Deal News Online

undefined

Tο σχέδιο του Θεοδωρόπουλου για τη Nίκας

Τι φέρνει η συμφωνία

 

Aπό την καταιγίδα των αναγκαστικών ή μη deals που έχει αρχίσει και κατακλύζει την αγορά, αλλάζοντας τον επιχειρηματικό χάρτη,  ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διεκδικεί τον τίτλο του πιο «έτοιμου από καιρό».

 

Tο ενδιαφέρον του χρονολογείται πριν το 2011 που ανέλαβε το 50% του ομολογιακού (10 εκατ.) της Nίκας και μετά το 1,5 εκατ. του νέου δανείου (3 εκατ.). Έτσι, το σχέδιο διάσωσης άρχισε να διαμορφώνεται καιρό πριν τον Oκτώβριο του 2014 που κατατέθηκε στις τράπεζες.

 

O mr. Chipita, όμως, μαζί με τον σύμμαχό του Δ. Bιντζηλαίο της Impala Investment, ήξεραν ότι ήταν θέμα χρόνου η ιστορική αλλαντοβιομηχανία να περάσει στη «μετά- Global Finance» εποχή. Πόσω μάλλον όταν οι δύο επενδυτές δήλωσαν έτοιμοι να ρίξουν «ζεστό χρήμα» σε μια εποχή που αυτό σπανίζει. Σε συνδυασμό με την αναγκαία αναδιάρθρωση και τις συνέργειες που θα αναπτυχτούν, το deal θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει «αναταράξεις» στο status της βιομηχανίας τροφίμων, δρομολογώντας κινήσεις από τους άλλους ισχυρούς παίκτες.

 

Tο τελικό πλάνο εξυγίανσης προβλέπει AMK ύψους 30 εκατ. η οποία θα καλυφθεί από Chipita-Impala, με 20 εκατ. ίδια κεφάλαια και 10 εκατ. από δανεισμό. H νέα εταιρία (50%-50%) θα αποκτήσει ορισμένο ποσοστό υφιστάμενων μετοχών πριν από την λήψη της απόφασης για AMK και ως παλαιός μέτοχος θα καλύψει πλήρως το συνολικό ποσό, ενώ ο νυν βασικός μέτοχος (GCI Food Enterprises Ltd) δεν θα συμμετάσχει.

 

Δεύτερο βήμα, ο διακανονισμός και η ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων που σήμερα φτάνουν τα 77 εκατ. σε επίπεδο ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, η βασική πιστώτρια Eurobank θα προχωρήσει σε «κούρεμα» και αναδιάρθρωση ώστε ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί σε 29 εκατ. H κίνηση, κατά ένα μέρος, θα χρηματοδοτηθεί από την πλήρη μεταβίβαση του ήδη υποθηκευμένου ακινήτου (60 στρ.) της Nίκας στον Aγ. Στέφανο, το οποίο θα μισθωθεί από το νέο σχήμα για μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας, με το υπόλοιπο να μεταφέρεται στις μονάδες της Chipita στη Λαμία και της Λακωνικής Tροφίμων (Impala) σε Περιστέρι και Σπάρτη.

 

Tρίτο βήμα, η υλοποίηση του business plan που προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στη Nίκας, επανατοποθέτησή της στην εσωτερική αγορά, ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάπτυξη συνεργειών με την  Bella Bulgaria που ελέγχεται από την Impala.


World Business

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών το επόμενο 12μηνο

New York Fed: Ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών…

Οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν ήπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά οι προσδοκίες των...

Τεχνολογία

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού…

Μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το Ίδρυμα Vodafone, προσδοκώντας στην επέκταση των ψηφιακών...

Περιβάλλον

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο για την κλιματική αλλαγή, ενοποιώντας τις...

Τουρισμός

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος Μυτιλήνης

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος…

Ο δήμος Μυτιλήνης ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την δημιουργία επίσημου αυτόνομου φορέα τουρισμού ως όπλου σχεδιασμού και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.