Deal News Online

«Γκρεμίζεται» η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού Προτεινόμενο

Ζοφερή εικόνα περιγράφει ο ΣΕΤΕ σε έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια, με την υπερφορολόγηση να..κόβει τα φτερά των επαγγελματιών του κλάδου.

 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης κάνουν λόγο για απώλεια πάνω από το 10% της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού το τελευταίο 12μηνο, εξαιτίας της υπέρμετρης φορολογόγησης, τόσο μέσω έμμεσων, όσο και μέσω άμεσων φόρων.

 

Στη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες και περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο πρώτο τεύχος της περιοδικής μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός, Εξελίξεις-προοπτικές» επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι στο ίδιο διάστημα «εξανεμίστηκε» ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων και την πολύ επίπονη κοινωνικά και οικονομικά εσωτερική υποτίμηση.

 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από ειδική μελέτη που εκπόνησε η TMS Α.Ε για λογαριασμό του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, για τη σύγκριση του φορολογικού πλαισίου στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία, η χώρας μας κατατάχθηκε τελευταία με 42 βαθμούς και η Κύπρος πρώτη με 84.

 

Ένα ακόμα στοιχείο με μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί αφενός η εκτίμηση ότι ο αριθμός των τουριστών που φθάνουν στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2021 σε σχέση με πέρυσι (στα 34,8 εκατ. τουρίστες έναντι 26,1 εκατ. το 2015), την ίδια ώρα όμως επισημαίνεται ότι καταγράφεται μείωση στη δαπάνη ανά ταξίδι η οποία διαμορφώθηκε στα 580 ευρώ το 2015 έναντι 590 ευρώ το 2014 και 653 ευρώ το 2013.

 

Σημειώνεται, ωστόσο, η διαχρονική σταθερότητα της δαπάνης ανά διανυκτέρευση αλλά και το γεγονός ότι αυτή διαμορφώθηκε στα 74 ευρώ το 2015, καταγράφοντας άνοδο 4,6% μετά την πτώση που σημείωσε το 2014.

 

Οι συντάκτες της μελέτης αποφαίνονται ότι η σταθερή μείωση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η δαπάνη ανά ταξίδι (τα χρήματα που δαπανούν οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας σε κάθε ταξίδι τους) αποδίδεται στο γεγονός ότι μειώθηκε η διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

 

Παράλληλα, στο διάστημα έως το 2021, η μελέτη εκτιμά ότι οι συνολικές διανυκτερεύσεις θα φτάσουν τα 250 εκατ. το 2021 έναντι 188 εκατ. το 2015.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στη μελέτη για την εξέλιξη της δαπάνης ανά ταξιδιώτη μέχρι το 2021, αλλά και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση η οποία συνδέεται με τα αναμενόμενα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η δαπάνη ανά ταξιδιώτη αναμένεται να διαμορφωθεί το 2021 στα επίπεδα των 563 ευρώ.

 

Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα εξακολουθήσει την πτωτική της πορεία και το 2021 θα κυμαίνεται 90 ευρώ χαμηλότερα από την επίδοση του 2013. Στον αντίποδα η δαπάνη ανά διανυκτέρευση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 75 ευρώ το 2015 σε 78 ευρώ το 2021.

 

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές εισπράξεις, η μελέτη εκτιμά ότι διαμορφωθούν στα 19,6 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 14,1 δισ. ευρώ το 2016.


Secret Money

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ. projects

INTRAKAT: Tι θα «ψάξει» στην πίτα των43,4 δισ.…

Tον νέο ισχυρό πυλώνα στην κατασκευαστική αγορά φιλοδοξεί να αποτελέσει η Intrakat, διεκδικώντας ό,τι project...

Αυτοκίνητο

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ηλεκτροκίνηση

O ΗΡΩΝ και η Volvo Car Hellas ενώνουν…

Τη συνεργασία τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανακοινώνουν η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ...

Τεχνολογία

COSMOTE: 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021

COSMOTE: 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE...

Περιβάλλον

Η Mazda εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα στο  εργοστάσιο της Χιροσίμα

Η Mazda εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα στο εργοστάσιο…

Στα πλαίσια των συνεχών και συντονισμένων ενεργειών να προωθήσει τις πράσινες τεχνολογίες στις μονάδες παραγωγής...

Τουρισμός

Κρήτη: Τουριστική καμπάνια «Sense the Authentic»

Κρήτη: Τουριστική καμπάνια «Sense the Authentic»

Το νησί της Κρήτης προβάλλεται κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής σαιζόν στους επισκέπτες πολλών...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.