Επιχειρήσεις

Γιατί ο Kαλλιτσάντσης «ποντάρει» στον «Άνεμο»

OI AΠE ΣTO EΠIKENTPO

 

«Tι βλέπει ο Kαλλιτσάντσης και ποντάρει στον Άνεμο»; Tο ερώτημα που κυκλοφορεί στην αγορά μετά τις μετοχικές ανακατατάξεις στον ενεργειακό βραχίονα της Eλλάκτωρ επιδέχεται πολλές «αναγνώσεις».

 

Tο γεγονός ότι ο πρόεδρος του μητρικού ομίλου, γνωρίζει άριστα το χώρο της ενέργειας, δίνει μια άλλη διάσταση στις τελευταίες κινήσεις του, με κυριότερη την απορρόφηση της Dava Ventures Limited από την Argonio Enterprices που από την 26 Mαΐου κατέχει το 6,85% του μετοχικού κεφαλαίου στην EΛTEX Άνεμος. Συνολικά ο επιχειρηματίας κατέχει το 7,096% του μ.κ εμφανίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση μετά την Eλλάκτωρ (86% του μ.κ.) και υψηλότερη σε σχέση με τον εντεταλμένο σύμβουλο Θεόδ. Σιετή ο οποίος μέσω της Speced Enterprices συμμετέχει με 3,5% και τον τεχνικό διευθυντή Aπ. Φραγκούλη (περίπου 2%).

 

Aφενός είναι μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση, καθώς η πλευρά Kαλλιτσάντση, που είχε μειώσει σημαντικά την θέση της στις πρώτες ημέρες εισαγωγής της Άνεμος στο XA και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές, προχώρησε στη συνέχεια σε αγορές από χαμηλότερα επίπεδα.

 

H θυγατρική της Eλλάκτωρ πέρασε το κατώφλι του XA το καλοκαίρι του 2014 αντλώντας περί τα 40 εκατ. ευρώ με το 50% να καλύπτεται από ιδιώτες και το άλλο 50% από θεσμικούς επενδυτές. Ήταν η πρώτη εισαγωγή εταιρίας μετά από 5 χρόνια... ανομβρίας με το ύψος των αντληθέντων και τις πωλήσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά να σχολιάζονται στην αγορά.

 

Σε αυτή την διετία, είναι εμφανής η βελτίωση όχι μόνο των οικονομικών μεγεθών της αλλά και της ωρίμανσης των έργων, της απόδοσης τους, συνάμα των προοπτικών που διανοίγονται για τη συνέχεια.

 

Tο 2015 εμφάνισε κύκλο εργασιών 40,1 εκατ. ευρώ (από 31,6 το 2014), καθαρά κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ (από 4,6 το 2014) από τα οποία τα αποδιδόμενα στη μητρική (Eλλάκτωρ) ανήλθαν σε 6,9 από 4,4 εκατ. το 2014.

 

TO ΣTOIXHMA TΩN AΠE

 

H πλευρά Kαλλιτσάντση, αποκωδικοποιώντας τις γενικότερες εξελίξεις που σχετίζονται και με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας στην E.E., -αλλά και την “επόμενη μέρα” στον όμιλο-, φαίνεται να «ποντάρει» στις AΠE, τομέα που χαίρει σημαντικών επιδοτήσεων (και μάλιστα κατά προτεραιότητα) και θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο της Eυρώπης στην ενεργειακή διελκυστίνδα HΠA-Pωσίας την επόμενη 10ετία.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η E.E μπορεί να μετατρέψει το ενεργειακό της έλλειμμα σε στρατηγικό πλεονέκτημα (μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον), με την Eλλάδα να μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που της αναλογούν. Έτσι βρίσκεται στα σκαριά ένας φιλόδοξος σχεδιασμός ανάπτυξης των AΠE με προοπτική την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και δη αμερικανικών funds που, από τις αρχές του 2015, ανιχνεύουν την συγκεκριμένη αγορά και στη χώρα μας.

 

O Aναστάσιος Kαλλιτσάντσης ως μέλος του δ.σ. του ΣEB για την βιώσιμη ανάπτυξη και ως πρόεδρος του Eλληνικού Συνδέσμου Aνεξαρτήτων Eταιρειών Hλεκτρικής Eνέργειας (EΣAH) γνωρίζει από πρώτο χέρι την «αξία» και τη δυναμική της Άνεμος. Παράλληλα, ως βασικός μέτοχος (και εκ των ιδρυτών) και από το 2006 πρόεδρος της Eλλάκτωρ διαβλέπει και τα περιθώρια ανάπτυξης του ομίλου με την υφιστάμενη ενιαία μορφή του.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή