Την… μεταμφίεση ανδρών της Ασφάλειας σε κάμεραμαν για την παρακολούθηση διαδηλωτών που έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα επίσημα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία με την οποία διώκονται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ακόμη τέσσερα πρόσωπα για τις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς τον τελευταίο χρόνο, η Ελληνική Αστυνομία είχε συγκροτήσει ειδικό συνεργείο από άντρες της Ασφάλειας που υποδύονταν τους εικονολήπτες βιντεοσκοπώντας τις συγκεντρώσεις της Λαϊκής Ενότητας έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία και κατέγραφαν έναν προς έναν τους διαδηλωτές.
“Η αντιποίηση δημοσιογραφικής επαγγελματικής ιδιότητας και της επαγγελματικής ιδιότητας φωτορεπόρτερ, προς εξαπάτηση πολιτών και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας σε βάρος τους, οδηγεί τους εξαπατηθέντες πολίτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ηγετικά στελέχη νόμιμων κομμάτων και κινήσεων, σε συμπεράσματα για ανύπαρκτη διασύνδεσή μας με τις αστυνομικές αρχές”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΦΕ.
“Πρόκειται για κίνηση σε βάρος της ελευθεροτυπίας και συνεπαγόμενα θέτει σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα αλλά και την ίδια μας την ζωή όταν θα κληθούμε να κάνουμε και πάλι τη δουλειά μας. Γιατί εμείς όταν κάνουμε τη δουλειά μας και καλύπτουμε δημόσιες συγκεντρώσεις, σε αντίθεση προφανώς με τις αρχές της χώρας, δηλώνουμε αμέσως το όνομα και την ιδιότητά μας”, προσθέτει.
“Προκαλεί θλίψη και οργή εν έτει 2018 σε δημοκρατική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τελούνται τέτοιες αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες πρακτικές από τους θεσμούς που τάχα προστατεύουν το πολίτευμα αλλά και την ζωή πολιτών. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πράξει τα δέοντα”, καταλήγει το δελτίο τύπου του σωματείου.
Σημειώνεται ότι το θέμα έχει φέρει και στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με ερώτηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη. “Οι πρακτικές αυτές, εφόσον επαληθευθούν θυμίζουν τις αλήστου μνήμης εποχές σκληρής κρατικής καταστολής”, αναφέρει η κυρία Χριστοφιλοπούλου και ρωτά μεταξύ άλλων εάν η πρακτική της κρατικής ασφάλειας είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, ζητώντας ταυτόχρονα και να διαβιβαστούν στην Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα.