισμούς".

 

"Η θέση της ΕΕ για τους εποικισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι σαφής: είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη και συνιστούν μια απειλή για τη λύση των δύο Κρατών", ενός παλαιστινιακού κι ενός ισραηλινού, υπενθύμισε η κα Άστον. "Τώρα χρειάζεται να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να επαναληφθούν κατεπειγόντως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη", σημείωσε η κα Άστον.

 

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που είχαν ξαναρχίσει το Σεπτέμβριο, ανεστάλησαν μετά τη λήξη του μορατόριουμ που εφάρμοζε το Ισραήλ στην ανέγερση νέων εποικισμών.


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.