Deal News Online

04/08/2021

Oι επενδυτικές κινήσεις των Eλλήνων στο εξωτερικό

O πλήρης χάρτης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων

 

H ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος ανέλαβε δύο ακόμα ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα (μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία) (EPC). Το πρώτο στη Συρία και το δεύτερο στην Τουρκία Φυγή προς τις ξένες αγορές επιχειρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις καθώς τα περιθώρια στην εσωτερική αγορά έχουν στενέψει λόγω της ύφεσης και της συρρίκνωσης της ζήτησης.

 

Αρκετοί επιχιερηματίες επανεσχεδιάζουν την επενδυτική στρατηγική τους και στρέφουν τα ενδιαφέροντά τους προς άλλες κατευθύνσεις με πιο γόνιμο έδαφος για την επίτευξη των στόχων τους.  Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην εξαγορά 10 εταιρειών για την κατασκευή αιολικών πάρκων στο Αϊντάχο και το Όρεγκον των Η.Π.Α., έναντι τιμήματος 20,4 εκ ευρώ, ωστόσο το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί αγγίζει τα 250 εκ. ευρώ.

 

Οι εταιρείες που εξαγόρασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη κατέχουν άδειες για την ανάπτυξη δύο μεγάλων ομάδων αιολικών. Σε μία στιγμή, κατά την οποία στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται αντιμέτωπες με την γραφειοκρατία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μεταβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να επενδύσει στην «πράσινη ανάπτυξη», δημιουργώντας καινούρια εταιρεία. Έξι από τις 10 εταιρείες βρίσκονται στο Αϊντάχο και κατέχουν άδειες για την κατασκευή μιας ομάδας έξι αιολικών πάρκων, συνολικής μέγιστης ισχύος 138 MW.

 

Τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, βάσει της νομοθεσίας της πολιτείας, διαθέτουν ήδη 20ετείς συμβάσεις πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στην Idaho Power Company (τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού), ενώ δικαιούνται να λάβουν κεφαλαιακή επιδότηση ύψους 30% επί των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Σε φάση κατασκευής είναι και τα αιολικά της επιχείρησης σε Βουλγαρία και Πολωνία, συνολικής ισχύος 150 ΜW, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 200 εκ ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ έχει έντονη δραστηριότητα και στο real estate. Στη Βουλγαρία, μεταξύ άλλων βρίσκεται σε φάση κατασκευής το επιχειρηματικό κέντρο City Tower συνολικής επιφάνειας 53.370 τ.μ.

 

Η Ακρίτας δραστηριοποιείται πλήρως μέσω της μονάδας Akritas Bulgaria στη γειτονική χώρα, ενώ η Βαράγκης δίνει έμφαση στην περιοχή του περσικού κόλπου. Στην ίδια κατεύθυνση και η Cyclon που όλο και αυξάνει το δίκτυο των πωλήσεων της στο εξωτερικό. Η Inform Λύκος πηγαίνει πολύ καλά στην Αυστρία και σχεδιάζει να επεκταθεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η MLS διαθέτει προϊόντα πλοήγησης στη γερμανική και την τουρκική αγορά.

 

Η εισηγμένη πιστεύει πως οι δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ανέκοψαν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς πλοήγησης. Έτσι, προκειμένου να επαναλάβει τους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, πρέπει αφενός να διευρύνει την προσφερόμενη γκάμα των προϊόντων της και αφετέρου, πολύ περισσότερο, να απευθυνθεί σε νέες αγορές.

 

Η επιλογή της εξωστρέφειας επιταχύνθηκε από τις εξελίξεις και εντός του 2011 αναμένεται πως τα προϊόντα πλοήγησης της εταιρείας θα διατίθενται στη γερμανική και την τουρκική αγορά.

 

Η S&B ορυκτά

 

Έγκαιρες και αποτελεσματικές ενέργειες επέτρεψαν στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά να διαχειριστεί την αρνητική συγκυρία και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν. Τον Ιανουάριο του 2010, ο όμιλος S&B υπέγραψε συμφωνία για τη σύσταση κοινής εταιρείας, διάρκειας 30 ετών, με την Angnag Industy Group στη βόρεια Κίνα. Η συνολική επένδυση στην κοινοπραξία ανέρχεται στα 6 εκατ. δολ. και η αναλογική συμμετοχή της S&B σε επίπεδο ομίλου θα είναι 1,5 εκατ. δολ. Η κοινοπραξία δημιούργησε νέα μονάδα παραγωγής κοντά στο εργοστάσιο χάλυβα της Αngnag, η οποία λειτούργησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

Πριν λίγους μήνες σε συνεργασία με δύο σημαντικούς Τούρκους παραγωγούς περλίτη, η S&B προχώρησε στην ίδρυση της Pergem Mineral Mining Industy and Trade S.A. που θα εδρεύει στη Σμύρνη και θα επικεντρωθεί στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων περλίτη στην ευρύτερη περιοχή της Περγάμου.

 

Η συνολική επένδυση ύψους 2,7 εκ. ευρώ, στην οποία η S&B μετέχει με 50%, περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας διαβαθμισμένου περλίτη (χρησιμοποιείται στις κατασκευές και στα δομικά υλικά) - περιβαλλοντικών έργων με προϊόντα βιοτεχνολογίας στην αναπτυσσόμενη αγορά απορρύπανσης εδαφών, υπόγειων υδάτων και ιζημάτων.

 

Ένας άλλος εκπρόσωπος της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, με έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε αρχικά από την κρίση στις ΗΠΑ και εν συνεχεία από την ελληνική κρίση και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, το 2010 προχώρησε σε επενδύσεις κοντά στα 100 εκ. ευρώ που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών του μονάδων (14 εργοστάσια σε 9 χώρες), αλλά και του εμπορικού δικτύου του (13 χώρες). Στελέχη του ομίλου, στο ερώτημα αν το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αποτελεί κίνητρο ή τροχοπέδη απαντούν μονολεκτικά: «Τροχοπέδη».

 

-H ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος ανέλαβε δύο ακόμα ολοκληρωμένα ενεργειακά έργα (μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία) (EPC). Το πρώτο στη Συρία που αφορά σε εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 724 MW, κατ' ελάχιστο (προϋπολογισμός σύμβασης 679 εκ ευρώ) και το δεύτερο στην Τουρκία αφορά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στη Σαμψούντα, ισχύος 870 ΜW (475 εκ ευρώ).

 

-Στη Γαλλία δραστηριοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονα η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οι εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών (Lavipharm, Famar, Κορρές) αλλά και η οινοποιία Μπουτάρη.

 

-Στην Ιταλία σημαντική είναι η παρουσία της Coca Cola 3Ε ,που έχει εξαγοράσει την ιταλική εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού Traficante Group, και την Socif SpA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης στην Ιταλία. Συνολικά πάνω από 32 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, κυρίως στους τομείς των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών, της χημικής βιομηχανίας, των συσκευασιών, του μηχανολογικού εξοπλισμού, των καλλυντικών, της φαρμακοβιομηχανίας, των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου.

 

Ανάμεσά τους, εκτός της Coca Cola 3Ε, περιλαμβάνονται οι εταιρείες Μαΐλλης (μηχανήματα συσκευασίας), Μαρινόπουλος (φαρμακευτική εταιρεία), Μιχαηλίδης (καπνά,), Πετζετάκης (χημικά, πλαστικά), Coca Cola HBC, Ικτίνος (μάρμαρα), Spider Metal (εξοπλισμός), Τιτάν (τσιμέντα), S&B (στον εξορυκτικό τομέα), ενώ πριν από ένα μήνα η Creta Farms ανακοίνωσε συμφωνία για την έναρξη συνεργασίας με τη μεγαλύτερη ιταλική, αλλά και ευρωπαϊκή αλλαντοβιομηχανία, Grandi Salumifici Italiani.

 

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στη δημιουργία κοινοπραξίας, στην οποία η καθεμία θα συμμετέχει με ποσοστό 50%, μέσω της οποίας θα διατίθενται τα προϊόντα της Creta Farms. Η συνεργασία αποτελεί ορόσημο για την ελληνική εταιρεία, καθώς περιλαμβάνει τη δραστηριοποίησή της σε νευραλγικής σημασίας αγορές, όπως της Ιταλίας μέσα στο 2011, και της Ελβετίας, Αυστρίας, Σλοβενίας και Κροατίας το 2012.

 

Στην Ισπανία

 

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης, Ελληνικοί Λευκόλιθοι), των τροφίμων (Elbisco Group, Vivartia), των αρδευτικών συστημάτων, του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο του franchise (Folli- Follie, MAXI), των ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας), των συσκευασιών (Crown Hellas, Μαΐλλης), των κεραμικών (Όμιλος Χατζηγεωργίου), των πλαστικών σωλήνων (Πετζετάκης), των ναυπηγείων (Όμιλος Λασκαρίδης), της κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων (Figograss), των λογισμικών (Intralot), του εμπορίου σπόρων (Όμιλος Σπύρου), της αρτοβιομηχανίας (Όμιλος Vivartia) και των καλλυντικών (Apivita, Κορρές).

 

Στην Πολωνία

 

• Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως 3Ε- Coca Cola, που διαθέτει τρία εργοστάσια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. • Η Marflex Maillis Poland, που διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής ειδών πλαστικής συσκευασίας.

 

• Η Chipita Poland, με εργοστάσιο παραγωγής κρουασάν και σνακς.

 

• Η Sunlight Polska του Ομίλου Γερμανός (πώληση ειδών συσσωρευτών).

 

Nαυτιλία, εμπόριο, κατασκευές δίνουν δυναμικά το παρόν Eλ Nτοράντο και οι αραβικές χώρες

 

Σημαντικότερη εκ των Αραβικών χωρών για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, όπου το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται περίπου στο ποσό των 650 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν από παλιά στις αραβικές χώρες.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν πυκνώσει τις επιχειρηματικές τους σχέσεις, καθώς οι χώρες αυτές θεωρούνται ως πρόσφορες για επενδύσεις, τόσο λόγω των φθηνών εργατικών, όσο και των ευκαιριών που παρέχουν. Σημαντικότερη εκ των Αραβικών χωρών για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, όπου το σύνολο των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται περίπου στο ποσόν των 650 εκ. δολάρια ΗΠΑ.

 

Εντοπίζονται σε τομείς όπως: τρόφιμα (Edita/Chipita), συστήματα άρδευσης (Eurodrip), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), χρώματα (Er-Lac), χαρτί και προϊόντα αυτού, ψυγεία αυτοκινήτων (Olympus Rad Egypt), δομικά υλικά, εμπόριο πετρελαϊκών προϊόντων, εξόρυξη πετρελαίου, ναυλώσεις (Όμιλος Βαρδινογιάννη), ανάληψη τεχνικών έργων (Όμιλος Λάτση, όμιλος Αρχιρόδον), τραπεζικός τομέας (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική), φυσικό αέριο (Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ), εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.).

 

Επίσης, συνεργασία υπάρχει μεταξύ της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων CHANDRIS LINES και Pyramis Shipping με την EGAS. - Στη Λιβύη δραστηριοποιούνται οι τεχνικές εταιρίες J&P, ΕΤΕΠ, ΣΙΚΕΛΕ, Αρχιρόδον (έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού λιμένα Τριπόλεως) και MARITECH (ανέλαβε έργο τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών στα Λιβυκά παράλια).

