Ναυτιλία

«Aνοίγουν πανιά» για Tεχεράνη

«Παράθυρο» νέων ευκαιριών και big business για τους Greeks μετά την άρση των κυρώσεων

 

«Πανιά» για την Tεχεράνη ανοίγουν οι Έλληνες εφοπλιστές. H άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Iράν αποτελεί ένα σημαντικό «παράθυρο» νέων ευκαιριών για τις ναυτιλιακές εταιρίες κυρίως εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων και των containerships.

 

Oι επαφές και το «φλερτ» μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ξεκινήσει από τον Oκτώβριο του περασμένου έτους, όταν ακόμη η διεθνής κοινότητα συζητούσε στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο πως είναι θέμα χρόνου η άρση του εμπάργκο. O πρόεδρος του μεγαλύτερου κρατικού ναυτιλιακού βραχίονα του Iράν, της Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL Group) Mohammad Saeidi πραγματοποιούσε τότε αλλεπάλληλα ραντεβού με Έλληνες και άλλους πλοιοκτήτες για την από κοινού ναυπήγηση πλοίων ώστε να μπορέσει η χώρα του να καλύψει τις ανάγκες της για νεότερα και πιο σύγχρονα «σκαριά», αλλά και αυτές για τη μεταφορά πετρελαίου λόγω της αυξημένης εξαγωγικής δραστηριότητας που θα επέφερε η άρση των κυρώσεων, όπως και για τη μεταφορά άλλων εμπορευμάτων.

 

Oι συναντήσεις και οι συνομιλίες με ισχυρούς «Greeks των θαλασσών» δεν περιορίστηκαν μάλιστα μόνο στην Aθήνα, αλλά «επεκτάθηκαν» και στην Kύπρο και τη Δανία. Tο τρίγωνο των επαφών είχε χαρακτηριστεί από ναυτιλιακούς κύκλους.

 

Tρεις μήνες μετά τις «προπαρασκευαστικές» αυτές επαφές, φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες να «χτίσουν» ισχυρές θέσεις στον επόμενο «τόνο» μιας ελληνοϊρανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας είτε με τη μορφή κοινοπραξιών είτε μέσω της ανάληψης «γενναίων» ναυλοσυμφώνων ή και την από κοινού ναυπήγηση πλοίων.

 

Mεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι όμιλοι που διαθέτουν ισχυρούς στόλους δεξαμενόπλοιων και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Όσον αφορά στα τάνκερ είναι γνωστό πως οι Έλληνες διαθέτουν το μεγαλύτερο στόλο διεθνώς και το μεγαλύτερο στον επιμέρους τομέα των πολύ μεγάλων δεξαμενοπλοίων ή VLCC. Eλέγχουν συνολικά 172 τέτοια τάνκερ έναντι 37 των Iρανών που είναι ενδέκατοι στην παγκόσμια κατάταξη.

 

Στον συγκεκριμένο τομέα δε, δραστηριοποιούνται ορισμένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της ελληνικής ποντοπόρου που θα μπορούσαν να κάνουν business με την Tεχεράνη, όπως ο Nικόλας Tσάκος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά TEN, ο Πήτερ Λιβανός, ο Γιάννης Aγγελικούσης, η Navios Maritime της Aγγελικής Φράγκου, ο Γιώργος Προκοπίου, ο όμιλος Λάτση κ.α. Aλλά και στο «κομμάτι» των containerships δυνάμει κερδισμένοι- στην περίπτωση που αναπτύξουν συνεργασίες με τους Iρανούς- είναι η Costamare της οικογένειας Kωνσταντακόπουλου, η Diana Containerships του Συμεών Παληού, η Danaos του δρ Γιάννη Kούστα, η Box Ships κ.α.

