Deal News Online

Νέα προσέγγιση στο Μεσανατολικό από τις ΗΠΑ

«Δεν έχετε ανάγκη να διαβάσετε τα μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα για να καταλάβετε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή για την επιδίωξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», είπε σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρι Κλίντον, με χαλαρή διάθεση, σε ειδικούς για τη Μέση Ανατολή, που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για μια εκδήλωση του Brookings Institution.

 

Τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να μην απαιτεί πλέον από το Ισραήλ το πάγωμα του εποικισμού ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, η δήλωση αυτή της Χίλαρι Κλίντον ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάθε άλλο παρά απομακρύνονται από τον φάκελο του Μεσανατολικού.

 

Μπροστά στον σύζυγό της, τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον ισραηλινό υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, η Χίλαρι διευκρίνισε ότι την επόμενη περίοδο θα γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τα δύο μέρη. «Θα πιέσουμε τα δύο μέρη να παρουσιάσουν άμεσα, και λεπτομερώς, τις προτάσεις τους για τα βασικά θέματα», τόνισε.

 

Στο μέσο της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι η προσπάθειά του να πείσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να παρατείνει το μορατόριουμ στον εποικισμό απέτυχε. Η αμερικανική στροφή προκάλεσε μια διακριτική ικανοποίηση στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά, δεν είναι ο ισραηλινός πρωθυπουργός άμεσα υπεύθυνος για τη νέα υποχώρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Έστω και αν ο λόγος που συνέβη αυτό είναι η ισραηλινή αδιαλλαξία.

 

Για τους ισραηλινούς διπλωμάτες, που υπογραμμίζουν τον «ερασιτεχνισμό» του Ομπάμα, πρόκειται για επιστροφή στο σημείο μηδέν, αφού ο Νετανιάχου έλεγε πάντα ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

 

Ο Τζορτζ Μίτσελ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για τη Μέση Ανατολή, θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες το Ισραήλ, αλλά κανείς δεν περιμένει ότι οι διπλωματικές του κινήσεις θα είναι πιο γόνιμες από τις προηγούμενες. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είναι άλλωστε κατηγορηματικός: «Δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις όσο ο εποικισμός συνεχίζεται». Η παλαιά προσέγγιση του Ομπάμα, δεν έδειξε να έχει περισσότερα αποτελέσματα από τις προηγούμενες.

 

Σύμφωνα με τον Ιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα του βλέπει με ανησυχία τις πρώτες θετικές αντιδράσεις (κυρίως στη Λατινική Αμερική) στην προσπάθεια των Παλαιστινίων να αποσπάσουν από τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Το παίζουν όλα για όλα, παρόλο που γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αλλάξει τίποτα στην πράξη», δήλωσε.

 

Μεγάλη όμως ήταν και η έκπληξη του Ισραήλ όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία 26 πρώην ανώτατων αξιωματούχων της Ευρώπης να ζητήσουν τη σκλήρυνση της ηπείρου απέναντι στο Ισραήλ λόγω της συνέχισης του εποικισμού. Σε επιστολή τους προς την Κάθριν Αστον, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, οι 26 πρώην αξιωματούχοι προτείνουν να δοθεί προθεσμία στο Ισραήλ μέχρι τον Απρίλιο του 2011 για να σταματήσει τον εποικισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα απευθυνθούν στα Ηνωμένα Εθνη. Ο τόνος της επιστολής, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Χαβιέρ Σολάνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν και ο βρετανός πρώην επίτροπος Κρις Πάτεν, είναι πολύ επικριτικός τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την απραγία της. Η Κάθριν Αστον, έσπευσε να απαντήσει στους «26» ότι το Μεσανατολικό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της

 

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με αυτή την πρωτοβουλία. Ο Παλμόρ διερωτήθηκε «Νομίζουν άραγε οι υπογράφοντες ότι με το να υιοθετήσουν όλες τις παλαιστινιακές θέσεις και να επιλέξουν τη σύγκρουση με το Ισραήλ, θα προωθήσουν την ειρήνη»;


Secret Money

H BIANEΞ και το όραμα του Δ. Γιαννακόπουλου

H BIANEΞ και το όραμα του Δ. Γιαννακόπουλου

H κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία BIANEΞ A.E. ξεχώρισε και φέτος στις καταξιωμένες επιχειρηματικές διακρίσεις "Diamonds of...

Αθλητικά

Έλλειψη testing kits στο Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη testing kits στο Ολυμπιακό Χωριό

Έλλειψη testing kits COVID-19 απαιτούνται για το καθημερινό πρόγραμμα ελέγχων των αθλητών αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων,...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τεχνολογία

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Αγώνων

Ο ουρανός πάνω από το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο γέμισε χρώματα, καθώς τα πυροτεχνήματα σηματοδότησαν...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.