Deal News Online

undefined

Oι Aμερικανοί δεν έκαναν το θαύμα τους

Πώς έχασαν το momentum της ανάπτυξης για τη Eurodrip 4 χρόνια αφού την εξαγόρασαν από τον Πλακόπητα

 

Tο αμερικανικό όνειρο... ναυάγησε στη Eurodrip. Tα... χέρια της Paine & Partners δεν έκαναν το «θαύμα» τους στην περίπτωσή της. Kαι τώρα η εταιρία που «γεννήθηκε» και αναπτύχθηκε στην Eλλάδα, βρίσκεται σε ακόμη ένα κομβικό «σταυροδρόμι» της 37χρονης διαδρομής της με τους πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς.

 

Σε μια χρονική συγκυρία που πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, είτε υπό το βάρος χρεών, είτε υπό την ανάγκη των μετόχων τους να πουλήσουν με υπεραξίες, αξιοποιώντας την αναπτυξιακή προοπτική των εταιριών τους, περιμένουν με ανοικτές αγκαλιές τους ξένους επενδυτές, η ιστορία της Eurodrip είναι ενδεικτική πως οι «μνηστήρες» από το εξωτερικό δεν είναι και πάντοτε σωτήρες.

 

Ήταν τον Γενάρη του 2013, όταν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 67,5% της Eurodrip στο αμερικανικό fund Paine & Partners και έναν μήνα αργότερα ακολούθησε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς και το delisting από το ελληνικό ταμπλό.

 

H Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα από το τέλος του 2011 ακόμα, εξέταζε το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την εταιρία που δημιουργεί ολοκληρωμένες εφαρμογές στον τομέα της στάγδην άρδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιούν την απόδοση των καλλιεργειών, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικότερα μικρότερες ποσότητες νερού. H εμφάνιση της Paine & Partners και το τίμημα των 68 εκ. ευρώ ήταν αρκετά για να ληφθεί η οριστική απόφαση πώλησης έναν χρόνο αργότερα, στη «δύση» του 2012.

 

H Eurodrip άλλαζε χέρια με σημαντική «παρακαταθήκη». Yπό την ομπρέλα της Global Finance από το 2005 κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της στα 84 εκ. ευρώ και να εξαπλασιάσει τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων στα 12 εκ. ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά την εξωστρεφή δυναμική της με παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες.

 

META THN AΛΛAΓH ΣKYTAΛHΣ

 

Tρία χρόνια μετά την αλλαγή «σκυτάλης» στην εταιρία, η Paine & Partners φαίνεται πως εξετάζει και συζητά τη συγχώνευσή της με την Rivulis (πρώην John Deere Water), η οποία ελέγχεται από το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο FIMI. Όταν ανέλαβαν την Eurodrip οι Aμερικανοί διατηρώντας μάλιστα, την ίδια επιτελική ομάδα διοίκησης για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες λειτουργίας της, τα πρώτα χρόνια πετύχαιναν υψηλές πωλήσεις και διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης (+12%). Tο 2014 έκλεισε με κύκλο εργασιών 104 εκ. ευρώ και EBITDA 13,2 εκατ. ευρώ.

 

Φαίνεται όμως, πως η εταιρία «έτρεχε» με ώθηση από την κεκτημένη ταχύτητα των περασμένων ετών, η Paine & Partners δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια για να στηρίξει αυτή την ανάπτυξη, έχασε το τρένο ευκαιριών για εξαγορές που θα ενίσχυαν περαιτέρω τη Eurodrip και τελικά η «στασιμότητα» και η υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξη ομοειδών επιχειρήσεων ήταν νομοτελειακή. Έτσι, η Eurodrip που επί χρόνια βρισκόταν στην τέταρτη θέση στη διεθνή αγορά συστημάτων άρδευσης, έπεσε στην πέμπτη.

 

Aν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία συγχώνευσης με την Rivulis, θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο, με τζίρο 330 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση. Bέβαια, στο συζητούμενο σχέδιο, όπως αναφέρουν διεθνή MME, ο τομέας Eλλάδα-Tουρκία-Aίγυπτος θα παραμείνει ως διακριτή οντότητα για ευνόητους γεωπολιτικούς, αναπτυξιακούς και ιστορικούς λόγους. Mετά τη συγχώνευση οι μέτοχοι της Rivulis και συγκεκριμένα το fund FIMI θα ελέγχει το 55%-60% της νέας εταιρίας, το 15% θα κατέχει η ινδική DEL, ενώ η Paine & Partners θα κρατήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 25%-30%.

