O Mαθιός Pήγας της Energean Oil έριξε το γάντι με την κατάθεση αίτησης άδειας
H εταιρεία θεωρεί unfair την αλλαγή της νομοθεσίας που οδηγεί στον αέρα την επένδυση της
- Advertisement -
Στην αντεπίθεση περνά η Energean Oil & Gas προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον των επενδύσεών της στον Κόλπο της Καβάλας. Αφού περίμενε για καιρό άσκοπα μια επίσημη ανταπόκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και από τον νέο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για ενημερωτικής φύσης συνάντησή τους- πράγμα το οποίο δε συνέβη ποτέ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας-, ο πρόεδρος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας προχώρησε στην κατάθεση αίτησης χορήγησης άδειας ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει πως θέλει να κατοχυρώσει τα δικαιώματά του που απορρέουν από τη σύμβαση της θυγατρικής του, Kavala Oil με το ελληνικό Δημόσιο και από τον Νόμο 3428/ 2005 που είναι ακόμη σε ισχύ, έως την ψήφιση του νέου νόμου για τους υδρογονάνθρακες και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο κ. Ρήγας έριξε αυτή τη στιγμή το γάντι στην κυβέρνηση, προσφέροντας έτοιμη λύση για τη μετατροπή του υποθαλάσσιου κοιτάσματος στην Καβάλα σε αποθήκη φυσικού αερίου με σκοπό φυσικά να αξιοποιήσει η εταιρεία του την δυναμικότητα της αποθήκης που φτάνει στα 720 εκατ. κυβικά μέτρα.
- Advertisement -
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στα προωθούμενα σχέδια από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος για επανιδιωτικοποίηση των δικαιωμάτων που έχει το Δημόσιο στο κοίτασμα φυσικού αερίου και τα οποία για την ώρα διαχειρίζεται η εταιρεία του κ. Ρήγα.
Μένει να φανεί αν θα τελεσφορήσει. Σε άμεση σχέση άλλωστε με την υποβολή του αιτήματος στο ΥΠΕΚΑ βρίσκεται και η πρόσφατη επισήμανση- προειδοποίηση της Ενεργειακής Αιγαίου, για πιθανή απειλή περιορισμού των εργασιών της στον Κόλπο της Καβάλας με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής νομοθετικής κατάργησης των δικαιωμάτων της. «Η Ενεργειακή Αιγαίου το 2008, όταν εξαγόρασε τα δικαιώματα της Kavala Oil, στηρίχθηκε στις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για τη δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος με άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς, εκτός όλων των άλλων, η συγκεκριμένη διάταξη αντιπροσωπεύει συνήθη τακτική σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παγκοσμίως» επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει την φυσική αποθήκη στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, όταν ήδη υπάρχει ιδιώτης που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσής της, έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.
Ερωτήματα
Πρακτικά δηλ. αυτό σημαίνει πως θα πρέπει πρώτα να κρατικοποιηθεί το κοίτασμα και κατόπιν να κινηθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκρατικοποίησή του, τη στιγμή που η Energan Oil & Gas εκ των συμβάσεων παραχώρησης, μπορεί να ανανεώσει αυτοδίκαια για άλλα πέντε χρόνια τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εφόσον υφίσταται παραγωγή.
Η εταιρεία του κ. Μαθιού Ρήγα θεωρεί «unfair» την κυβερνητική πρόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ζητάμε καμία ευνοϊκή και ιδιαίτερη μεταχείριση πέρα από αυτά που προβλέπει ο νόμος και η συμφωνία μας με το κράτος. Δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα του κόσμου να επενδύει κάποιος με βάση μια κείμενη νομοθεσία και εν συνεχεία να αλλάζει ο νόμος και ο επενδυτής να μένει στον… αέρα».
Η Energean Oil είχε σχεδιάσει επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για την αποθήκη του φυσικού αερίου με παράλληλη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Kavala Oil και μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Μάλιστα μέχρι τώρα η εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 120 εκατ. ευρώ στην περιοχή, ενώ το γεωτρύπανο που έφερε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ελλάδα κόστισε 18,8 εκατ. ευρώ.
Έμπειροι σύμβουλοι της αγοράς υδρογονανθράκων επισημαίνουν πως στην ουσία οι χειρισμοί της κυβέρνησης γίνονται για να βάλουν μεγάλους «ξένους παίκτες» στο παιχνίδι της ενέργειας.
Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα, αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς να έχουν εκφράσει πρώιμο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα στο κοίτασμα της Καβάλας. Πολλοί είναι εκείνοι επίσης, οι οποίοι συνδέουν και το ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα με το θέμα των γεωτρήσεων πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Η ημερήσια δυναμικότητα απόληψης και έγχυσης φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 4- 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο κοίτασμα της Καβάλας αντίστοιχα, ενώ ο ετήσιος όγκος ωφέλιμου αερίου θα φτάνει τα 360 εκατ. κυβικά σε δύο «κύκλους».
Το κοίτασμα βρίσκεται στην ευρύτερη γεωλογική λεκάνη της Καβάλας, 12 χλμ νοτιοδυτικά των ήδη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων πετρελαίου «Πρίνος», «Έψιλον» και «Βόρειος Πρίνος», σε μια περιοχή γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας.
Οι υπουργοι δεν δεχονται καν να μας συναντησουν λενε στελεχη της εταιρειας
Το κράτος διώχνει με τη συμπεριφορά του τους επενδυτές «Δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχονται επενδυτές στην Ελλάδα και τα κεφάλαια φεύγουν στο εξωτερικό» υποστηρίζουν στελέχη της Energean Oil & Gas. Και αυτό από τη στιγμή που η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους εν δυνάμει επενδυτές είναι αν μη τι άλλο αφιλόξενη και δεν γνωρίζει κάποιος τι τον περιμένει από τη στιγμή που η αβεβαιότητα με νέα μέτρα και νομοθετικές μεταβολές της στιγμής ολοένα και αυξάνεται.
Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν δέχονται καν ή κωλυσιεργούν να συναντήσουν τους επιχειρηματίες, αλλά αρέσκονται στην επικοινωνιακή πολιτική και μόνο, τότε κατανοεί πιο εύκολα και την επενδυτική ανομβρία που επικρατεί. «Δεν υπολογίζουν φαίνεται οι κυβερνώντες πως ακόμη και ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί να έρθουν στην χώρα μας θα περάσουν από τα γραφεία ενός εγχώριου παίκτη για να ενημερωθούν και πιθανόν να διερευνήσουν τυχόν περιθώρια συνεργασίας. Αν διαπιστώσουν λοιπόν, το κλίμα που επικρατεί, τότε γιατί να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εδώ;» αναρωτιούνται στην Energean.