Deal News Online

Στις κάλπες οι Ισπανοί

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 36 εκατομμύρια Ισπανοί, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

 

Οι κάλπες άνοιξαν στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται στις 22.30.

 

Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιο πολιτικό κόμμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.

 

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και γι’ αυτή την αναμέτρηση, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου είναι σημαντικά αυξημένο.

 

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι - όπως όλα δείχνουν - θα διατηρήσει τα ηνία, δίχως όμως, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Την έκπληξη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Podemos, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.

 

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές αναμένεται να υποχωρήσουν στην τρίτη θέση, ενώ το κεντρώο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) φιλοδοξεί να καταλάβει την τέταρτη θέση.

 

Μετεκλογικές διεργασίες

 

Κατόπιν του σημερινού αποτελέσματος, οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η Ισπανία βρίσκεται ακυβέρνητη για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

 

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές είναι αρκετά πιθανό να συνεργαστούν, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με κοινό στόχο την εκδίωξη του Λαϊκού Κόμματος από την εξουσία.

 

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του κόμματος των Πολιτών, το οποίο προσεγγίζει με μεγαλύτερη «άνεση» το Λαϊκό Κόμμα.

 

Ο ρόλος του Brexit

 

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος όπως ήταν αναμενόμενο, διαδραμάτισε καίριο ρόλο την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, με τον Ραχόι να σπεύδει να το αξιοποιήσει προς ίδιον όφελος. «Ένα θέλετε μία ενωμένη και όχι μία ριζοσπαστική Ισπανία, επιλέξτε με ασφάλεια, το Λαϊκό Κόμμα» τόνισε, σε μήνυμά του στο Twitter.

 

Από την πλευρά τους, οι Podemos, οι οποίοι συσπειρώνουν το σύνολο των δυνάμεων της ισπανικής Αριστεράς, επιχείρησαν να διατηρήσουν την προεκλογική ατζέντα στα οικονομικά ζητήματα, ασκώντας έντονη κριτική στον Ραχόι και επιρρίπτοντας του την ευθύνη για την υψηλή ανεργία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.


World Business

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών στο εξάμηνο

CNL Capital: Κέρδη έναντι ζημιών στο εξάμηνο

Κατά το α' εξάμηνο 2021, η CNL Capital πέτυχε ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις, επιστρέφοντας στην κερδοφορία,...

Media

ΕΕ: Ξεκινάει Monitor παρακολούθησης ιδιοκτησίας ΜΜΕ

ΕΕ: Ξεκινάει Monitor παρακολούθησης ιδιοκτησίας ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Euromedia Ownership Monitor». Πρόκειται για ένα...

Secret Money

Tι φέρνουν οι ανατιμήσεις των υλικών στα έργα

Tι φέρνουν οι ανατιμήσεις των υλικών στα έργα

Aναθεώρηση των συμβάσεων για τα δημόσια έργα προαναγγέλλεται, με αφορμή την αύξηση του κόστους των...

Περιβάλλον

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και για την ΓΓΑ

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και για την ΓΓΑ

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον αθλητικό κόσμο...

Τουρισμός

“Nafplion Action” σε Τολό – Ναύπλιο στις 2-3/10

“Nafplion Action” σε Τολό – Ναύπλιο στις 2-3/10

Ο Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ) σε συνεργασία με την εταιρεία whynot διοργανώνουν στις 2 – 3...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.