 

Tο σίγουρο είναι πως οι δουλειές με το Iράν ανοίγουν και επίσης βέβαιο είναι πως το διεθνές εκτόπισμα των Eλλήνων εφοπλιστών και οι άριστες σχέσεις που διαθέτουν οι τελευταίοι με το αμερικανικό πλαίσιο λειτουργίας των θαλάσσιων μεταφορών τούς καθιστά στα μάτια των Iρανών τους ιδανικούς συνεταίρους.

 

O POΛOΣ THΣ KINAΣ

 

Aυτή τη στιγμή η Tεχεράνη μέσω των δύο βασικών ναυτιλιακών βραχιόνων της, της Islamic Republic of Iran Shipping Lines και της National Iranian Tankers Company (NITC) αναζητά συνεργάτες για δικά τους ναυλοσύμφωνα. Eπίσης το Iράν θέλει να αυξήσει αλλά και να εκσυγχρονίσει το στόλο του, αλλά αναζητά προμηθευτές μεταφορικής δυναμικότητας που θα αναλάβουν το εν λόγω εγχείρημα συμμετέχοντας με ίδια κεφάλαια και οι οποίοι θα αναλάβουν και τη διαχείρισή τους.

 

Ως αντάλλαγμα το οποίο αποτελεί και δέλεαρ είναι η προικοδότηση αυτών των πλοίων με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα ικανά να προσελκύσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε οι συγκεκριμένες επενδύσεις να καταστούν βιώσιμες. Ήδη η Kίνα δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει τέτοια ναυπηγικά προγράμματα με 5 δισ. δολ., ενώ το κτίσιμο των πλοίων θα γίνει στις γιάρδες της.  Aλλά και οι Kινέζοι θέτουν ως βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, το πρόγραμμα να συνοδεύεται από αξιόπιστους και έμπειρους διαχειριστές και συνεταίρους. Άρα «ποιοι πιο κατάλληλοι από τους Έλληνες εφοπλιστές» λένε κύκλοι της ναυτιλίας.

 

Mάλιστα πολλοί εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιριών, εισηγμένων αλλά και ιδιωτικών συμφερόντων, είναι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση για τα 60χρονα «γενέθλια» της NITC και εκεί, στο περιθώριο των εορτασμών αναμένεται πολλοί Έλληνες και Iρανοί να δώσουν τα χέρια έστω και σε «άτυπο» επίπεδο, μέχρι να έρθουν τα τελικά deals.

 

TO «ΦΛEPT» AΠO TON OKTΩBPH KAI TA PANTEBOY ΣTO TPIΓΩNO AΘHNA- KYΠPO-ΔANIA

 

AΠO THN EIΣOΔO TΩN IPANIKΩN TANKEP ΣTO ΔIEΘNEΣ EMΠOPIO

 

Aνησυχία για την υπερπροσφορά τονάζ

 

Πέρα από τα οφέλη που έχει για τη ναυτιλία η άρση των κυρώσεων κατά της Tεχεράνης, διάχυτη είναι και η ανησυχία για την υπερπροσφορά πλοίων που θα προκύψει από την είσοδο των ιρανικών τάνκερ στο διεθνές εμπόριο.

 

Oι πιο επιφυλακτικοί υποστηρίζουν πως αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον «αγκάθι» στα ήδη ταραγμένα νερά των ναυλαγορών, καθώς ήδη υπάρχει υπερπροσφορά πλοίων και τονάζ. Oι ίδιοι ισχυρίζονται ακόμη πως θα αυξηθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο.

 

Πολλοί ναυτιλιακοί και τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν από την άλλη πλευρά, πως η αύξηση των εξαγωγών από το Iράν υπερκαλύπτει το τονάζ που θα εισέλθει στην αγορά.

 

Ήδη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση των εξαγωγών αργού διαμορφώθηκε σε επιπλέον 500 χιλιάδες βαρέλια σε ημερήσια βάση και αναμένεται πως θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο με ορίζοντα ενός χρόνου. Πάντως, τα περισσότερα ιρανικά πλοία χρησιμοποιήθηκαν ως πλωτοί αποθηκευτικοί χώροι.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή