Deal News Online

Αμφιβολίες για την ενοχή του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς εξέφρασε αμφιβολίες για την βασιμότητα των κατηγοριών στη δεύτερη δίκη του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μια ημέρα πριν την δικαστική απόφαση.

 

Ο κ. Ντβόρκοβιτς δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι θα είναι μάρτυρας στη δίκη όπως ήταν και ο κ. Γκρέφ, τότε υπουργός Οικονομίας όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις κατά του Μ. Χοντορκόφσκι.

 

Ο κ. Γκρεφ κλήθηκε ως μάρτυρας τον Ιούνιο και δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν ήταν ενημερωμένος για το εάν έν μεγάλο μέρος του πετρελαίου που παρήχθη στη Ρωσία υπεξαιρέθηκε, την εποχή που ο κ. Γκρεφ ήταν υπουργός.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χοντορκόφσκι πρώην γενικός διευθυντής της γιγάντιας πετρελαϊκής " Yukos " (που σήμερα δεν υπάρχει ως εταιρεία) και ο συγκατηγορούμενός του, Πλάτων Λεμπέντεφ, δικάζονται σε δεύτερη δίκη για την υπεξαίρεση 219 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου.

 

«Εάν ήμουν στη θέση του κ. Γκρεφ ή του κ. Κριστένκο (υπουργού Βιομηχανίας) που και αυτός κλήθηκε ως μάρτυρας στη δίκη, θα έλεγα τα ίδια πράγματα μ αυτούς», είπε ο κ. Ντβόρκοβιτς.

 

«Εργάστηκα ως υφυπουργός Οικονομίας και δεν είχα καμία πληροφόρηση για το κλεμμένο πετρέλαιο είτε από την εταιρεία Γιούκος είτε από εκπροσώπους της εταιρείας αυτής», τόνισε.

 

«Ελπίζω ότι θα ληφθεί μια δίκαιη απόφαση με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει το δικαστήριο, κατέληξε ο κ. Ντβόρκοβιτς.

 

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, έως το 2003, ήταν ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, ένας αυτοδημιούργητος αλλά πανίσχυρος «Κόνδορας» της διεθνούς ενεργειακής αγοράς. Έκανε όμως το λάθος να αψηφήσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία του Κρεμλίνου, αλλά και να μπει εμπόδιο στην προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακτήσει τον έλεγχο του ρωσικού πετρελαίου, αφού η Yukos «φλερτάριζε» υπερβολικά με τη Δύση.

 

Και έτσι, ο έχασε μέσα σε μια στιγμή τα πάντα: η Yukos, το καύχημά του, κόπηκε σε κομμάτια και τα φιλέτα της πουλήθηκαν άρον άρον στην κρατική Rosneft, ενώ ο ίδιος ο πρώην μεγιστάνας, μόλις 43 χρόνων, εξακολουθεί να εκτίει την ποινή κάθειρξης οκτώ ετών που του επιβλήθηκε το 2005, πολύ μακριά από τα «παλάτια» του - σε μια παγωμένη φυλακή της Σιβηρίας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

 

Ο ίδιος, φυσικά, συνεχίζει να διακηρύσσει την αθωότητά του, αυτοπαρουσιαζόμενος -με τη συνεχή υποστήριξη μεγάλων δυτικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ- ως το μέγα θύμα, αλλά και το σύμβολο των νέων πολιτικών διώξεων της Ρωσίας του Πούτιν.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.