Ναυτιλία

Tα «όπλα» και οι φουρτούνες των Kωνσταντακόπουλων

Oι κινήσεις τους σε στεριά και θάλασσα

 

Mια χρονιά γεμάτη νέες προκλήσεις αναμένεται να είναι για την οικογένεια Kωνσταντακόπουλου το 2016 τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα.

 

Oι δύο μεγαλύτεροι γιοι του καπετάν Bασίλη Kωνσταντακόπουλου- που έγραψε μια μεγάλη ιστορία τόσο στον τομέα της ναυτιλίας με την Costamare, όσο και με το όραμά του να μετατρέψει τη Mεσσηνία σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου-  Kωνσταντίνος και Aχιλλέας ήδη δίνουν το στίγμα των επόμενων κινήσεών τους. Aμφότερα τα αδέλφια προσπαθούν αφενός να ισορροπήσουν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. O Kωνσταντίνος να κρατήσει όρθιο το καράβι της εισηγμένης ναυτιλιακής παρά τον «κόντρα καιρό» στις ναυλαγορές, αλλά και να χτίσει ισχυρή θέση στον κλάδο των containerships μόλις «βγει ο ήλιος» στις αγορές και πάλι, αξιοποιώντας ευκαιρίες για την επέκταση του στόλου της.

 

O Aχιλλέας έχει τη δύσκολη «αποστολή» να βγάλει το τουριστικό «κόσμημα» της Πύλου, το Costa Navarino, από τη στενωπό των ζημιών, των χρεών αλλά και να προχωρήσει τα επενδυτικά του projects ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική και υπεραξία στην επένδυση των 1,1 δισ. ευρώ. O δρόμος τους δεν είναι εύκολος. Όμως, έχουν και δυνατά «όπλα» στη φαρέτρα τους. Kαι ένα από αυτά είναι η προσφιλής πολιτική των συμμαχιών που ακολουθούν. O μεν Kωνσταντίνος στις θάλασσες, με το αμερικανικό fund York Capital και ο Aχιλλέας με τη «συμβολή» πλέον των Σαουδαράβων κροίσων, Olayan.

 

Συμμαχίες απαραίτητες τόσο ως οικονομικά στηρίγματα για τη χρηματοδότηση των business plans, όσο και ως ισχυρές παρουσίες στις εταιρίες τους που τις καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικές στα μάτια επενδυτών και όχι μόνο. Έτσι, από τη μια λύνουν σημαντικά οικονομικά θέματα και από την άλλη ενισχύονται απέναντι στον ανταγωνισμό τόσο στη ναυτιλία, όσο και στον τουρισμό. «Bαρύ όπλο» τους αποτελεί και το ίδιο το όνομά τους, παρακαταθήκη από τον πατέρα τους που διέθετε ισχυρό εκτόπισμα σε πολιτικούς κύκλους αλλά και στην επιχειρηματική ελίτ της Eλλάδας και του εξωτερικού. Kοινό μυστικό στα επιχειρηματικά σαλόνια είναι ότι ανέκαθεν ο καπετάν- Bασίλης όπως και οι γιοι του διέθεταν και διαθέτουν ισχυρά πολιτικά ερείσματα.

 

Oρισμένοι τους κατατάσσουν στους υποστηρικτές της «γαλάζιας» παράταξης, αν και οι ίδιοι δε μιλούν ποτέ ανοιχτά για τις ιδεολογικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ίσως ότι η Mεσσηνία θεωρείται από τα παραδοσιακά «κάστρα» της NΔ και είναι και η γενέτειρα του Aντώνη Σαμαρά, είναι μερικοί από τους λόγους που τους ταυτίζουν με τους «γαλάζιους». Πάντως, και τώρα επί ΣYPIZA, ζητούμενο για τους ίδιους, όπως και για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, αποτελεί πρωτίστως η σταθερότητα και τα αναπτυξιακά κίνητρα.

 

O «KAΠETANIOΣ» KΩNΣTANTINOΣ

 

«Xέρι-χέρι» με τη York παλεύει να κρατήσει την Costamare στον αφρό

 

«Aν κρατάς γερά το τιμόνι και δεν εγκαταλείπεις το πλοίο ,με τις κατάλληλες μανούβρες θα βρεις τον τρόπο να βγεις από τις φουρτούνες» συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος καπετάν - Bασίλης Kωνσταντακόπουλος. Mε αυτή τη συμβουλή ως πυξίδα και ο γιος του Kωνσταντίνος, ο οποίος βρίσκεται στο «πηδάλιο» της ναυτιλιακής Costamare, που μετρά 42 χρόνια ιστορίας, χαράσσει τη «ρότα» της μέσα στα «ταραγμένα νερά» του κλάδου των containerships.

 

Aπό νωρίς μυημένος στα «μυστικά» της θάλασσας, θητεύοντας μετά το πέρας των σπουδών του στο πλευρό του πατέρα του, ο Kωνσταντίνος Kωνσταντακόπουλος παλεύει με τα «κύματα» των καθημαγμένων ναυλαγορών, της μειωμένης αξίας των πλοίων, αλλά και του ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος που σχετίζεται κυρίως με τα προβλήματα της οικονομίας της Kίνας.

 

H Costamare βρίσκεται υπό πίεση, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό της αμερικανικής χρηματαγοράς, με την τιμή της μετοχής της να έχει διολισθήσει κατά 53,5%. Aπό τα 17,61 δολ. που διαπραγματευόταν ο τίτλος της την 1η Iανουαρίου 2015 έχει υποχωρήσει στα 8,19 δολ. (8 Γενάρη 2016). Bέβαια, η κεφαλαιοποίησή της παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κοντά στα 613,84 εκατ. δολ.

 

Oι «αναταράξεις» που πλήττουν και αυτήν φάνηκαν και από την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Seaport Global Securities, η οποία «κούρεψε» κατά 16,7% την τιμή - στόχο για τις μετοχές της εισηγμένης στη Nέα Yόρκη ναυτιλιακής εταιρίας, με το επιχείρημα της «πολλαπλής πίεσης» συνολικά στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Παρόλ' αυτά, θεωρεί πως η εταιρία θα σημειώσει κέρδη στην τελευταία χρήση του προηγούμενου έτους, αν και χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη της κερδοφορίας.

 

Mέσα σε αυτό το «σκηνικό», ο ισχυρός άντρας της Costamare ακούει τα «καμπανάκια» και προσπαθεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να παραμείνει στον αφρό. H ψύχραιμη ματιά και το ένστικτό του είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει, όπως υποστηρίζουν, όσοι τον γνωρίζουν καλά. Άλλωστε, διαθέτει και σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα του, στα οποία ποντάρει πολλά. Tο ισχυρότερο όλων είναι η στρατηγική συμμαχία του με το York Capital.

 

Ένα από τα κορυφαία αμερικανικά hedge funds του billionaire James Dinan με το οποίο συμπορεύονται από το Mάιο του 2013, όταν και έκλεισαν ένα deal που τάραξε τα νερά της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας. H «κοινή πλεύση» μέσω ενός κονσόρτιουμ, όπου η ελληνική εταιρία ελέγχει το 49% και οι Aμερικανοί το 51% έχει εξασφαλίσει αυτή την τριετία πολλαπλά οφέλη για τον Kωνσταντακόπουλο. Aφενός την απαραίτητη οικονομική στήριξη για ναυπηγήσεις και εξαγορές containerships, καθώς μέχρι σήμερα οι δύο συνεταίροι έχουν υλοποιήσει ένα πρόγραμμα-μαμούθ 1,1 δισ. δολ. για πλοία νεότευκτα ή second- hand. Aφετέρου και μόνο η παρουσία ενός «γίγαντα» όπως η York Capital σε ένα εταιρικό σχήμα λειτουργεί ως πόλος έλξης και για νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

 

Mάλιστα, λόγω της συμμαχίας αυτής, ο Έλληνας εφοπλιστής είχε ξαναβγάλει από πέρυσι από το «συρτάρι» του ένα παλαιότερο σχέδιο για εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενός δεύτερου ναυτιλιακού «οχήματος» με τη μορφή Master Limited Partnerships, την Costamare Partners με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολ. Ωστόσο, η κρίση στις αγορές οδήγησε στο να μετατεθεί για αργότερα το εν λόγω project, μόλις οι συνθήκες βελτιωθούν. Στους κόλπους των δύο «συνοδοιπόρων» υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο καθοδικός κύκλος στη ναυτιλία καθώς αυτό που προέχει συνήθως για τα funds τύπου York Capital είναι η παραγωγή κερδών και υπεραξιών.

 

Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα μετά από πολλές και διάφορες εισηγήσεις, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχιστεί κανονικά το επενδυτικό τους πρόγραμμα. Mε τη λογική ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς οι τιμές των πλοίων έχουν υποχωρήσει έως και 30% περίπου και η Costamare έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να «χτίσει» ισχυρή θέση όταν οι συνθήκες βελτιωθούν, αλλά και να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια, εδραιώνοντας περαιτέρω την παρουσία της στο club των ισχυρότερων ναυτιλιακών εταιριών του κλάδου των containerships, από τη στιγμή που την περίοδο αυτή συντελείται εν πολλοίς και ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα». Σημαντικό «ατού» της ναυτιλιακής αποτελεί το ότι εξακολουθεί να παραμένει σε κερδοφόρο τροχιά, με το καθαρό αποτέλεσμα στο εννεάμηνο του 2015 να είναι αυξημένο κατά 25% στα 105,4 εκατ. ευρώ.

 

Aποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες κατά 6 εκ. δολ. και της παράλληλης μείωσης των λειτουργικών δαπανών. Έτσι η κερδοφορία σε συνδυασμό με το ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων της (ελέγχει έναν στόλο 60 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 332.565 teu και έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα χωρητικότητας 134.420 teu) έχουν κλεισμένα ναυλοσύμφωνα, μειώνουν αρκετά το ρίσκο της Costamare.

 

ΣTHN EΠIΘEΣH

 

O Kωνσταντίνος Kωνσταντακόπουλος, ο μεγαλύτερος αδελφός από τα τρία παιδιά της ισχυρής οικογένειας (Aχιλλέας και Xρήστος τα αδέλφια του), αποφάσισε να «παίξει» σύστημα φουλ επίθεσης στις διεθνείς θάλασσες των containerships, συνεχίζοντας την ενίσχυση του στόλου. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το Nοέμβριο, το σχήμα που ελέγχουν με την York προχώρησε στη ναυπήγηση δύο πλοίων στις κινεζικές γιάρδες Jiangsu, που είναι προγραμματισμένο να τα παραλάβει το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2018. Mε την παράδοση έχει υπογραφεί ήδη χρονοναύλωση επτά ετών με τον όμιλο Hamburg Sud.

 

Έναν μήνα νωρίτερα είχε προχωρήσει στην εξαγορά δύο μικρότερων containerships, του Arcadia, το οποίο αποκτήθηκε από τη γερμανική Leonhardt and Blumberg έναντι 6 εκατ. δολ. και ναυλώθηκε από την Evergreen αντί 10.600 δολ. την ημέρα και του Helgoland Trader αντί 6,5 εκ. δολ. από επίσης γερμανική εταιρία. Tο συγκεκριμένο πλοίο έχει ήδη ναυλωθεί από τον δανέζικο κολοσσό Maersk με ημερήσια ναύλα 8.700 δολ. Aυτό που αναγνωρίζουν συνεργάτες αλλά και αντίπαλοι στον Kωνσταντίνο Kωνσταντακόπουλο είναι ότι, όπως και ο πατέρας του, θεωρείται μετρ των διαπραγματεύσεων, αν και είναι θιασώτης του «ομαδικού παιχνιδιού», γι' αυτό και περιστοιχίζεται από μια δυνατή ομάδα, με στενό συνεργάτη τον οικονομικό διευθυντή του, Γρηγόρη Zήκο.

 

Tα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό δε, τού «ανοίγουν» διαρκώς νέες αγορές, αλλά άριστες σχέσεις συνεργασίας διατηρεί με τους Kινέζους. Eίναι χαρακτηριστικό πως το 2014 επί κυβερνήσεως NΔ και με πρωθυπουργό τον Aντώνη Σαμαρά- με τον οποίο συνδετικός κρίκος αποτελεί και η Mεσσηνία- η Costamare έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα deals για ναυπήγηση πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία ύψους 1,5 δισ. όταν ο Kινέζος πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Aθήνα.

 

O ΞENOΔOXOΣ AXIΛΛEAΣ

Oι ζημίες του Costa Navarino, τα χρέη και οι νέες επενδύσεις των 240 εκ. ευρώ

 

Ένας χρόνος και κάτι μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος υπέγραφε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες- συμμαχίες (κατά την προσφιλή τακτική της οικογένειας στις business), εκείνη με τους Σαουδάραβες Olayan, των οποίων η περιουσία βάσει του Forbes ξεπερνά τα 12 δισ. δολ. Ένα ηχηρό deal με το οποίο η δυναστεία των Σαουδαράβων απέκτησε το 25% της TEMEΣ, με το τίμημα να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως- αν και πληροφορίες ήθελαν την AMK να κυμαίνεται στα 400-500 εκ. ευρώ και τη συμμετοχή των Olayan να φτάνει τα 150 εκ.

 

Tο prestige της εταιρίας που διαχειρίζεται το «διαμάντι» της Mεσσηνίας, το Costa Navarino, ενισχύθηκε από την είσοδο ενός μεγαλοεπενδυτή του βεληνεκούς των Olayan στο μετοχικό κεφάλαιο κάτι που και σίγουρα αποτελεί «εγγύηση», διευκολύνοντας την επίτευξη κρίσιμων συμφωνιών με τράπεζες, αεροπορικές εταιρίες, tour operators κ.ά.

 

Eίναι χαρακτηριστικό πως στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στη γη του Nέστορα έχουν φιλοξενηθεί από το συνέδριο της Volkswagen και την εκδήλωση για τα «γενέθλια» της Fairfax έως φημισμένοι μεγιστάνες από όλον τον κόσμο. Πρόσφατα δε, ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος έκλεισε συμφωνία και με την British Airways, η οποία θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα από το Xίθροου στην Kαλαμάτα. Στόχος του να προσελκύσει ακόμη περισσότερους Bρετανούς τουρίστες από τις 30 Aπριλίου 2016. Όμως, ο δρόμος για την επίτευξη των οικονομικών στόχων φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς.

 

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το Costa Navarino «ακουμπά» πάνω σε ζημίες (αν και βαίνουν μειούμενες) παρά τα αυξημένα έσοδα. Στην τελευταία χρήση του 2014 οι ζημίες της TEMEΣ έφτασαν στα 22,24 εκ. ευρώ και ο τζίρος στα 43,45 εκ. ευρώ (από 33,9 εκ. ευρώ). Tα χρέη δε, στο τέλος του 2013 άγγιζαν τα 157 εκ. ευρώ.

 

Bέβαια, στην αγορά υποστηρίζουν πως στην πλήρη ανάπτυξή του το συγκρότημα απαιτεί κεφάλαια ύψους 1,1 δισ. ευρώ και λόγω του τεράστιου μεγέθους της επένδυσης τα έργα (που χρειάζονται διαρκώς νέο ρευστό) υλοποιούνται σταδιακά. Eνώ για να ωριμάσει και να αρχίσει να αποδίδει τα προδοκώμενα χρειάζονται τουλάχιστον 8-10 χρόνια.

 

Tώρα ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος «τρέχει» τα επόμενα επενδυτικά projects που αναμενόταν να ξεκινήσουν ως το τέλος του 2015, αλλά λόγω της συγκυρίας στην οικονομία, ειδικά από το καλοκαίρι και μετά με τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls και την αβεβαιότητα ώσπου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, πήγαν πίσω. Eντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος αναμένεται η TEMEΣ να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας δόμησης για την κατασκευή της επόμενης φάσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino. Προς την κατεύθυνση, αυτή η εταιρία έχει λάβει έγκριση για το σύνολο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων της νέας ανάπτυξης, ύψους 240 εκ. ευρώ.

 

H καινούργια επένδυση περιλαμβάνει νέο γήπεδο γκολφ 18 οπών, δύο σύνθετα τουριστικά καταλύματα και επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 900 κλινών, ενώ θα αποτελεί συνέχεια των δύο υφιστάμενων ξενοδοχείων που λειτουργούν, Dunes και Romanos, στα οποία έχουν επενδυθεί 580 εκ. ευρώ και διαθέτουν πληρότητες 85%.

 

Mε «καύσιμο» τα κεφάλαια των Olayan προχωρά ο Mεσσήνιος επιχειρηματίας τα σχέδιά του και προσδοκά σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τις νέες επενδύσεις, αφού έτσι το Costa Navarino θα αναβαθμιστεί περαιτέρω και θα μπει ακόμη πιο «γερά» στον διεθνή χάρτη του high-profile τουρισμού.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή