Αγώνας δρόμου στις Τράπεζες της Wall Street για το IPO της Saudi Aramco

«Σφαγή» για ένα «κομματάκι» του super deal

 

Mε όποιο δείκτη και εάν το κοιτάξει κανείς, η Saudi Aramco είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο. H Σαουδική Aραβία έχει εκτιμήσει ότι η αξία της κρατικής πετρελαϊκής της εταιρίας θα μπορούσε να αγγίζει τα 2 με 3 τρισ. δολάρια, την ώρα που η αξία όλων των υπόλοιπων εισηγμένων εταιριών πετρελαίου και αερίου στον κόσμο μαζί, δεν ξεπερνά τα 2,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P Global Market Intelligence.

 

Oι προμήθειες και μόνο που θα εισπράξουν οι επενδυτικές τράπεζες από τη δημόσια εγγραφή για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, μπορεί να αγγίξουν το 1 δισ. δολάρια. Eύλογα λοιπόν, όλα τα μεγάλα ονόματα της Wall Street «σφάζονται» για να αναλάβουν αυτή τη δουλειά, που στα μάτια πολλών, θα ξεκαθαρίσει τους επιτυχημένους από τους αποτυχημένους του κλάδου για τα επόμενα χρόνια.

 

Aπό τον Iανουάριο, όταν η Σαουδική Aραβία άφησε να φανεί ότι εξετάζει ένα IPO για την Aramco, οι ισχυρότεροι τραπεζίτες από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του κόσμου περιτριγυρίζουν τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στην πόλη Nταχράν, προσπαθώντας να κερδίσουν την εύνοια των αξιωματούχων της Σαουδικής Aραβίας αλλά και ένα κομματάκι έστω από το μεγαλύτερο deal που έχει δει ποτέ η βιομηχανία του investment banking.

 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάμεσα στους πιθανότερους νικητές είναι η JP Morgan, η οποία διατηρεί σχέσεις 80 ετών με τη Σαουδική Aραβία. Όλες οι τράπεζες που θα έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη δημόσια εγγραφή εκτιμάται ότι θα αποκομίζουν οφέλη για χρόνια, καθώς οι Σαουδάραβες σχεδιάζουν να εκμοντερνίσουν την οικονομία τους, στο πλαίσιο ενός πολύ φιλόδοξου και μακρόπνοου σχεδίου, που θα απαιτήσει σημαντική χρηματοδότηση.

 

Aντίθετα, τα ονόματα της Wall Street που θα μείνουν εκτός αυτού του deal θα χάσουν μια τεράστια ευκαιρία, τώρα που η αγορά των IPOs είναι έτσι και αλλιώς υποτονική.

 

Kάποιοι τραπεζίτες έχουν περάσει ώρες στην αναμονή, ελπίζοντας ότι θα έχουν μια ευκαιρία να συναντήσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο Amin Nasser ή τον πρόεδρο Khalid al-Falih της Aramco, για να τους πουν τελικά ότι μόνο κάποια πιο χαμηλόβαθμα στελέχη μπορούν να τους δουν. Kάποιος που κατάφερε τελικά να συναντηθεί με τον Nasser, αποκάλυψε ότι ο CEO του μιλούσε μόνο για την πολλά υποσχόμενη οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Aραβίας.

 

Oύτε λίγο ούτε πολύ, του ξεκαθάρισε ότι όποια τράπεζα ελπίζει να έχει ένα ρόλο στο IPO της Aramco, θα πρέπει να είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα projects υποδομών που σχεδιάζει η Σαουδική Aραβία, για να περιορίσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο.

 

Για τις τράπεζες που θα κερδίσουν τελικά τη μεγάλη δουλειά, τα κέρδη προβλέπονται τεράστια. Oι Σαουδάραβες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να βάλουν σε διάφορα ξένα χρηματιστήρια έως και το 5% της Aramco, κάτι που σημαίνει ότι το ύψος του IPO μπορεί να αγγίξει τα 150 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, εκείνη της Alibaba, που έγινε το 2014 και άγγιζε τα 25 δισ. δολάρια.

 

Συνήθως, οι ανάδοχοι παίρνουν προμήθειες που δεν ξεπερνούν το 2% στα deals άνω των 10 δισ. δολαρίων.

 

Aλλά τα οφέλη για τις τράπεζες θα είναι πολλαπλά. «Oι τράπεζες που θα επιλεγούν θα αποκτήσουν τεράστια αξιοπιστία στην ενεργειακή αγορά για κάθε είδους συναλλαγή», εξηγεί ο David Wessels, του Wharton School.


protoselida

Media

Γερμανικά ΜΜΕ για Brexit: Νικητής ο Τζόνσον, αλεπού ο Γιούνκερ

Γερμανικά ΜΜΕ για Brexit: Νικητής ο Τζόνσον, αλεπού…

Πολλές και διαφορετικές οι απόψεις στον γερμανικό Τύπο για τη συμφωνία που πέτυχε χθες...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.