Οικονομία

ΙΟΒΕ: Αν εφαρμόζαμε τις μεταρρυθμίσεις θα γλιτώναμε 18 δισ.

Τι αποκαλύπτει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

 

Η μη έγκαιρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτέλεσε στοιχείο – κόλαφο για την ελληνική οικονομία και παρέτεινε την ύφεση, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

 

Αν η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, η ελληνική οικονομία θα είχε «γλιτώσει» περίπου 18 δισ. ευρώ από το σύνολο των 66 δισ. ευρώ που «έχασε» το ΑΕΠ το διάστημα 2008-2015, δήλωσε συγκεκριμένα ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατη εκδήλωση των Stanford Club of Greece & London Business School Greek Alumni Association.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η σημαντική ύφεση για την ελληνική οικονομία ήταν αναπόφευκτη μετά το 2009, λόγω των προηγούμενων ανισορροπιών και των συστημικών στρεβλώσεων, που βρήκαν την έκφρασή τους τόσο στα περίφημα δίδυμα ελλείμματα όσο και στη συσσώρευση του χρέους.

 

Εν αναμονή της πρώτης υποδόσης

 

Με την πρώτη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί, αναμένεται η εισροή στα κρατικά ταμεία της πρώτης υποδόσης, η οποία θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα. Από εδώ και στο εξής, ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα εξίσου δύσκολο έργο. Να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει τους προηγούμενους μήνες. Και αυτό δεν αφορά τόσο την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όσο την υλοποίηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η επόμενη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να υλοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο για να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση, περιλαμβάνει κυρίως παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

 

Συγκεκριμένα, ψηλά στην ατζέντα των αλλαγών είναι η προώθηση δράσεων στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, της ενέργειας, του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, ενώ έπονται οι δύσκολες αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή