Deal News Online

Οικολόγοι Πράσινοι: "Αποφθέχθηκε το χειρότερο"

Θετικά στοιχεία βλέπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην τελική έκβαση της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Κανκούν του Μεξικού, καθώς είχε ξεκινήσει με τις χαμηλότερες δυνατές προσδοκίες.

 

Οι αποφάσεις αναζωογονούν τουλάχιστον τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και την ελπίδα για παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για την προστασία του κλίματος μέσα στο 2011, ενώ οι πιο κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και προκλήσεις στο δρόμο αυτό παραμένουν ανοιχτές.

 

Ανοικτό μένει και το θέμα της απαραίτητης παράτασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο και για μετά το 2012, καθώς αποφεύχθηκε ο αποκλεισμός μιας τέτοιας προοπτικής όπως φάνηκε να επιθυμούν μέχρι την τελευταία στιγμή χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ρωσία.

 

Θετική είναι και η αναφορά στην τελική απόφαση για μειώσεις των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά 25-40% μέχρι το 2020, όπως ζητούν οι επιστήμονες.

 

Πρόοδος σημειώθηκε και σε άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η αποδοχή κοινής μεθοδολογίας για την καταγραφή, παρακολούθηση και αναφορά των εκπομπών για όλες τις χώρες, η χρηματοδότηση δράσεων για την προσαρμογή των φτωχότερων χωρών στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβασή τους σε καθαρές τεχνολογίες και η διαμόρφωση του περιγράμματος μιας διεθνούς συμφωνίας για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών. Σοβαρή όμως εκκρεμότητα αποτελούν οι πηγές από όπου θα προέλθουν οι σχετικοί πόροι.

 

Σε κοινή τους δήλωση, οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζουν:

 

“Η Συμφωνία του Κανκούν μπορεί να μην επαρκεί για την προστασία του κλίματος, επαρκεί όμως για την αναζωογόνηση των διεθνών προσπαθειών στην κατεύθυνση αυτή.

 

Στη διάθεσή μας δεν έχουμε παρά ελάχιστο χρόνο. Η Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να καταβάλει κάθε πίεση στους επόμενους 12 μήνες ώστε το Δεκέμβριο του 2011 στη Νότια Αφρική οι κυβερνήσεις του κόσμου να δεσμευτούν σε μια παγκόσμια Συμφωνία: συμβατή με τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, δίκαιη προς τις φτωχότερες χώρες, χωρίς παράθυρα διαφυγής για τις πλουσιότερες.

 

Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις κυβερνήσεις, ώστε κάθε χώρα να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί από τις κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες. Η Ευρώπη οφείλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, αξιοποιώντας την οικονομική και πολιτική της δύναμη και δίνοντας το παράδειγμα με άμεση και μονομερή αναβάθμιση του στόχου της για μειώσεις εκπομπών το 2020, από 20% σε τουλάχιστον 30%.”


World Business

Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο για περιστολή των αγορών ομολόγων

Clarida (Fed): Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο…

Η αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να εμφανίζει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» ώστε...

Media

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Το τραγούδι του Σουηδικού ποπ γκρουπ ABBA στον διαγωνισμό του 1974, το «Waterloo», αναδείχθηκε το καλύτερο τραγούδι του Top 50 του διαγωνισμού...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Περιβάλλον

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας αποτελεί η κατάθεση την Τετάρτη 5 Μαΐου της...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.