Πολιτική

Στον έλεγχο της εφορίας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων τους θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα στις εφορίες απόφαση του υφυπουργού κ. Δ. Κουσελά για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελεγχτούν κατά προτεραιότητα.

 

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με τον καθορισμό ελάχιστων, ουσιαστικών, υποχρεωτικών και αντικειμενικών επαληθεύσεων που προβλέπονται στην απόφαση συντομεύεται η χρονική διάρκεια του ελέγχου, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το διοικητικό κόστος, τόσο για τους επιτηδευματίες, όσο και για το Δημόσιο, ενώ εμπεδώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και διοικούμενου.

 

Μεταξύ άλλων στα κριτήρια που προβλέπονται στην απόφαση για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων και επαγγελματιών περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 

Όταν έχουν σημειωθεί σημαντικές φορολογικές παραβάσεις κατά το παρελθόν.

 

Όταν δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων.

 

Όταν η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας εμφανίζει μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας τους.

 

Όταν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές

 

Όταν έχει δηλωθεί στο παρελθόν απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

 

Όταν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν διαθέτουν σημαντικά αποθέματα ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δηλώσει υψηλές δαπάνες.

 

Όταν τα καθαρά κέρδη δεν έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προβλεπόμενου συντελεστή καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους.

 

Όταν παρατηρείται αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.

 

Στην απόφαση του υπουργείου περιγράφεται τόσο η διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών που μπορούν να ακολουθήσουν οι ελεγχόμενοι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου προκειμένου να περιορισθεί το πρόστιμο που τυχόν έχει επιβληθεί καθώς και ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του βεβαιωθέντος φόρου οι οποίες κυμαίνονται ( από 12 έως 36) ανάλογα με το ύψος του φόρου.

 

" Το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, διευκολύνει την επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σχέση με τα ισχύοντα για τους ελέγχους, πριν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης. Επιπλέον, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δόσεων, καθώς προβλέπεται ικανός αριθμός δόσεων ανάλογα με το συνολικό προς καταβολή ποσό' αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αποστείλει στις εφορίες λίστα με φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ για το 1997 έως και 2007. Το υπουργείο καλεί με εγκύκλιο του τις εφορίες να ζητήσουν από τους φορολογούμενους αυτούς να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι την 31 Μαΐου καταβάλλοντας το φόρο και τα πρόστιμα που τους αναλογούν.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή