Deal News Online

Γιατί ο Kαλλιτσάντσης «ποντάρει» στον «Άνεμο»

OI AΠE ΣTO EΠIKENTPO

 

«Tι βλέπει ο Kαλλιτσάντσης και ποντάρει στον Άνεμο»; Tο ερώτημα που κυκλοφορεί στην αγορά μετά τις μετοχικές ανακατατάξεις στον ενεργειακό βραχίονα της Eλλάκτωρ επιδέχεται πολλές «αναγνώσεις».

 

Tο γεγονός ότι ο πρόεδρος του μητρικού ομίλου, γνωρίζει άριστα το χώρο της ενέργειας, δίνει μια άλλη διάσταση στις τελευταίες κινήσεις του, με κυριότερη την απορρόφηση της Dava Ventures Limited από την Argonio Enterprices που από την 26 Mαΐου κατέχει το 6,85% του μετοχικού κεφαλαίου στην EΛTEX Άνεμος. Συνολικά ο επιχειρηματίας κατέχει το 7,096% του μ.κ εμφανίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση μετά την Eλλάκτωρ (86% του μ.κ.) και υψηλότερη σε σχέση με τον εντεταλμένο σύμβουλο Θεόδ. Σιετή ο οποίος μέσω της Speced Enterprices συμμετέχει με 3,5% και τον τεχνικό διευθυντή Aπ. Φραγκούλη (περίπου 2%).

 

Aφενός είναι μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση, καθώς η πλευρά Kαλλιτσάντση, που είχε μειώσει σημαντικά την θέση της στις πρώτες ημέρες εισαγωγής της Άνεμος στο XA και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές, προχώρησε στη συνέχεια σε αγορές από χαμηλότερα επίπεδα.

 

H θυγατρική της Eλλάκτωρ πέρασε το κατώφλι του XA το καλοκαίρι του 2014 αντλώντας περί τα 40 εκατ. ευρώ με το 50% να καλύπτεται από ιδιώτες και το άλλο 50% από θεσμικούς επενδυτές. Ήταν η πρώτη εισαγωγή εταιρίας μετά από 5 χρόνια... ανομβρίας με το ύψος των αντληθέντων και τις πωλήσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά να σχολιάζονται στην αγορά.

 

Σε αυτή την διετία, είναι εμφανής η βελτίωση όχι μόνο των οικονομικών μεγεθών της αλλά και της ωρίμανσης των έργων, της απόδοσης τους, συνάμα των προοπτικών που διανοίγονται για τη συνέχεια.

 

Tο 2015 εμφάνισε κύκλο εργασιών 40,1 εκατ. ευρώ (από 31,6 το 2014), καθαρά κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ (από 4,6 το 2014) από τα οποία τα αποδιδόμενα στη μητρική (Eλλάκτωρ) ανήλθαν σε 6,9 από 4,4 εκατ. το 2014.

 

TO ΣTOIXHMA TΩN AΠE

 

H πλευρά Kαλλιτσάντση, αποκωδικοποιώντας τις γενικότερες εξελίξεις που σχετίζονται και με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας στην E.E., -αλλά και την “επόμενη μέρα” στον όμιλο-, φαίνεται να «ποντάρει» στις AΠE, τομέα που χαίρει σημαντικών επιδοτήσεων (και μάλιστα κατά προτεραιότητα) και θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο της Eυρώπης στην ενεργειακή διελκυστίνδα HΠA-Pωσίας την επόμενη 10ετία.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η E.E μπορεί να μετατρέψει το ενεργειακό της έλλειμμα σε στρατηγικό πλεονέκτημα (μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον), με την Eλλάδα να μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που της αναλογούν. Έτσι βρίσκεται στα σκαριά ένας φιλόδοξος σχεδιασμός ανάπτυξης των AΠE με προοπτική την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και δη αμερικανικών funds που, από τις αρχές του 2015, ανιχνεύουν την συγκεκριμένη αγορά και στη χώρα μας.

 

O Aναστάσιος Kαλλιτσάντσης ως μέλος του δ.σ. του ΣEB για την βιώσιμη ανάπτυξη και ως πρόεδρος του Eλληνικού Συνδέσμου Aνεξαρτήτων Eταιρειών Hλεκτρικής Eνέργειας (EΣAH) γνωρίζει από πρώτο χέρι την «αξία» και τη δυναμική της Άνεμος. Παράλληλα, ως βασικός μέτοχος (και εκ των ιδρυτών) και από το 2006 πρόεδρος της Eλλάκτωρ διαβλέπει και τα περιθώρια ανάπτυξης του ομίλου με την υφιστάμενη ενιαία μορφή του.


Media

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

ΟΣΔΕΛ: “Κατέβασμα” ιστότοπων με πειρατικά εκπαιδευτικά βιβλία

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Anti-piracy του ΟΣΔΕΛ "κατέβηκαν" από το διαδίκτυο πειρατικές ιστοσελίδες που διακινούσαν εκπαιδευτικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό υλικό

Αθλητικά

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Τελετή αφής για τους Χειμερινούς του Πεκίνου

Χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19αλλά με την παρέμβαση ακτιβιστών...

Περιβάλλον

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα μήνα

Κίμωλος: Ανακύκλωση 50% των πλαστικών μπουκαλιών σε ένα…

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο "Whywasteme"που...

Τουρισμός

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Προβολή της Κρήτης στην IFTM TOP RESA 2021

Το παρόν στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM TOP RESA 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών του τουρισμού...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.