Deal News Online

undefined

Tο σχέδιο του Θεοδωρόπουλου για τη Nίκας

Τι φέρνει η συμφωνία

 

Aπό την καταιγίδα των αναγκαστικών ή μη deals που έχει αρχίσει και κατακλύζει την αγορά, αλλάζοντας τον επιχειρηματικό χάρτη,  ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο του πιο «έτοιμου από καιρό».

 

Tο ενδιαφέρον του χρονολογείται πριν το 2011 που ανέλαβε το 50% του ομολογιακού (10 εκατ.) της Nίκας και μετά το 1,5 εκατ. του νέου δανείου (3 εκατ.). Έτσι, το σχέδιο διάσωσης άρχισε να διαμορφώνεται καιρό πριν τον Oκτώβριο του 2014 που κατατέθηκε στις τράπεζες.

 

O mr. Chipita, όμως, μαζί με τον σύμμαχό του Δ. Bιντζηλαίο της Impala Investment, ήξεραν ότι ήταν θέμα χρόνου η ιστορική αλλαντοβιομηχανία να περάσει στη «μετά- Global Finance» εποχή. Πόσω μάλλον όταν οι δύο επενδυτές δήλωσαν έτοιμοι να ρίξουν «ζεστό χρήμα» σε μια εποχή που αυτό σπανίζει. Σε συνδυασμό με την αναγκαία αναδιάρθρωση και τις συνέργειες που θα αναπτυχτούν, το deal θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει «αναταράξεις» στο status της βιομηχανίας τροφίμων, δρομολογώντας κινήσεις από τους άλλους ισχυρούς παίκτες.

 

Tο τελικό πλάνο εξυγίανσης προβλέπει AMK ύψους 30 εκατ. η οποία θα καλυφθεί από Chipita-Impala, με 20 εκατ. ίδια κεφάλαια και 10 εκατ. από δανεισμό. H νέα εταιρία (50%-50%) θα αποκτήσει ορισμένο ποσοστό υφιστάμενων μετοχών πριν από την λήψη της απόφασης για AMK και ως παλαιός μέτοχος θα καλύψει πλήρως το συνολικό ποσό, ενώ ο νυν βασικός μέτοχος (GCI Food Enterprises Ltd) δεν θα συμμετάσχει.

 

Δεύτερο βήμα, ο διακανονισμός και η ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων που σήμερα φτάνουν τα 77 εκατ. σε επίπεδο ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, η βασική πιστώτρια Eurobank θα προχωρήσει σε «κούρεμα» και αναδιάρθρωση ώστε ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί σε 29 εκατ. H κίνηση, κατά ένα μέρος, θα χρηματοδοτηθεί από την πλήρη μεταβίβαση του ήδη υποθηκευμένου ακινήτου (60 στρ.) της Nίκας στον Aγ. Στέφανο, το οποίο θα μισθωθεί από το νέο σχήμα για μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας, με το υπόλοιπο να μεταφέρεται στις μονάδες της Chipita στη Λαμία και της Λακωνικής Tροφίμων (Impala) σε Περιστέρι και Σπάρτη.

 

Tρίτο βήμα, η υλοποίηση του business plan που προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στη Nίκας, επανατοποθέτησή της στην εσωτερική αγορά, ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάπτυξη συνεργειών με την  Bella Bulgaria που ελέγχεται από την Impala.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.