Deal News Online

undefined

Παρέμβαση Σκρέκα κατά Σκουρλέτη

Έκρηξη σημειώνουν τα ανείσπρακτα της ΔΕΗ, «λόγω προτροπών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους οφειλέτες να μην προσέρχονται στο ταμείο»

 

Με το ζήτημα της υπερβολικής συσσώρευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς τη ΔΕΗ, λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε αποχή από τις πληρωμές, ασχολήθηκε σε ερώτηση του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, αλλά και ομάδα βουλευτών του κόμματος.

 

Όπως τονίζει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Επιχείρησης που εκδόθηκε στις 26-11-2015, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το εννεάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 407,7  εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (αύξηση 210%).

 

Επίσης, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2,3 δισ. και 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένα έως και 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

 

«Επί της ουσίας, καταγράφεται αύξηση έως και 40% των ανείσπρακτων λογαριασμών μέσα σε ένα χρόνο καταστροφικής ομολογουμένως διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η προτροπή του κ. Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πολίτες "να μην πληρώνουν" από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση, έχει δημιουργήσει σήμερα τραγικά προβλήματα στον βασικό παραγωγικό πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ)», αναφέρει.

 

Παράλληλα όμως η ερώτηση απευθύνεται και για το θέμα της προστασίας των πραγματικά ευρισκόμενων σε αδυναμία πληρωμής πολιτών αλλά και της θωράκισης μιας σημαντικής για την πορεία εταιρείας όπως η ΔΕΗ.

 

Το πλήρες κείμενο


«Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία.  Παράλληλα όμως προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι η παροχή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

Η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ με σειρά πρωτοβουλιών και την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων (Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ. 21235- ΦΕΚ Β' 2957/21-11-2013,  Δ5/ΗΛ/Β/Φ.29/οικ. 10205 – ΦΕΚ Β 1657 – 23.06.2014),  είχε θεσπίσει και διευρύνει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) από το οποίο -σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ 4.12.2013 - είχαν επωφεληθεί περισσότεροι από 460.000 καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο για να εξασφαλισθεί ενεργειακή επάρκεια σε ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, και τις παραγωγικές δραστηριότητες, και ταυτόχρονα για να διασφαλιστεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας και αλληλεγγύης για τις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν, έστω και μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει:

 

1. Να διασφαλισθεί ο πλουραλισμός  και ο υγιής ανταγωνισμός στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε να μη γίνεται αντικείμενο καταχρηστικής συμπεριφοράς από μονοπώλια και ολιγοπώλια.

 

2. Να μεταφερθεί η "εξουσία επιλογής" παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος στον πολίτη/καταναλωτή.

 

3. Να διασφαλισθεί με αξιοπιστία και δικαιοσύνη ότι στο πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης θα περιλαμβάνονται μόνο εκείνοι που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

 

4. Να αντιμετωπισθεί ριζικά κάθε είδος λαϊκισμού, δημαγωγίας και ανευθυνότητας που δημιουργεί συνθήκες αναρχίας και εκμετάλλευσης των κοινωνικών παροχών από επιτήδειους.

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από μία καταστροφική διαχείριση της Ελληνικής Οικονομίας δεκατρείς μήνες τώρα, που ήδη έχει φέρει περαιτέρω αύξηση της φτώχειας για το 2015 σε σχέση με το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης ακόμα και στα πιο φτωχά νοικοκυριά, μείωση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μια μνημειώδη αποτυχία στη διαχείριση του μεταναστευτικού /προσφυγικού ζητήματος που έχει γιγαντώσει τα κοινωνικά προβλήματα, έρχεται τώρα και δημιουργεί μία  τρίτη βόμβα - έτοιμη να εκραγεί - στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Επιχείρησης που εκδόθηκε στις 26-11-2015, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το εννεάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 407,7  εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (αύξηση 210%).

 

Επίσης, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2,3 δισ. και 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένα έως και 700εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Επί της ουσίας, καταγράφεται αύξηση έως και 40% των ανείσπρακτων λογαριασμών μέσα σε ένα χρόνο καταστροφικής ομολογουμένως διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η προτροπή του κ. Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πολίτες "να μην πληρώνουν" από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση, έχει δημιουργήσει σήμερα τραγικά προβλήματα στον βασικό παραγωγικό πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ).

 

Η ΔΕΗ παρέχει το 95% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά. Η δραματική αύξηση έως και 40% των ανείσπρακτων οφειλών στην περίοδο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιουργεί τεράστια οικονομική δυσπραγία στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα:

 

1. Την αδυναμία μείωσης των ΥΚΩ κατά τουλάχιστον 300 εκ ευρώ σε ετήσια βάση, που επιβαρύνουν οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, παρά την αξιοσημείωτη πτώση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ.

 

2. Την αδυναμία επέκτασης του ΚΟΤ και σε άλλες βαλλόμενες κοινωνικές ομάδες, αφού η ΔΕΗ δεσμεύει πόρους λόγω της δραματικής αύξησης "κακόπιστων πελατών", που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν , δεν πληρώνουν,  εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα του Υπουργείου να διαχωρίσει αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχέρεια, από τους υπόλοιπους.

 

3. Το πάγωμα των επενδύσεων εκσυγχρονισμού, που θα οδηγούσαν σε μείωση ρυπογόνων εκπομπών αλλά και σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής.

 

4. Την πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού της επιχείρησης, με δυσμενή αποτελέσματα για την ανταγωνιστικότητά της.

 

5. Τη δραματική πτώση στη συνολική αποτίμηση της εταιρείας που απαξιώνει ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Επειδή στους δεκατρείς μήνες η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και η αξία της επιχείρησης έχουν υποβαθμιστεί δραματικά,

 

Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο αδυνατεί να εντοπίσει στο σύνολό τους τα νοικοκυριά σε δυσχέρεια που αυξήθηκαν  το τελευταίο έτος σύμφωνα με την ΤτΕ,

 

Επειδή δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ωθούν στην αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών από κακόπιστους πελάτες,

 

Επειδή η ΔΕΗ δεν προχωρά στην άμεση μείωση  κατά τουλάχιστον 300 εκ ευρώ κατ' έτος της επιβάρυνσης των ΥΚΩ στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες,

 

Επειδή η ΔΕΗ είναι ο βασικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο της ενεργειακής ευστάθειας της χώρας, με τραγικές συνέπειες για τον παραγωγικό ιστό και τους πολίτες,

 

Επειδή δεκατρείς μήνες τώρα όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταρρέουν με αύξηση της ύφεσης, μείωση της ρευστότητας, καταπόντιση των επενδύσεων, μείωση δημοσίων εσόδων του κράτους και των ταμείων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανοικτών υπολοίπων της ΔΕΗ;

 

2. Ποιές οι σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αύξηση της αξίας αποτίμησης της επιχείρησης;

 

3. Τι προτίθεται να κάνει για αυτούς που περιήλθαν σε κατάσταση φτώχειας τους τελευταίους δεκατρείς μήνες;

 

4. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση ΥΚΩ στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες;

 

5. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός υγιούς και διαφανούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα οδηγήσει σε ενεργειακή ασφάλεια και σε μείωση του λογαριασμού στους πολίτες και στις παραγωγικές δραστηριότητες;

 

6. Πώς θα μπορέσει η ΔΕΗ να υλοποιήσει  το Επενδυτικό της Πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά της;

 

7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποκολληθεί από τον εναγκαλισμό και την προσκόλληση της στο παλαιό και αναποτελεσματικό κρατικοδίαιτο μοντέλο;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

 

1. Σκρέκας Κωνσταντίνος

 

2. Κεφαλογιάννη Όλγα

 

3. Γεωργιάδης Άδωνις – Σπυρίδων

 

4. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ

 

5. Κεδίκογλου Σίμος

 

6.  Αραμπατζή Φωτεινή

 

7. Βαγιωνάς Γεώργιος

 

8. Βούλτεψη Σοφία

 

9. Κέλλας Χρήστος

 

10. Καραμανλή Άννα

 

11. Κόνσολας Εμμανουήλ

 

12. Ανδριανός Ιωάννης

 

13. Στύλιος Γεώργιος

 

14. Κυριαζίδης Δημήτριος

 

15.   Κουκοδήμος Κωνσταντίνος

 

16.   Γιόγιακας Βασίλειος

 

17.   Μπουκώρος Χρήστος

 

18.   Αντωνίου Μαρία

 

19.   Δαβάκης Αθανάσιος

 

20.   Καράογλου Θεόδωρος

 

21.   Γεωργαντάς Γεώργιος

 

22.   Γιαννάκης Στέργιος

 

23.   Καββαδάς Αθανάσιος

 

24.   Αθανασίου Χαράλαμπος

 

25.   Σταμάτης Δημήτριος

 

26.   Χαρακόπουλος Μάξιμος

 

27.   Μπακογιάννη Ντόρα


protoselida

Αθλητικά

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020 επιστρέφει

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020…

Στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τo Skyros Run 2020 που διοργανώνεται από τον Δημο...

Αυτοκίνητο

Mazda: Νέο σημείο πώλησης στη Λαμία

Mazda: Νέο σημείο πώλησης στη Λαμία

H Mazda στην Ελλάδα διευρύνεται και μεγαλώνει! Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πελάτων της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.