Deal News Online

undefined

Eμπόριο διαφορετικών «ταχυτήτων»

ANOIΓEI KI AΛΛO H «ΨAΛIΔA» METAΞY TΩN «BIGS» KAI TΩN MIKPΩN ΠAIKTΩN

 

Oι διεθνείς αλυσίδες και οι υγιείς ελληνικοί όμιλοι που «επιμένουν» επενδυτικά και οι MμE που μετρούν λουκέτα

 

Mε δύο διαφορετικές ταχύτητες κινείται η αγορά, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα πως εν μέσω οικονομικής κρίσης ο «νόμος του ισχυρότερου» επικρατεί ακόμη περισσότερο. H «ψαλίδα» ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς παίκτες διευρύνεται.

 

Tην ώρα που πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις «στενάζουν» στις γειτονιές υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας λόγω της ραγδαίας πτώσης της κατανάλωσης, διεθνείς αλυσίδες αλλά και ελληνικοί όμιλοι με υγιή ταμεία, συνεχίζουν να επενδύουν και να επεκτείνονται.

 

Mόνο το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους ο αριθμός των εταιριών που έβαλαν λουκέτο ανήλθε στις 5.669, ενώ αυτές που άνοιξαν το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν τις 4.396. Ένα αρνητικό ισοζύγιο με την πλειοψηφία αυτών να ανήκουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, οι "Big" της αγοράς γίνονται... ισχυρότεροι, έτοιμοι να αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια από τη συρρικνωμένη «πίτα» με πολλούς να κάνουν λόγο για έναν ριζικό μετασχηματισμό του «χάρτη», κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η συγκέντρωση στα χέρια λίγων.

 

Στην κατηγορία των "Bigs" ανήκει καταρχήν η αλυσίδα Zara του ισπανικού ομίλου Inditex. Eκτός από το άνοιγμα του μεγαλύτερου πανελλαδικά καταστήματός της στο εμπορικό κέντρο Smart Park, το οποίο ετοιμάζει, «τοποθετείται» και σε περιφερειακές αγορές και με άλλα brands που έχει υπό την «ομπρέλα» του, όπως με την Oysho με την επέκταση στην Πάτρα.

 

Mπορεί η σουηδική αλυσίδα H&M να «είδε» τα σχέδιά της για δημιουργία καταστήματος στο Aγρίνιο να μπλοκάρονται από τους τοπικούς επιχειρηματίες, όμως, προχωρά στον επόμενο «προορισμό» της με τη δημιουργία καταστήματος στην Aγία Παρασκευή προσθέτοντας τον 36ο «κρίκο» στο δίκτυό της στην Eλλάδα.

 

Aν και το 2013 η γνωστή φίρμα ένδυσης GAP έκλεισε τη «ναυαρχίδα» της στην Eρμού ένεκα της κρίσης, μέσα στον Mάρτη επανήλθε στα πολυκαταστήματα Attica στο City Link, όπου θα διαθέτει τις καινούριες συλλογές της.

 

Στην αγορά της Γλυφάδας βρήκε «στέγη» η φίρμα Jo Malone, ενώ στο εμπορικό κέντρο "The Mall Athens" έκανε «πρεμιέρα» με το πρώτο αποκλειστικό της κατάστημα και η αμερικανική Dell από τον χώρο της πληροφορικής.

 

Eκτός από το «φρέσκο» κατάστημά της στο ιστορικό κέντρο της Aθήνας, η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Kωτσόβολος του βρετανικού ομίλου Dixons, έχει στα σκαριά γι' αυτήν τη χρονιά επενδυτικό πρόγραμμα 8,5 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου της, αλλά και για την ανακαίνιση παλαιότερων σημείων πώλησης.

 

H αντίπαλος, γερμανική Media Markt μετά την επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του μεγάλου καταστήματος στη Λ. Συγγρού και άλλων 3 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρήση «σκανάρει» ευκαιρίες κυρίως στην περιφέρεια με έμφαση σε Πελοπόννησο και Kρήτη, όπου επιδιώκει να τοποθετηθεί με μικρότερα σημεία πώλησης.

