Ειδήσεις - Ελλάδα

Κατά της αύξησης ΦΠΑ στα φάρμακα ο ΠΦΣ

Την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

 

Σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, αρκετά σκευάσματα υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%. Το αποτέλεσμα είναι για μια σειρά σκευασμάτων όπως οι ηπαρίνες και τα σκιαγραφικά, οι εταιρείες να υπολογίζουν πλέον ΦΠΑ 13%.

 

«Την ίδια ώρα λοιπόν που έχει παγώσει η δόση του 1 δισ. ευρώ προς την χώρα μας λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους.

 

Με βάση λοιπόν μια παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται (λόγω ΦΠΑ) το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά.

 

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση, πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή