Deal News Online

Η κρυφή ιστορία προδοσίας πίσω από μια φιλία

Ο Paul Alen χαρακτηρίζει τον Bill Gates ως «νταή», που προσπάθησε να του πάρει τις μετοχές

 

ΜΟΤΤΟ: «Οι δύο τους γνωρίστηκαν, ως παιδιά στο λύκειο Lakeside του Σιάτλ κι έγιναν αχώριστοι, αφού αυτό που τους ένωσε ήταν ότι χαρακτηρίζονταν ως... σπασίκλες»

 

Μια ιστορία προδοσίας αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, καταρρίπτοντας τη ρομαντική εικόνα του απόλυτου success story και της φιλανθρωπίας που εδώ και πολλά χρόνια φρόντιζε να συντηρεί ο Bill Gates, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Στα απομνημονεύματά του, ο συνεργάτης του ιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, αποκαλύπτει ότι ο Gates δεν ήταν παρά ένας «νταής», που προσπάθησε να του πάρει μέσα από τα χέρια του τις μετοχές της εταιρείας, που από κοινού είχαν δημιουργήσει.

 

Στο βιβλίο του «Idea Man: a Memoir», ο Allen σκιαγραφεί τον Gates σαν ένα σαρκαστικό νταή, που προσπάθησε να τον διώξει από τη Microsoft και να μειώσει το ποσοστό του σε αυτήν, την ώρα που εκείνος ανάρρωνε από τον καρκίνο. Παρά τις προσπάθειες του Gates, ο Allen κατάφερε να κρατήσει το ποσοστό του, μέσω του οποίου έβγαλε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, που σήμερα υπολογίζεται από το περιοδικό Forbes στα 13 δισ. δολάρια.

 

Οι δύο τους γνωρίστηκαν ως παιδιά στο λύκειο Lakeside του Σιάτλ και έγιναν αχώριστοι, αφού αυτό που τους ένωσε ήταν ότι χαρακτηρίζονταν ως... σπασίκλες. Ο Allen εξηγεί ότι δεν ταίριαξε ποτέ με τους υπόλοιπους μαθητές, οι οποίοι προτιμούσαν να ασχολούνται με το γκολφ και το τένις και όπως γράφει στο βιβλίο του, «κουβαλούσαν τις ρακέτες τους, όπου πήγαιναν». Όμως, το 1968 γνώρισε τον Gates, ένα παιδί σαν και αυτόν, που προτιμούσε να περνά τον ελεύθερο χρόνο του σκυμμένος πίσω από τον πρώτο υπολογιστή του σχολείου, έναν ASR-33 Teletype.

 

«Τα ξανθά μαλλιά του πετούσαν από εδώ και από εκεί. Αμέσως, μπορούσε κάποιος να πει τρία πράγματα για τον Bill Gates. Ήταν πολύ έξυπνος. Ήταν πολύ ανταγωνιστικός, ήθελε να δείχνει σε όλους πόσο έξυπνος ήταν. Και ήταν πολύ, πάρα πολύ επίμονος», γράφει. Σε ηλικία 13 ετών, ο Gates ήδη «ξεκοκάλιζε» το περιοδικό Fortune και σχεδίαζε να φτιάξει τη δική του εταιρεία.

 

Όταν ο Gates πήγε στο Χάρβαρντ, ο Allen τον ακολούθησε και οι δυο τους περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους δουλεύοντας πάνω σε διάφορες ιδέες για μια εταιρεία λογισμικού.

 

«Πίστευα ότι η συνεργασία μας θα ήταν 50-50. Όμως, ο Bill είχε μια διαφορετική ιδέα», γράφει ο Allen στο βιβλίο του. Ο Gates έκανε βέβαια περισσότερη δουλειά, και έτσι τελικά - και έπειτα από την επιμονή του Bill Gates - συμφώνησαν να μοιραστούν την εταιρεία 64-36.

 

Οι σχέσεις τους όμως επιδεινώθηκαν, όταν η Microsoft άρχισε να απογειώνεται. Ο Gates έγινε εριστικός και σαρκαστικός. Συνήθιζε να τριγυρνά στο πάρκινγκ της εταιρείας, για να δει ποιοι δούλευαν τα Σαββατοκύριακα. Οι καβγάδες του με τον Allen διαρκούσαν για ώρες.

 

Μετά ο Gates έφερε τον Steve Ballmer, που είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, για να βοηθήσει στη διοίκηση της εταιρείας. Ο Gates προσέφερε στον Ballmer το 8,75% της εταιρείας, κάτι που εξόργισε το υπόλοιπο προσωπικό και τον Allen, που είχε συμφωνήσει για ένα πολύ μικρότερο ποσοστό.

 

Το 1982 ο Allen έπαθε καρκίνο, αλλά όταν επέστρεψε στη δουλειά, οι σχέσεις του με τον Gates και τον Ballmer είχαν επιδεινωθεί ραγδαία. Όπως ισχυρίζεται, μια μέρα τους παράκουσε να συζητούν για το πώς θα μείωναν το ποσοστό του στην εταιρεία. «Μη μπορώντας να το αντέξω άλλο, ξέσπασα και φώναξα: ΄΄Αυτό είναι απίστευτο. Δείχνει τον αληθινό σας χαρακτήρα!΄΄».

 

Ο Ballmer και ο Gates του ζήτησαν συγγνώμη, όμως, η συνεργασία τους είχε τελειώσει. Ο Allen παραιτήθηκε και ο Gates προσπάθησε να τον πείσει να του πουλήσει τις μετοχές του για 5 δολάρια την καθεμία. Εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θα συζητούσε οποιοδήποτε τίμημα κάτω των 10 δολαρίων. Ο Gates έκανε πίσω και ο Allen κράτησε τις μετοχές του, οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τα 25 δολάρια.


Media

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Οι ΑΒΒΑ στην κορυφή του Eurovision Top 50

Το τραγούδι του Σουηδικού ποπ γκρουπ ABBA στον διαγωνισμό του 1974, το «Waterloo», αναδείχθηκε το καλύτερο τραγούδι του Top 50 του διαγωνισμού...

Secret Money

Tα εμβόλια, τα SOS  και το ΣτE

Tα εμβόλια, τα SOS και το ΣτE…

Kανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την θωράκιση...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

ΕΕΤΤ για Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Συνδεσιμότητα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας...

Περιβάλλον

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Κατάθεση πρότασης «White Dragon» για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας αποτελεί η κατάθεση την Τετάρτη 5 Μαΐου της...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.