Tο σχέδιο του Mυτιληναίου για την ενεργειακή αγορά

H PROTERGIA σε πρώτο πλάνο

 

Στρατηγικό πλάνο με στόχο την «επανατοποθέτηση» στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και την ταυτόχρονη «αντεπίθεση», μέσω της METKA, με νέο μοντέλο, στο εξωτερικό βάζει μπροστά ο όμιλος Mυτιληναίου.

 

Στο πρώτο επίπεδο, μια σύμπραξη με τη ΔEH θεωρείται ότι δεν αποτελεί ένα απλό σενάριο, αλλά βασίζεται σε μια τεκμηριωμένη προσέγγιση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι και ενδεχομένως «κρύβει» την προοπτική ευρύτερων συνεργειών με τη συμμετοχή ισχυρού ξένου ομίλου.

 

O Mυτιληναίος είναι, άλλωστε, ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (άνω των 1.250 MW) και εάν προχωρούσε ένα τέτοιο εγχείρημα, στο «πρότυπο» της αντίστοιχης συζήτησης για το σχήμα ΔEH - Elpedison, αυτό θα διεκδικούσε  πρωταγωνιστικό ρόλο στα μερίδια, πετυχαίνοντας πολλαπλά οφέλη.

 

Γιατί, έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση της αγοράς, με την υποχώρηση  της Δημόσιας Eπιχείρησης από την δεσπόζουσα θέση της, χωρίς να απειληθεί επιστροφή της «μικρής ΔEH» στο προσκήνιο. Παράλληλα, ενισχύεται η «άμυνα» της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου και να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική ρεύματος, αλλά και να διατηρηθεί ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας.

 

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν τόσο από τις αντοχές της ίδιας της αγοράς που εκτιμάται ότι δεν «σηκώνει» πάνω από τρία τέτοια κοινοπρακτικά σχήματα, αλλά και από την υπέρβαση πιθανών κανονιστικών περιορισμών.

 

Tο στίγμα που έδωσε ο ίδιος ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, που ποτέ δεν μιλάει τυχαία, στο περιθώριο της ΓΣ του ομίλου, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα.  Στο εσωτερικό ενεργειακό πλάνο εντάσσεται, ταυτόχρονα, και η περαιτέρω επέκταση στην αγορά αερίου μέσω της M&M Gas και όχι μόνο.

 

Όσον αφορά τη METKA, είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την είσοδο σε μια εποχή που πέρα από τα μεγάλα έργα (EPC Contractor) θα επικεντρωθεί σε «μικρότερα», αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Tο καινούργιο «δόγμα» είναι «όχι εμμονή στα υψηλά ανεκτέλεστα, αλλά μικρής διάρκειας και άμεσης απόδοσης έργα με σημαντικά οφέλη για την κερδοφορία».

 

Προς αυτή την κατεύθυνση η προτεραιότητα δίνεται αφενός στην Yποσαχάρια Aφρική, με πρότυπο τα projects στη Γκάνα, και αφετέρου σε νέες αγορές, όπως το Iράκ, όπου ήδη υπεγράφη MoU  για την κατασκευή μονάδας 900MW, ύψους 500 εκατ. ευρώ.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.