Οι προοπτικές που διαγράφονται για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας για την «Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση» του πανεπιστημίου της Σαραγόσα στην Ισπανία και συνέπεσε με τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σε συνέχεια των πρόσφατων αμοιβαίων επισκέψεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Οι ομιλητές προσπάθησαν να ανιχνεύσουν κατά πόσον η πρόσφατη κινητικότητα έχει συγκυριακό χαρακτήρα ή υπόσχεται βιώσιμη εξέλιξη και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, Αμικάμ Ναχμάνι, υπογράμμισε ότι «οι ισραηλο-ελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να ειδωθούν ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων. Έχουν τον δικό τους λόγο ύπαρξης».
Ο Ισραηλινός πανεπιστημιακός τόνισε ότι οι θερμότερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρηθούν από την Άγκυρα ως απειλή. Αναφερόμενος στους τομείς εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνον ένα καλό ξενοδοχείο». Στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς αφαλάτωσης και διαχείρισης ύδατος, περιέγραψε προοπτικές εβραιο-χριστιανικών περιφερειακών συμμαχιών ως εργαλείο ανάσχεσης ενός ισλαμικού τζιχάντ. Η θετική στάση της Ουάσινγκτον στη προσέγγιση Αθήνας-Τελ Αβίβ ως αντίβαρο της προ-ιρανικής στάσης της Άγκυρας ενδέχεται να μεταφραστεί σε προώθηση της Ελλάδας ως κόμβο διαμετακόμισης ενεργειακών πόρων από την Κασπία προς την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, υποστήριξε ο κ. Ναχμάνι.
Αναρωτήθηκε, ωστόσο, κατά πόσον μια αναθερμασμένη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει μιας νέας κρίσης, μια τρίτης παλαιστινιακής ιντιφάντα. Κατέληξε ότι όσο περισσότερο αναπτυχθούν οι διμερείς κοινωνικές και εμπορικές σχέσεις τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως πύλη στην Ευρώπη. Πάντα θεωρούσε πολύ σημαντική αυτή την αγορά», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-ισραηλινού Εμπορικού και Τεχνολογικού Επιμελητηρίου Τζόνι Μοντιάνο. Απαρίθμησε δεκατρία μεγάλα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως ο τουρισμός, η άμυνα, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η αφαλάτωση και η διαχείριση ύδατος, η εκπαίδευση, η αγροτεχνολογία.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, υπογράμμισε το δυναμικό 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων του υποθαλάσσιου κοιτάσματος Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει τροφοδοτήσει, εντός συνόρων, ελπίδες για ανάδειξη της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου των εν λόγω ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
Καινούργιες αφηγήσεις στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις αναζήτησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Χαράλαμπος Τσαρδανίδης. Επεσήμανε ότι υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα ιδιαίτερα στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο και στο πεδίο της άμυνας. Τόνισε, ωστόσο, ότι η στενότερη προσέγγιση Ελλάδας και Ισραήλ δεν πρέπει να εκληφθεί από το Τελ Αβίβ ως πρόθεση των Αθηνών να αναπληρώσει το γεωπολιτικό κενό που αφήνει η επιδείνωση των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που η Αθήνα αναλαμβάνει, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.
Απαντώντας σε όσους βλέπουν σε μια στενότερη σχέση Αθηνών-Τελ Αβίβ αντίβαρο στις «δύσκολες» διμερείς ελληνο-τουρκικές σχέσεις, η λέκτορας στο Καποδιστριακό Εκάβη Αθανασοπούλου υποστήριξε ότι το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ δεν θεωρεί «χαμένο στοίχημα» την Τουρκία. Ακόμη και σήμερα. Το Ισραήλ, «δεν είναι έτοιμο να κάνει οτιδήποτε που μπορεί να εκληφθεί ως ότι ανταγωνίζεται την Άγκυρα», είπε η κ. Αθανασοπούλου.
«Επιπλέον, δεν θα ήταν, από την πλευρά της Αθήνας, σώφρον να συρθεί στην ψύχρανση των ισραηλο-τουρκικών σχέσεων, τη στιγμή που προσπαθεί να χειριστεί εποικοδομητικά τις δικές της σχέσεις με την Άγκυρα», πρόσθεσε. Κατέληξε με την εκτίμηση ότι «μια ισόρροπη πολιτική έναντι των Αραβικών χωρών και του Ισραήλ υπηρετεί με τον βέλτιστο τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα».
Την ενεργειακή παράμετρο της ελληνο-ισραηλινής προσέγγισης ανέπτυξε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Θεώδορος Τσακίρης. Επεσήμανε, ότι ο σχεδιαζόμενος πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα είναι ευεργετικός για το Ισραήλ, ως προς την τροφοδοσία της με αργό. Υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Νταλίτ και Ταμάρ θα αποτρέψουν την ενεργειακή εξάρτηση του Ισραήλ αφενός από την Τουρκία – σχεδιαζόταν δεύτερος αγωγός Blue Stream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της γείτονος προς το Ισραήλ – και αφετέρου από το αιγυπτιακό φυσικό αέριο.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Ελντοράντο το κοίτασμα Λεβιάθαν καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτρήσεις που θα επιτρέψουν την οριστική αποτίμηση των αποθεμάτων του. Εκτίμησε ότι η λύση εμπορίας, σε υγροποιημένη μορφή, των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα παραχθούν είναι πιο εφικτή από ό,τι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέχρι την Ελλάδα.
Είπε, τέλος, ότι «το μέγεθος των αποθεμάτων στα κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, κυρίως εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη για να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην περιοχή».