Αλλη μια χαμένη σεζόν για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα

Το μισό καλοκαίρι πέρασε και φέτος χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμη η λειτουργία ενός πλήρους και βιώσιμου πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων.

Η Hellenic Seaplanes «παλεύει» επί 12 ολόκληρα χρόνια για να κρατά «ζεστούς» τους επενδυτές της, αλλά η ελληνική γραφειοκρατία αποδεικνύεται ανίκητη

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Αλλη μια θερινή τουριστική σεζόν χάθηκε, ουσιαστικά, για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα. Τα «καλά νέα» από τις δοκιμαστικές πτήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και η ένταξη νέων προορισμών στον χάρτη του νέου (για «εμάς») μεταφορικού μέσου αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος, αλλά υπάρχει και η άλλη.

Η απόσταση από τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός πλήρους πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων, αποτελούμενου από 120 έως 140 ή και 150 σημεία, όπως είχε αναφερθεί αρχικά ως στόχος, με την παράλληλη ενεργοποίηση δύο ή και τριών στόλων από αντίστοιχες εταιρίες, με 40 ή και περισσότερα αεροσκάφη συνολικά, μέχρι την εικόνα που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα είναι μεγάλη…

O Νικόλας
Χαραλάμπους

Η Hellenic Seaplanes, με ιδρυτή, πρόεδρο και CEO τον Νικόλα Χαραλάμπους, εξακολουθεί να κάνει «αγώνα δρόμου» για να προλάβει να πετύχει ό,τι περισσότερο μπορεί. Ομως το μισό καλοκαίρι και παραπάνω έχει κιόλας περάσει, με εξελίξεις οι οποίες θεωρούνται και θετικές και αρνητικές.

Οι πρώτες πτήσεις σε περιοχές όπως ο Βόλος, η Σκύρος, η Πάτμος κ.ά. συνδυάστηκαν με γεγονότα όπως η αρνητική γνωμοδότηση, τέλη Ιουνίου, από το υπουργείο Ναυτιλίας για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε Μήλο και Σαντορίνη, δύο από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά για τους ξένους τουρίστες, που τέθηκαν εκτός του εθνικού πτητικού δικτύου υδροπλάνων. Αλλά και από διαμαρτυρίες όπως αυτές των ξενοδόχων στα Γιάννενα, οι οποίοι, μέσω της ένωσής τους, ζήτησαν με επιστολή τους, τον περασμένο μήνα, την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της διοίκησης της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για την άμεση επανέναρξη των πτήσεων των υδροπλάνων.

Φέρεται ότι τόνισαν μάλιστα ότι εδώ και χρόνια, παρά τις σχετικές εξαγγελίες για το project, στην Ελλάδα «χάνονται οι τουριστικές σεζόν η μία μετά την άλλη».

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ…

Για να μη γίνει… παρεξήγηση, να λειτουργήσουν 10, 20, 30 υδατοδρόμια και να πετάξουν 2, 3, 5 υδροπλάνα στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, όμως απέχει ως πραγματικότητα από τον στόχο να μετατραπεί η Ελλάδα σε «Μαλδίβες της Ευρώπης», με τον νέο κλάδο να αποφέρει στην πλήρη «ωρίμανση» του πλάνου αξία άνω του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η Hellenic Seaplanes, με βάση δημοσιευμένες πληροφορίες, είχε θέσει ως σκοπό να αρχίσει φέτος το καλοκαίρι εμπορικές πτήσεις έναντι εισιτηρίου σε 28 τουλάχιστον προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, από και προς υφιστάμενα υδατοδρόμια, εγκεκριμένα υδάτινα πεδία και αεροδρόμια, με αμφίβια αεροσκάφη. Και πάλι πρόκειται για «μισή δουλειά», αν λάβει κανείς υπόψη τον πανηγυρικό χαρακτήρα προηγούμενων ανακοινώσεων, εκ μέρους και κυβερνητικών στελεχών ή υπουργών. Χωρίς να σημαίνει ότι την ευθύνη φέρει η Hellenic Seaplanes, η οποία επί 12 ολόκληρα χρόνια «παλεύει» για να κρατά «ζεστούς» τους επενδυτές της.

Η γραφειοκρατία ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, λόγω των πολλών καθυστερήσεων, σε έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2013 και έκτοτε ακολούθησαν τροποποιήσεις, προσθήκες κ.λπ. μέχρι να μπει σε «τροχιά υλοποίησης» ένα business plan, το οποίο δεν είναι ακόμη εφικτό να κριθεί βιώσιμο ή όχι. Και πώς αλλιώς αν δεν τεθεί σε λειτουργία ολόκληρο το δίκτυο, αλλά μόνο τμήματά του, για να μετρηθούν και επιχειρηματικά οι οικονομικές επιδόσεις του; Αν δεν επιτευχθούν οι ρυθμοί, θα χαθεί εκτός από τη μισή και παραπάνω φετινή θερινή τουριστική σεζόν όλο το 2025. Και ήδη 12 χρόνια καθυστερήσεων είναι πολλά…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 18/7/2025)

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