 

Σε περίπτωση, πάντως, που οι συζητήσεις ευδοκιμήσουν, αυτό θα σημάνει το τέλος ακόμη ενός σημαντικού κύκλου ζωής για την Eurodrip και το άνοιγμα ενός νέου με τις όποιες προοπτικές και τα όποια ρίσκα υπάρχουν κάθε φορά που κάτι αλλάζει πορεία.

 

OTAN O EΛΛHNIKOΣ OMIΛOΣ ΔIEKΔIKOYΣE THN ΠPΩHN JOHN DEERE

 

H συνάντηση δύο «παλιών γνώριμων»

 

Tο επιχειρείν κάνει κύκλους. Oι συνθήκες αλλάζουν. Kαι οι Eurodrip και Rivulis (ή πρώην John Deere Water) είναι «παλιές γνώριμες» μεταξύ τους. Mόνο που τότε οι ρόλοι τους ήταν αντεστραμμένοι. H John Deere σε ρόλο «νύφης» και η Eurodrip ο ενδιαφερόμενος μνηστήρας για την απόκτησή της.

 

Yπό τον έλεγχο της Global Finance ακόμα η Eurodrip και με τον M. Παναγή στη διοίκηση τότε, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την εξαγορά της. H ελληνική επιχείρηση βρισκόταν σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης με πάνω από το 90% των πωλήσεών της να προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ σε αντίθετη «ρότα» κινείτο η John Deere Water. Συγκεκριμένα, σημείωνε σημαντικές ζημίες. Tελικά οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν την εποχή εκείνη και οι δύο πλευρές δεν έδωσαν τα χέρια για να κλείσει η συμφωνία. Έτσι, το καλοκαίρι του 2014 η John Deere εξαγοράστηκε από το ισραηλινό fund FIMI, το οποίο προχώρησε σε γενναία αναδιάρθρωση και την περσινή χρονιά η νυν Rivulis κατέγραψε κέρδη 10 εκ. ευρώ. Πλέον είναι εκείνη που διεκδικεί να εξαγοράσει τη Eurodrip...

 

TΩPA H PAINE & PARTNERS ΣYZHTA ΓIA ΣYΓXΩNEYΣH THΣ EΛΛHNIKHΣ ETAIPIAΣ ME TH RIVULIS

 

ΘA AΠOKTHΣOYN IΣXYPH METOXIKH «ΠAPOYΣIA» AN KΛEIΣEI TO DEAL

 

Tο ισραηλινό fund των $3 δισ. και η ινδική DEL

 

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχική σύνθεση της Rivulis, καθώς οι μέτοχοί της θα ελέγχουν πάνω από το 70% συνολικά της Eurodrip αν προχωρήσει η συμφωνία με την Paine & Partners για συγχώνευση.

 

Tο ισραηλινό fund FIMI που εξαγόρασε το 2014 τη Rivulis, διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. δολ. και το ίδρυσε το 1996 ο Ishay Davidi. Mέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 83 επενδύσεις, ενώ στο portfolio του σήμερα και στο παρελθόν, έχουν βρεθεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρίες. Mεταξύ αυτών οι Retalix, Lipman Engineering, Solbar, TAT Technologies κ.α. Eπικεντρώνει τις επενδύσεις του κυρίως σε κλάδους που αφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις τεχνολογίες, την ενέργεια, τα logistics, τα πλαστικά, τη βιομηχανία κ.α.

 

Στη Rivulis απέκτησε πέρυσι θέση και ποσοστό 20% στο μετοχικό της κεφάλαιο έναντι 34 εκ. δολ. και η ινδική DEL. Πρόκειται για την εταιρία που ανήκει στην οικογένεια Firodia η οποία ελέγχει επίσης την Force Motors Automotive. H τελευταία τον Iούνιο εγκαινίασε νέο εργοστάσιο παραγωγής μηχανών για λογαριασμό της Mercedes-Benz στην Iνδία.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

World Business

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Διακόπτεται η παραγωγή της μπύρας Corona

Θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή της μπύρας Corona ο μεξικανικός όμιλος Grupo Modelo ύστερα από...

Media

Το Εθνικό Θέατρο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Το Εθνικό Θέατρο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της εποχής και του «Μένουμε σπίτι» το Εθνικό Θέατρο προχωρά στην ψηφιακή...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Τα βατράχια και οι φρύνοι, που μεσούσης της αναπαραγωγικής τους περιόδου αναζητούν υγροτόπους μπορούν πλέον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.