 

Επίσης, στον τομέα υδρογονανθράκων τα «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και η «ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε.», και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

 

- Στην Αλγερία η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει στενή συνεργασία με την εταιρεία υδρογονονανθράκων Sonatrach, ενώ μικτή εταιρεία καλλιέργειας καπνού έχει συσταθεί μεταξύ της εταιρείας «ΚΑΠΝΙΚΗ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε», της Κρατικής Αλγερινής Εταιρείας Καπνού και Σπίρτων και της Αλγερο-Ευρωπαϊκής Χρηματοδοτικής Εταιρείας FINALEP. 40 εταιρείες

 

- Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 40 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων κυρίως στις κατασκευές, τη ναυτιλία, αλλά και το εμπόριο. Τρεις τεχνικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων (Άκτωρ, Αθηνά, Αρχιρόδον) ασχολούνται με την κατασκευή έργων, ενώ και η Ιντρακόμ, αλλά και η Infocad Solutions έχουν πλούσια δραστηριότητα.

 

- Στο Ιράν η «Corinth Pipeworks» ίδρυσε με την ιρανική εμπορική εταιρεία ΝARFOAM KAR COMPANY, μικτή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του βαρέως βιομηχανικού εξοπλισμού. Η εταιρεία «FAIRDEAL Group of Companies » (Μarine environment protection and safety), δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής και έχει επενδύσει σε αποθηκευτικούς χώρους στο ιρανικό λιμάνι του Bandar Abbas, ενώ και τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται στον τομέα του αργού πετρελαίου.

 

- Σαουδική Αραβία: Στον κλάδο των τεχνικών έργων δραστηριοποιούνται οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ARCHIRODON CONSTRUCTION OVERSEAS CO. και SETE TECHNICAL SERVICES του Ομίλου Λάτση. Επιπλέον, σημαντική δραστηριότητα παρουσιάζει και η ελληνοκυπριακών συμφερόντων εταιρεία ΙΩΑΝΝΟΥ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ με έδρα το Ριάντ. Η εταιρεία National Bunkering Co. Ltd. του Ομίλου Βαρδινογιάννη ασχολείται με εφοδιασμό (καύσιμα) και τροφοδοσία πλοίων.

 

- Συρία: Η INTRACOM έχει υπογράψει σύμβαση με τη Syrian Telecommunications Establishment (STE), το βασικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Συρίας, που αφορά στην προμήθεια ασυρμάτων ψηφιακών δικτύων στη Συρία στην υλοποίηση έργων κατόπιν διαγωνισμών είναι, όπως προαναφέρθηκε η INTRACOM, καθώς και η ΑΤΕΡΜΩΝ (υπεργολαβία σε κατασκευή μονάδος ηλεκτροπαραγωγής από την εταιρεία SIEMENS). Επίσης, η εταιρεία αγροτικού υλικού και σπόρων ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ κατόπιν επιλογής από το Συριακό Υπουργείο Γεωργίας, πρόκειται να προβεί στην από κοινού υλοποίηση, προγράμματος μεγάλης κλίμακας για παραγωγή αραβοσίτου.

 

- Κατάρ: Στη χώρα αυτή δραστηριοποιούνται η ΑΚΤΩΡ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ καθώς και η SIEMENS HELLAS, σε έργα κατασκευής εγκαταστάσεων-επέκτασης οδικού δικτύου και ηλεκτροδότησης.

 

- Το ΟΜΑΝ αποτελεί νέα ανερχόμενη αγορά (μεγάλα έργα υποδομών, τουριστικός προορισμός κλπ), όπου σήμερα εκτελείται το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο, το οποίο έχει αναληφθεί από ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στο εξωτερικό (ανέγερση πόλεως 250000 κατοίκων - Blue City - στην περιοχή της πρωτεύουσας Muscat, από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ, συνολικής χρονικής διάρκειας κατασκευής δεκαπέντε ετών).

 

- Κουβέιτ: Η Ελλάδα έχει παρουσία στον Κουβεϊτιανό τεχνικό-κατασκευαστικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται τεχνικές εταιρίες όπως οι ΑΚΤΩΡ και η ΕΔΡΑΣΗ / ΣΙΓΑΛΑΣ Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κατοικιών. Στο Λίβανο - Λίβανος: Αρκετές ελληνικές τεχνικές εταιρείες ή εταιρείες δομικών υλικών δραστηριοποιούνται στη χώρα, κυρίως μέσω συνεργασιών με λιβανικές και αλλοδαπές εταιρείες, αναλαμβάνοντας μικρά τεχνικά έργα και υπεργολαβίες: η Edrafor S.A. (μικτή εταιρεία της _Εδρασης - Ψαλίδας και λιβανικής FOREX, στον τομέα των ειδικών γεωτεχνικών εργασιών), η Eξάρχου-Νικολόπουλου (μελέτες και εποπτεία έργων στους τομείς της ύδρευσης και επεξεργασίας πόσιμων υδάτων), η Knauf-Hellas (τομέας δραστηριότητος τα δομικά υλικά και προκατασκευασμένα προϊόντα), η ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ (την διαδέχθηκε ο «όμιλος Αθηνά», υπεργολαβίες εκτέλεσης παραθαλασσίων και υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με σημερινά στοιχεία φαίνεται ωστόσο να έχει παύσει κάθε δραστηριότητα), οι Αφοι Παπευθυμιόπουλοι (επεξεργασία μαρμάρων, είχαν δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου, όμως σήμερα έχουν περιοριστεί στην εμπορία). Στον τομέα υπηρεσιών δραστηριοποιείται η INTRALOT με την επωνυμία LEBANON GAMES S.A. Στον τομέα ενέργειας, ο όμιλος MOTOR OIL, σε συνεργασία με λιβανικές εταιρείες πετρελαιοειδών, έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια αξιόλογη δραστηριότητα στη λιβανική αγορά.

 

Πρόσφατα, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων του στην περιοχή της Μ. Ανατολής και ιδιαίτερα, σε πρώτη φάση, στη λιβανική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης πετρελαιοειδών.

 

Xτυπούν την πόρτα της Kίνας

 

Tην πόρτα της κινεζικής αγοράς με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ανοίγουν, η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μόνο στη Σαγκάη που κατ' εξοχήν αποτελεί την πύλη εισόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά της Κίνας, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 50 εταιρείες.

 

Κινητικότητα εμφανίζουν και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα στους τομείς των μεταλλευμάτων, των ορυκτών, του χαρτιού και του χαρτοπολτού, των χημικών και των πλαστικών, οι οποίοι κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα είναι η οικογένεια Κουτσουλιούτσου με τα Folli Follie να πωλούνται σε περισσότερες από 32 πόλεις της Κίνας

 

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κουτσολιούτσος, η εταιρεία αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της στην ασιατική αγορά, καθώς «η μάρκα» χαίρει υψηλής αποδοχής. Άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι τα κρασιά Τσάνταλης, που δραστηριοποιούνται στη χώρα της θυγατρικής της Τsantali Αsia. Πέρα από τα κρασιά, τα ράφια των καταστημάτων Τσάνταλη περιλαμβάνουν ακόμη ελληνικό λάδι, ενώ σύντομα θα πωλούνται και ελιές.

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας Shanghai ΗiΤeC Ρlastics, θυγατρική κατά 71% της Πλαστικά Κρήτης, αύξησε τις πωλήσεις της (19,7 εκατ. ευρώ) κατά 101% και την κερδοφορία της κατά 129%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατά 32% άνοδο του τζίρου του ομίλου.

 

Τα προϊόντα της εταιρείας που περιλαμβάνουν πλαστικά για θερμοκήπια και υπαίθρια κάλυψη ζωοτροφών, γεωμεμβράνες για στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών και χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων - άρχισε να αυξάνεται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία. Πόλος έλξης είναι η Κίνα και για την εταιρεία καλλυντικών Κορρές.

 


Secret Money

 INTRAKAT: Tι θα «ψάξει»  στην πίτα των 43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αθλητικά

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία νέα κρούσματα στην ελληνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία νέα κρούσματα στην ελληνική ομάδα…

Τρία νέα θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Εθνική ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, όπως ανακοίνωσε η...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.