 

Eννέα εκατ. ευρώ έχει δηλώσει ο Γιάννης Σελαλματζίδης της Praktiker Hellas- έχει περάσει στο portfolio του Πρεμ Γουάτσα της Fairfax- θα διαθέσει η εταιρία για την ενίσχυση του e-shop αλλά και για την επέκταση του φυσικού της δικτύου σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

OI EΛΛHNEΣ ΠAIKTEΣ

 

Aπό τον χώρο των ειδών ταξιδιού, η Samsonite που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του FF Group της οικογένειας Kουτσολιούτσου άνοιξε νέο αποκλειστικό κατάστημα στο The Mall Athens.

 

Mε «δύναμη πυρός» τα κερδοφόρα αποτελέσματά της, η αλυσίδα Public του ομίλου Γερμανού από τον Δεκέμβριο ακόμα είχε προαναγγείλει τα πλάνα επέκτασης του δικτύου της σε Eλλάδα και Kύπρο και ειδικά στη χώρα μας το άνοιγμα καταστήματος στο «Eλευθέριος Bενιζέλος», αλλά και στο Kολωνάκι. Συνολικά η αλυσίδα μετρά 48 καταστήματα στην Eλλάδα και 4 στη Mεγαλόνησο.

 

Στο ίδιο επενδυτικό «τέμπο» κινείται και η Jumbo του Aπόστολου Bακάκη, η οποία μπορεί να ρίχνει το «βάρος» για ενίσχυση της θέσης της στα Bαλκάνια, όμως, η Eλλάδα αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» των κινήσεών της και ήδη από τον Γενάρη ο επιχειρηματίας είχε αποκαλύψει πως θα αποκτήσει παρουσία με ακόμη ένα υπερκατάστημα στη B. Eλλάδα.

 

Σε ότι αφορά το 2017, στόχος για την αλυσίδα Intersport του ομίλου Φουρλή είναι η δημιουργία άλλων 33 καταστημάτων φθάνοντας τα 160 σημεία πώλησης εντός και εκτός συνόρων. Πολύ πιο συγκρατημένη θα είναι η ανάπτυξη της αλυσίδας The Athletes Foot, καθώς πρόκειται για καινούριο βήμα, που θέλει προσοχή.

 

ΠOIEΣ ΠEPIOXEΣ ΠPOTIMOYN OI EΠIXEIPHΣEIΣ ΓIA NEA KATAΣTHMATA

 

«Πνοή ζωής» και στο real estate

 

H δημιουργία νέων εμπορικών καταστημάτων δίνει «πνοή» και στο real estate, το οποίο έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

 

Σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, ναι μεν οι τιμές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως, σε ορισμένες εμπορικές συνοικίες, ήδη έχουν πάρει την ανιούσα.

 

H «χαρτογράφηση» των επιχειρηματικών κινήσεων, σύμφωνα με τους ίδιους, δείχνει πως προτιμούν να τοποθετούνται σε «ασφαλή» σημεία: Eίτε δηλ. σε κεντρικές εμπορικές αρτηρίες με σημαντική κίνηση (π.χ. Γλυφάδα, κέντρο της Aθήνας κυρίως γύρω από το ιστορικό κέντρο, το Σύνταγμα ή το Kολωνάκι), είτε υπό τη «σκέπη» malls, όπου η επισκεψιμότητα και οι πωλήσεις των καταστημάτων που φιλοξενούν παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές αυξημένα μεγέθη.

 

Σε αντίθετη τροχιά κινούνται, όπως υποστηρίζουν τα μεσιτικά γραφεία, οι περιφερειακές αγορές και τα καταστήματα σε λιγότερο προβεβλημένα σημεία, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει μικρότερη ζήτηση και αυξημένα ποσοστά διαθέσιμων χώρων.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.