Deal News Online

undefined

Τσίπρας: "Το οικονομικό σύστημα απαξιώνει την γυναίκα"

Στην πολυπλοκότητα του ρόλου της γυναίκας και στον υψηλό βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη συνάντηση του δικτύου γυναικών του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τα βαριά πλήγματα που έχει επιφέρει ο νεοφιλελευθερισμός στη σύγχρονη γυναίκα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε στο παρελθόν ένα οικονομικό σύστημα και ένας κοινωνικός πολιτισμός δεν χρησιμοποίησαν, κακοποίησαν και απαξίωσαν με τόσους πολλούς τρόπους, τη γυναίκα, από το Αφγανιστάν ως το Χόλιγουντ και από την Ευρώπη ως την Αφρική».

 

Κατά τον πρόεδρο του Συνασπισμού «με την πρόσφατη οικονομική κρίση έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα μια χωρίς προηγουμένου κοινωνική κατεδάφιση, κατά την οποία η επισφαλής εργασία, η μερική απασχόληση, που συνιστά τη σκληρότερη μορφή εκμετάλλευσης, αφορά σε σημαντικά μεγάλο βαθμό τις γυναίκες».

 

Αναφέρθηκε επίσης, στον ρατσισμό του φύλου, ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και στην ανεργία «η οποία είναι δύο φορές δυσβάστακτη για κάποιες κατηγορίες γυναικών», όπως τόνισε.

 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, πραγματοποιείται επίθεση στο κοινωνικό κράτος, το οποίο θίγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, «είτε αφορά τις άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας, είτε τη μείωση των παιδικών σταθμών, είτε την απουσία βοήθειας στις μονογονεϊκές οικογένειες, είτε την εργασιακή υπερεκμετάλλευση».

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, όπου η γυναίκα είναι δύο φορές καταπιεσμένη, όπως είπε, ενώ καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το γυναικείο πρόσωπο της αντίστασης, εμψυχώνει ολόκληρη την κοινωνία».

 

Κεντρική ομιλήτρια της συνάντησης ήταν η Λίτσα Δουδούμη, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, η οποία έκανε λόγο για "κρίση της δημοκρατίας", η οποία επηρεάζει δραματικά τη θέση της γυναίκας, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι «δεν χρειάζονται μακροχρόνιες άδειες, αλλά δημόσιες ποιοτικές δομές φύλαξης και φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία», ανθρώπους που τους φροντίζουν συνήθως γυναίκες.

 

Στη διήμερη συνάντηση του Δικτύου γυναικών του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εκ μέρους του ΣΥΝ συμμετείχαν επίσης τα στελέχη του κόμματος Πάνος Τριγάζης και Ελένη Πορτάλιου.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αθλητικά

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Στελέχη της Nova σχολιάζοντας νεότερες απόψεις και προτάσεις διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφορικά με...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

ΠΕΣΥΔΑΠ: Δράση καθαρισμού – εξωραϊσμού του ΣΕΦ

ΠΕΣΥΔΑΠ: Δράση καθαρισμού – εξωραϊσμού του ΣΕΦ

Οι διοικήσεις του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.